Γιορτάζει σήμερα το Xbox

Καθώς έχουν γενέθλια τα Xbox 360 και Xbox One
22 Νοεμβρίου 2015 12:08
Γιορτάζει σήμερα το Xbox

Μια δεκαετία κλείνει σήμερα το Xbox 360, καθώς η κονσόλα της Microsoft είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στα καταστήματα της Αμερικής, 10 χρόνια πριν, στις 22 Νοεμβρίου του 2005. Το Xbox 360 αποτελεί την δεύτερη κονσόλα της εταιρίας και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από 85 εκατομμύρια τεμάχια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά την διάρκεια της ζωής του Xbox 360, η κονσόλα είδε τρεις διαφορετικές εκδόσεις, την αρχική με το διάσημο RROD, την slim έκδοση και την E που κυκλοφόρησε παράλληλα με το Xbox One. Άξιο αναφοράς είναι και το αξεσουάρ της κονσόλας, Kinect, όπου η Microsoft εστίασε κυρίως την προσοχή της στα τελευταία χρόνια της κονσόλας. Τέλος, τα Gears of War, Halo 3, Halo Reach, Mass Effect, Alan Wake, Forza και Fable είναι μόλις μερικά από τα σημαντικότερα παιχνίδια που φιλοξένησε η κονσόλα.

Παράλληλα η νεότερη κονσόλα της Microsoft, το Xbox One, συμπλήρωσε τα δεύτερα γενέθλια της, καθώς και αυτή λανσαρίστηκε στις 22 Νοεμβρίου του 2013 σε 13 χώρες. Tο One είχε ένα ταραχώδες ξεκίνημα, με τις πολιτικές τις Microsoft που προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων από την κοινότητα, αλλά και επειδή το σύστημα έμοιαζε να στοχεύει κυρίως την ευρύτερη ψυχαγωγία.

Σήμερα, η κονσόλα θυμίζει ελάχιστα τον παλιό της εαυτό. Από την στιγμή που ανέλαβε το Xbox Division, ο Phil Spencer, ο προσανατολισμός της κονσόλας άλλαξε από ένα all-in-one media center στα παιχνίδια. Φυσικά καμία από τις αρχικές πολιτικές δεν έχουν βρει εφαρμογή και πλέον το Kinect έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, ενώ νέα χαρακτηριστικά όπως το backwards compatibility είναι ευπρόσδεκτες προσθήκες. Ήδη η κονσόλα έχει δει τίτλους όπως τα Forza Motorsport 6, Halo 5: Guardians, Rise of the Tomb Raider, Halo: The Master Chief Collection, Sunset Overdrive, ενώ μια πλειάδα αποκλειστικών παιχνιδιών βρίσκεται τον ορίζοντα.

Ποιες ήταν οι καλύτερες σας στιγμές στο Xbox 360 και -μέχρι στιγμής- στο Xbox One; Πείτε μας στα σχόλια.

10 Years ago today we launched Xbox 360. Thank you to the millions of fans around the world for helping us create a great decade of gaming. I am very excited about the future of Xbox gaming!

Posted by Major Nelson on Sunday, 22 November 2015