Xbox - PlayStation: Μάθαμε για πόσα χρόνια και για ποια παιχνίδια είναι το συμβόλαιο της Activision

Νέες πληροφορίες
17 Ιουλίου 2023 15:51
Xbox - PlayStation: Μάθαμε για πόσα χρόνια και για ποια παιχνίδια είναι το συμβόλαιο της Activision

Όπως σας ενημερώσαμε, πριν μερικές ώρες η Microsoft και η Sony έβαλαν τέλος στους μήνες έντονης αντιπαράθεσης που είχε ξεσπάσει με αφορμή την εξαγορά της Activision Blizzard. Συγκεκριμένα, οι δύο gaming κολοσσοί έδωσαν επιτέλους τα χέρια, υπογράφοντας ένα συμβόλαιο που εξασφαλίζει την κυκλοφορία των Call of Duty παιχνιδιών στο PlayStation.

Η ανακοίνωση έγινε από τον επικεφαλής του gaming τμήματος της Microsoft, Phil Spencer, ο οποίος τόνισε:

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η Microsoft και το PlayStation υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία για να διατηρήσουν το Call of Duty στο PlayStation μετά την εξαγορά της Activision Blizzard. Ανυπομονούμε για ένα μέλλον όπου οι παίκτες παγκοσμίως θα έχουν περισσότερες επιλογές για να παίζουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

Ωστόσο, υπήρχαν πολλά ερωτηματικά για τα ψιλά γράμματα του εν λόγω συμφωνητικού. Για παράδειγμα: Μέχρι πόσο θα υπάρχουν τα Call of Duty παιχνίδια στο PlayStation; Μιλάμε όντως μόνο για τα Call of Duty ή και για τις υπόλοιπες κυκλοφορίες της Activision;

Απαντήσεις στα δύο αυτά κρίσιμα ερωτήματα πήραμε τελικά από τον δημοσιογράφο του The Verge, ο οποίος ήρθε σε επικοινωνία με αντιπρόσωπο του αμερικανικού κολοσσού. Όπως προκύπτει, λοιπόν, το συμβόλαιο που υπέγραψε η Sony έχει ισχύ μέχρι το 2033, δηλαδή για τα επόμενα δέκα χρόνια. Το τι θα συμβεί μετά τη λήξη του εξαρτάται και από τις δύο εταιρίες και από το αν θα θέλουν να συνάψουν ξανά κάποια αντίστοιχη συμφωνία.

Όσον αφορά τα παιχνίδια που καλύπτει, πράγματι η συμφωνία φορά μόνο το Call of Duty franchise. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το αρχικό συμβόλαιο που είχε προτείνει η Microsoft στη Sony τον Ιανουάριο του 2022, το οποίο ο Jim Ryan του PlayStation είχε κατακεραυνώσει δημόσια ως «ανεπαρκές».

Ειδικότερα, το αρχικό συμβόλαιο προέβλεπε τη διατήρηση των παιχνιδιών της Activision Blizzard που υπήρχαν ήδη στις κονσόλες της Sony μέχρι το 2027, αυτό συμπεριλάμβανε τόσο το Call of Duty και τις μελλοντικές εκδόσεις του, αλλά και όλα τα υπόλοιπα franchises της εταιρίας και των μελλοντικών κεφαλαίων τους, μέχρι την ίδια ημερομηνία.

Αυτό σημαίνει πως το συμβόλαιο που υπέγραψε η Sony είναι και χειρότερο και καλύτερο συγχρόνως. Από τη μια εξασφαλίζει πως το Call of Duty θα παραμείνει στο PlayStation για περισσότερα χρόνια και όχι μόνο μέχρι το 2027, από την άλλη όμως η Microsoft δεν έχει καμία άλλη δέσμευση για τα υπόλοιπα franchises της Activision Blizzard, όπως το Overwatch, το Diablo, το Crash, κ.α.

Φυσικά, μιας και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία του deal, σύντομα θα πάρουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί η Microsoft τον πλούσιο κατάλογο από IPs και τα στούντιο της publishing εταιρίας.