Πρώην επικεφαλής Xbox: «Η Microsoft θα εξετάζει τώρα αν οι Xbox κονσόλες έχουν μέλλον»

Νέες δηλώσεις από τον Peter Moore
08 Μαρτίου 2024 23:47
Πρώην επικεφαλής Xbox: «Η Microsoft θα εξετάζει τώρα αν οι Xbox κονσόλες έχουν μέλλον»

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του Xbox, τον Peter Moore, η Microsoft κατά πάσα πιθανότητα εξετάζει αυτή τη στιγμή αν οι Xbox κονσόλες έχουν όντως μέλλον και αν αξίζει επιχειρηματικά να συνεχίσουν να υπάρχουν. Σε περίπτωση που θέλετε ένα φρεσκάρισμα, ο Moore ήταν επικεφαλής του Xbox σε μια περίοδο που πολλοί θεωρούν την σπουδαιότερη στην ιστορία του, από τον Ιανουάριο του 2003 με το πρώτο Xbox, μέχρι το 2007. Ήταν αυτός που ενορχήστρωσε το launch του Xbox 360, της εμπορικότερης δηλαδή κονσόλας στην ιστορία της Microsoft που πούλησε 84 εκατομμύρια!

Μιλώντας, λοιπόν, στο IGN, ο Moore μοιράστηκε τις διορατικές του απόψεις για το μέλλον των Xbox κονσολών, υποδηλώνοντας ότι η Microsoft βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή προβληματισμού σχετικά με τη θέση της στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Ο Moore τόνισε ότι η αγορά των κονσολών βρίσκεται "σε ένα σταυροδρόμι", υπογραμμίζοντας την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ασχολούνται με τα παιχνίδια. Σύμφωνα με τον Moore, το κοινό απομακρύνεται από το παραδοσιακό gaming στις κονσόλες προς πιο ευέλικτες πλατφόρμες, όπως τα smartphones, τα οποία γίνονται όλο και περισσότερο η κύρια συσκευή για πολλούς παίκτες. Η μετατόπιση αυτή, όπως υποστηρίζει, δεν είναι ενδεικτική κάποιας παρακμής του gaming, αλλά μάλλον της εξέλιξης του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να παίζουν.

Ο Moore μίλησε, λοιπόν, για ένα πιθανό μέλλον όπου το Xbox μπορεί να απομακρυνθεί από την κατασκευή κονσολών και να επικεντρωθεί περισσότερο στα θεμελιώδη πλεονεκτήματά του ως εταιρεία λογισμικού και υπηρεσιών, λέγοντας:

Δεν είμαι καταστροφολόγος. Αυτό που νομίζω ότι κάνει ο Phil είναι πως στέλνει κάποια σήματα καπνού που δείχνουν ότι σκέφτονται πολύ διαφορετικά. Και στη συνέχεια, η ιδέα του ότι: Λοιπόν, αγοράσαμε την Activision Blizzard King, αλλά μπορεί να μην κάνουμε αυτά τα παιχνίδια τελικά αποκλειστικά στην πλατφόρμα μας. Μπορεί να μην υπάρχει πλατφόρμα και να μετατραπούμε σε αυτό που είναι οι ρίζες μας, δηλαδή μια εταιρεία λογισμικού και υπηρεσιών.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον απόσπασμα της συγκεκριμένης συνέντευξης ακολουθεί παρακάτω, ενώ σε περίπτωση που θέλετε να διαβάσετε περισσότερα, μπορείτε να τη βρείτε ολόκληρη πατώντας εδώ.

Πιστεύεις πως αυτή είναι η τελευταία γενιά κονσολών;

Λοιπόν, αυτή είναι ήδη μια σπουδαία ερώτηση. Για το PS5 ίσως θα μπορούσαμε να το αποκλείσουμε αυτό, αλλά δεν έχει γίνει καμία αναφορά για το PS6. Κοιτάξτε, η Sony είναι σε μεγάλο βαθμό μια εταιρεία hardware, οπότε θα έλεγα ότι αυτή είναι η εταιρεία-βαρόμετρο. Η Microsoft, όχι τόσο πολύ. Είμαι σίγουρος ότι η Microsoft θα το λάτρευε αν τα πάντα μεταφέρονταν στο cloud. Το μόνο πράγμα στο οποίο η Microsoft δεν μπορεί να παίξει τόσο καλά όσο οποιοσδήποτε άλλος είναι τα smartphones, σωστά; Διότι εκεί είναι που η Apple, η Google, οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων θα επωφεληθούν πάρα πολύ και το κάνουν ήδη. Κερδίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να προσπαθούν πραγματικά στο gaming με τα 30% royalties που λαμβάνουν.

Αλλά νομίζω ότι είναι ένα πραγματικά σοβαρό ερώτημα που τίθεται σίγουρα στο Τόκιο, στο Ρέντμοντ, στην Ουάσιγκτον, στο Κιότο. Σε αυτό εργάζονται όλοι αυτή τη στιγμή, γιατί όταν ξεκινάς την επόμενη γενιά, πρέπει να είσαι έτοιμος να απορροφήσεις απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι η βιομηχανία, με δεδομένες όλες τις απολύσεις και όλα όσα περνάει αυτή τη στιγμή, έτοιμη για κάτι τέτοιο; Κοιτάξτε τη Sony, που απολύει 900 άτομα - πολλά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δύο μεγαλύτερες κόρες μου εργάζονται στην EA. Είναι εντάξει, αλλά πάντα κοιτάζουν πίσω από τον ώμο τους.