"Δεν έχουμε κέρδος από το Oculus Rift"

Νέες δηλώσεις από τον Palmer Luckey
08 Ιανουαρίου 2016 12:30

Μία σειρά νέων δηλώσεων πραγματοποίησε μέσω του Reddit, ο δημιουργός του Oculus Rift, Palmer Luckey. Όπως μπορείτε να διαβάσετε μέσα από τις δηλώσεις του παρακάτω, ο Luckey πιστεύει ότι η επικοινωνία της εταιρίας με τον κόσμο για την τιμή του Oculus Rift δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, ενώ εξέπληξε αρκετούς όταν ανέφερε πως δεν υπάρχει κέρδος από το Oculus Rift ως συσκευή σε αυτή τη πρώτη καταναλωτική έκδοση του. Μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις του Palmer Luckey παρακάτω, μεταφρασμένες από τον υπογράφων, Δημήτρη Τσορβά.

"Χειρίστηκα την επικοινωνία φτωχά. Πέρυσι, αναφέραμε πως το Rift μαζί με ένα προτεινόμενο PC από εμάς θα κόστιζε $1500. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια που είμασταν αφοσιωμένοι στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό VR headset με την τωρινή τεχνολογία. Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναπαρήγαγαν την δήλωση μας ως "το Rift θα κοστίζει $1500!”, το οποίο ειλικρινά ήταν καλό καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών, ακόμα και οι gamers, δεν έχουν ένα PC που να αγγίζει σε αξία αυτό το ποσό και αρκετοί πίστευαν πως το Rift θα είναι μία αυτόνομη συσκευή. Για αυτούς τους ανθρώπους, το Rift κοστίζει όντως $1500. Το μεγαλύτερο ποσό από αυτό αφορά το PC όμως και όχι το Rift.

Για τους gamers που έχουν ήδη υψηλής αξίας κάρτες γραφικών, η εξίσωση είναι αρκετά διαφορετική. Σε μία συνέντευξη μου τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του Oculus Connect, έκανα την παρακάτω κακόφημη δήλωση:  "Κάπου στο εύρος των $350, αλλά θα κοστίζει παραπάνω από αυτό'. Σας δίνω το παρακάτω ως εξήγηση και όχι ως δικαιολογία: Εκείνη τη περίοδο αρκετά μέσα επαναλάμβαναν την φράση "Το Rift κοστίζει $1500" και απογοητεύτηκα από το πόσοι άνθρωποι πίστευαν ότι αυτή είναι η τιμή του headset. Η απάντηση μου δεν ήταν η κατάλληλη και σύγκρινα τα $349 με τα $1500, όχι τη δικιά μας εκτίμηση, η οποία έκλεινε κάπου στα $599, για αυτό το λόγο αναφέρθηκα σε αυτό το εύρος. Στη συνέχεια, προσπάθησα να μεταφέρω το μήνυμα πως το Rift θα κοστίζει περισσότερο από ότι περίμεναν οι περισσότεροι και συγκεκριμένα τις επόμενες δύο εβδομάδες μετά από αυτή τη δήλωση μου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν κάναμε μία καλή δουλειά στο να προετοιμάσουμε τους ανθρώπους που ήδη έχουν υψηλής αξίας κάρτες γραφικών. Νομικοί λόγοι, οικονομικοί, ανταγωνιστικοί και εξάλλου για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, η μεγαλύτερη αποτυχία μας ήταν πως υποθέσαμε ότι είμασταν αρκετά ξεκάθαροι στις προσδοκίες που είχαμε θέσει στο κόσμο. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι πως οι άνθρωποι κοιτούσαν την κατά πολύ κατώτερη τεχνολογία του Development Kit 2 που κόστιζε $350 και θεώρησαν πως η καταναλωτική έκδοση του Oculus Rift θα βρίσκεται κοντά σε αυτό το ποσό, μία υπόθεση που εγώ και η εταιρία δεν κάναμε καλή δουλειά στο να την διορθώσουμε. Ζητώ συγγνώμη.

Για να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν βγάζουμε λεφτά με το Rift. Το χειριστήριο του Xbox δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα για να το συμπεριλάβουμε στη συσκευασία, και όλοι μπορούν να το πουλήσουν για να κερδίσουν κάτι. Πολλοί θα ήθελαν να πουλήσουμε ένα πακέτο αγοράς χωρίς άχρηστα έξτρα αντικείμενα όπως υψηλής ποιότητας ήχος, μία τσάντα μεταφοράς, παιχνίδια που συνοδεύουν την συσκευή κ.α αλλά αυτά πολύ απλά δεν επηρεάζουν σημαντικά το κόστος της συσκευής. Η τεχνολογία του Rift είναι ο βασικός driver, δύο OLED οθόνες σχεδιασμένες αποκλειστικά για την εικονική πραγματικότητα με εξαιρετικά υψηλό refresh rate και pixel density, ένα ακριβές σύστημα παρακολούθησης κινήσεων, μηχανικά συστήματα ρύθμισης που πρέπει να είναι ελαφριά, στιβαρά και να έχουν ακρίβεια μζί με τελευταίας τεχνολογίας φακούς που είναι πιο περίπλοκοι να παραχθούν από πολλούς high-end DSLR φακούς. Είναι ακριβό, αλλά για τα $599 που θα ξοδέψετε, παίρνετε κάτι πολύ παραπάνω από το αν ξοδεύατε $599 σε οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Τηλέφωνα που έχουν το ίδιο κόστος κοστίζουν πολύ λιγότερο για να δημιουργηθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τηλεοράσεις. Υπάρχουν πολλές εμπορικές συσκευές εκεί έξω σε αυτό το εύρος τιμής, οπότε όπως είπατε και εσείς, η αποτυχία μας ήταν στην επικοινωνία και όχι μόνο στη τιμή."