Μάθαμε πόσα εκατομμύρια πληρώνει η Microsoft για να φέρει παιχνίδια στο Xbox Game Pass

Μια πρωτόγνωρη ματιά στα οικονομικά του Game Pass
19 Σεπτεμβρίου 2023 20:29
Μάθαμε πόσα εκατομμύρια πληρώνει η Microsoft για να φέρει παιχνίδια στο Xbox Game Pass

Πριν μερικές ώρες έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες gaming διαρροές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Συγκείμενα, αμέτρητα εμπιστευτικά έγγραφα και e-mails στελεχών της Microsoft ήρθαν στα φώτα της δημοσιότητας, εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης της με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) για την εξαγορά της Activision Blizzard.

Στο πλαίσιο αυτό μάθαμε και μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία για τη συνδρομητική της υπηρεσία: Πόσα χρήματα χρειάζεται να ξοδέψει η Microsoft για να κυκλοφορήσει ένα παιχνίδι από την πρώτη μέρα στο Xbox Game Pass. Ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση της καθυστέρησης των Starfield και Redfall πέρυσι, η Microsoft εξέταζε το ενδεχόμενο να γεμίσει τα κενά στο πρόγραμμα κυκλοφοριών της με διάφορες Day One προσθήκες στο Game Pass.

Σε ένα e-mail από τις 16 Μαΐου του 2022 λοιπόν, η Sarah Bond του Xbox ανέλυσε 18 πιθανές προσθήκες στο Xbox Game Pass, επισημαίνοντας στην κάθε περίπτωση και την εκτίμηση της Microsoft για τα χρήματα που ενδέχεται να ζητήσει για το εκάστοτε παιχνίδι ο αντίστοιχος publisher του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Star Wars Jedi Survivor, για το οποίο η Microsoft πίστευε πως η EA θα ζητούσε 300 εκατομμύρια δολάρια. Η Bond τόνισε πως θα ήταν "κόσμημα" για την υπηρεσία, αλλά ανέφερε επίσης ότι με αυτό το κόστος δεν θα ήταν μια καλή επένδυση.

Ένα ακόμη παιχνίδι που ξεχωρίζει από τη λίστα είναι το Baldur's Gate III, για το οποίο η Microsoft εκτιμούσε πως θα χρειαζόταν να δώσει στη Larian περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική εταιρία φαίνεται ότι δεν πίστευε και πολύ το project, χαρακτηρίζοντάς το στο εσωτερικό της e-mail ως ένα "second-run Stadia RPG", επειδή ήταν μια κυκλοφορία που προοριζόταν για τη streaming πλατφόρμα της Google πριν αυτή κλείσει. Τελικά, το Baldur's Gate III έμελλε να γίνει το υψηλότερο βαθμολογημένο παιχνίδι του 2023, σημειώνοντας τεράστια ρεκόρ παικτών στο Steam.

Ακολουθούν μερικά ενδεικτικά ποσά που η Microsoft πίστευε το Μάιο του 2022 πως θα έπρεπε να δώσει για να έρθουν Day One στο Xbox Game Pass διάφορα παιχνίδια.

Suicide Squad - $250 εκατομμύρια

Star Wars Jedi Survivor - $300 εκατομμύρια

Mortal Kombat 1 - $250 εκατομμύρια

Baldur's Gate 3 - $5 εκατομμύρια

Gotham Knights - $30 εκατομμύρια

Assassin's Creed Rift - $100 εκατομμύρια

Dying Light 2 - $50 εκατομμύρια

LEGO Star Wars - $35 εκατομμύρια

Dragon Ball: The Breakers - $20 εκατομμύρια

Return to Moneky Island - $5 εκατομμύρια

Wreckfest 2 - $10-$14 εκατομμύρια

Just Dance - $5 εκατομμύρια

Blood Runner - $5 εκατομμύρια

Glitch Busters - $5 εκατομμύρια

GTA V - $12-$15 εκατομμύρια/μήνα

Red Dead Redemption 2 - $5 εκατομμύρια/μήνα