Project Scorpio: Τα specs του επόμενου Xbox αποκαλύπτονται

Πώς στέκεται η απάντηση της Microsoft απέναντι στο PS4 Pro
06 Απριλίου 2017 12:50
Project Scorpio: Τα specs του επόμενου Xbox αποκαλύπτονται

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από όταν η Microsoft ανακοίνωσε επίσημα το Project Scorpio. Το μόνο που γνωρίζαμε μέχρι στιγμής ήταν κάποιες βασικές λεπτομέρειες για τις τεχνικές του προδιαγραφές. Σε συνεργασία με το Eurogamer και το Digital Foundry η εταιρία αποκάλυψε πλέον αναλυτικά τα specs του συστήματος.

Παρακάτω ακολουθεί ένα πίνακας με τις αναλυτικές προδιαγραφές του Project Scorpio, αντιπαραβάλλοντας τα με τα αντίστοιχα specs των Xbox One, PS4 και PS4 Pro.

  Project Scorpio Xbox One PS4 Pro
CPU Eight custom x86 cores clocked at 2.3GHz Eight custom Jaguar cores clocked at 1.75GHz Eight Jaguar cores clocked at 2.1GHz
GPU 40 customised compute units at 1172MHz 12 GCN compute units at 853MHz (Xbox One S: 914MHz) 36 improved GCN compute units at 911MHz
Memory 12GB GDDR5 8GB DDR3/32MB ESRAM 8GB GDDR5
Memory Bandwidth 326GB/s DDR3: 68GB/s, ESRAM at max 204GB/s (Xbox One S: 219GB/s) 218GB/s
Hard Drive 1TB 2.5-inch 500GB/1TB/2TB 2.5-inch 1TB 2.5-inch
Optical Drive 4K UHD Blu-ray Blu-ray (Xbox One S: 4K UHD) Blu-ray

Ξεκινώντας, στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται το Scorpio Engine SoC (System on chip) που συμπεριλαμβάνει όλο το βασικό hardware, τον CPU, την GPU, τον Memory Controller και διάφορους άλλους επεξεργαστές που είναι απαραίτητοι για την λειτουργία της κονσόλας. Το chip είναι κατασκευασμένο στα 16nm FinFET και κατασκευάζεται από την TSMC. Πιο συγκεκριμένα, ο CPU του Scorpio των 8 πυρήνων και χρονίζεται στα 2.3GHz, με 4MB L2 cache. Διατηρεί, όμως, την Jaguar αρχιτεκτονική που συναντάμε στα Xbox One, PS4 και PS4 Pro, σε μια πιο εξελιγμένη υλοποίηση της. Άρα δεν έχουμε να κάνουμε με σύστημα που να βασίζεται στην ολοκαίνουργια Ryzen αρχιτεκτονική της AMD. Ωστόσο, η εταιρία έχει τροποποιήσει το hardware, εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές που μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το φόρτο του CPU. Συγκεκριμένα, τα παιχνίδια που αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας το DirectX 12 θα μπορούν να κάνουν τα draw calls τους με μόλις 11 instructions του CPU αντί για τα εκατοντάδες ή και χιλιάδες instructions που θα ήταν απαραίτητα σε άλλες περιπτώσεις.

Σχετικά με την απουσία του φημολογούμενο Ryzen επεξεργαστή, η ομάδα του Xbox δήλωσε:

"Από την CPU πλευρά των πραγμάτων, μπορούμε ακόμα να επιτύχουμε πλήρως τους σχεδιαστικούς μας στόχους με τις custom αλλαγές που έχουμε κάνει. Στο κάτω-κάτω ακόμα μιλάμε για έναν προϊόν που αφορά καταναλωτές. Θέλουμε να πετύχουμε μια συγκεκριμένη τιμή που οι καταναλωτές θα θέλουν να το αγοράσουν. Έχει να κάνει με την εξισορρόπηση αυτών των δύο."

Η GPU του έχει 40 customised compute units χρονισμένα στα 1172MHz που αντιστοιχούν σε 6 TFlops επεξεργαστικής ισχύος. Βασίζεται στις τεχνολογίες της AMD, με πολλές προσαρμογές από την Microsoft. Έχουν διπλασιαστεί τα shader engines, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά 2.7x triangle και vertex rates, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των render back-ends, που επίσης αντιστοιχεί σε 2.7x αύξηση του fill-rate, ενώ έχει τετραπλασιαστεί η L2 cache της GPU, για τις ανάγκες του 4K.

H ESRAM του Xbox One έχει αφαιρεθεί όσον αφορά την μνήμη του συστήματος και πλέον έχουμε ένα ενιαίο για την CPU και την GPU memory pool των 12GB. Ακολουθώντας την πορεία που χάραξε η Sony, η μνήμη είναι τύπου GDD5 με 384-bit interface που μας δίνουν το bandwidth των 326GB/s. Για να μπουν σε προοπτική τα νούμερα, η GTX 1080 της Nvidia έχει bandwidth 320GB/s. Παράλληλα, τεχνολογίες όπως το delta colour compression της AMD, που απουσιάζουν από το Xbox One, δηλώνουν το παρόν στο Scorpio. Τα 4GB της μνήμης είναι δεσμευμένα για τις λειτουργίες του συστήματος, που σημαίνει πως οι developers θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα 8GB. Αυτό σημαίνει πως τα παιχνίδια συνολικά έχουν 60% περισσότερη μνήμη σε σχέση με το απλό Xbox One.

Την ψύξη όλων αυτών έχει αναλάβει ένα πολύ ιδιαίτερο σύστημα ψύξης. Πάνω από τον επεξεργαστή υπάρχει ένας ειδικός θάλαμος γεμισμένος με ιονισμένο αποσταγμένο νερό, αντίστοιχο των vapor chambers που συναντάμε σε μερικές high-end κάρτες γραφικών. Έπειτα την ψύξη αναλαμβάνει ένα μεγάλο heat sink. Το ιδιαίτερα αποδοτικό σύστημα είναι αυτό που επέτρεψε στους αρχιτέκτονες της Microsoft να χρονίσουν τόσο υψηλά την κάρτα γραφικών.

Παράλληλα, το SoC ενσωματώνει το νεότερο media block της AMD που σημαίνει ότι το Xbox GameDVR θα αναβαθμιστεί και θα μπορεί να καταγράφει βίντεο 4K ανάλυσης σε 60 καρέ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρία έχει επιβάλει στους developers το downsampling της 4K εξόδου για τους χρήστες που έχουν 1080p οθόνες και τα διαφορετικά modes που έχουν παιχνίδια να είναι διαθέσιμα ανεξαρτήτως της οθόνης που έχει ο κάθε χρήστης.

Ο σκληρός δίσκος της κονσόλας είναι 1TB και έχει 50% περισσότερο bandwidth για να εξασφαλίσει γρηγορότερα loading times, ακόμη και για τα υψηλής ανάλυσης textures. Ακόμη, το τροφοδοτικό, όπως και με το Xbox One S, είναι ενσωματωμένο στην κονσόλα.

4Κ εικόνα του Forza στο Scorpio

Συνοψίζοντας, η Microsoft υποστηρίζει πως όλα τα παιχνίδια του Xbox One και αυτά που τρέχουν σε 900p και αυτά που τρέχουν σε 1080p θα μπορούν να τρέχουν σε native 4K ανάλυση στο Project Scorpio. Η τεχνολογία του Forza 6 με το επίπεδο ρυθμίσεων του Xbox One, σε native 4K ανάλυση και με 4K assets και textures στα 60fps, τρέχει χρησιμοποιώντας το 66% των δυνατοτήτων της GPU. Τρέχοντας το παιχνίδι πάλι σε native 4K/60fps, αλλά με τις Ultra ρυθμίσεις της PC έκδοσης, η GPU του Scorpio χρησιμοποιείται στο 88%. 

Η τελική εμφάνιση της κονσόλας, το όνομα και οι τιμή της αναμένεται να αποκαλυφθούν σε δύο μήνες από τώρα στην E3 2017. Αξίζει να αναφερθεί όμως πως το DF τονίζει στο κλείσιμο του άρθρου του, ότι το Project Scorpio θα είναι ακριβότερο από το PS4 Pro