GTA 6: O έφηβος χάκερ που το διέρρευσε τα έκανε όλα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου

H απίθανη υπόθεσή του αποκαλύφθηκε μέσω του δικαστηρίου
26 Αυγούστου 2023 12:37
GTA 6: O έφηβος χάκερ που το διέρρευσε τα έκανε όλα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου

Η υπόθεση του leak του Grand Theft Auto 6 τάραξε τη gaming βιομηχανία, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο σε παραγωγή, ακριβότερο και πιο πολυαναμενόμενο παιχνίδι τον ερχόμενων ετών. Τον Σεπτέμβριο του 2022 πάνω από 90 βίντεο και εκατοντάδες screenshots είχαν διαρρεύσει στο διαδίκτυο με την Rockstar Games να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά τους, αλλά χωρίς να πτοείται καθόλου από αυτό το χτύπημα κάτω από τη μέση. 

Λίγες εβδομάδες μετά ένας έφηβος στο Oxfordshire είχε συλληφθεί έχοντας άμεση σχέση με το hacking της Rockstar. Ο χάκερ ήταν ο Arion Kurtaj, ένας 18χρονος από την Οξφόρδη της Αγγλίας, ο οποίος ήταν μέλος της διεθνούς συμμορίας ηλεκτρονικού εγκλήματος με την ονομασία Lapsus$.

Η ομάδα ήταν υπεύθυνη για μια σειρά επιθέσεων υψηλού προφίλ σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Uber, η Nvidia, η BT, η EE και η Rockstar Games. Χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές παραβίασης, όπως social engineering, ανταλλαγή SIM και ransomware, ώστε να κλέψουν δεδομένα, χρήματα και απόρρητες πληροφορίες από τους στόχους τους. Ο Kurtaj συνελήφθη αρκετές φορές από την αστυνομία για διάφορες άλλες ηλεκτρονικές επιθέσεις της Lapsu$ αλλά συνέχισε την εγκληματική του δραστηριότητα ακόμη και όταν ήταν έξω με εγγύηση. 

Το απίθανο της ιστορίας του όμως είναι πως κατάφερε να χακάρει την Rockstar Games. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC οι εισαγγελείς ανέφεραν στο δικαστήριο ότι ο Kurtaj διέμενε σε ένα φθηνό ξενοδοχείο όπου οι αστυνομικοί τον είχαν τοποθετήσει, καθώς άλλοι αντίπαλοι χάκερς είχαν διαρρεύσει προσωπικά του δεδομένα, όπως τον τόπο διαμονής του. Στο δωμάτιο που διέμενε όμως του είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση στο ίντερνετ. 

Ο Kurtaj όμως βρήκε ένα παραθυράκι καθώς στην τηλεόραση του δωματίου του είχε συνδεδεμένο ένα Amazon Fire TV stick, ένα USB στικάκι που προσφέρει smart λειτουργίες σε μια τηλεόραση. Το "έσπασε" και αυτό με αποτέλεσμα να μπορέσει να μπει στο ίντερνετ και στις cloud υπηρεσίες μέσα από ένα smartphone που είχε αγοράσει πρόσφατα και είχε συνδέσει πάνω του πληκτρολόγιο και ποντίκι. Αυτό ήταν και το setup με το ποίο χάκαρε την Rockstar Games. 

Το GTA 6 είναι έτοιμο να σπάσει ένα ρεκόρ της Rockstar Games!

Ωστόσο το δικαστήριο τον έκρινε μη δικάσιμο λόγω του αυτισμού του, οπότε οι ένορκοι κλήθηκαν να καθορίσουν αν έκανε ή όχι τις πράξεις και όχι αν είχε εγκληματική πρόθεση. Τελικά διαπίστωσαν ότι ο Kurtaj διέπραξε 12 αδικήματα μεταξύ των οποίων ήταν εκβιασμός, απάτη και παραβιάσεις του νόμου της Μ. Βρετανίας περί κατάχρησης υπολογιστών, ενώ έγινε γνωστό ότι θα καταδικαστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. 

Μαζί του ως συνεργός και μέλος του Lapsus, ήταν ένας ακόμη 17χρονος που επίσης λόγω του αυτισμού του και του νεαρού της ηλικίας δεν μπορεί να κατονομαστεί.