Ο CEO της Microsoft θέλει να σταματήσουν όλες οι κονσόλες να έχουν αποκλειστικά

«Δεν έχω αγάπη για αυτόν τον κόσμο»
29 Ιουνίου 2023 09:13
Ο CEO της Microsoft θέλει να σταματήσουν όλες οι κονσόλες να έχουν αποκλειστικά

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, έχει μια ριζοσπαστική ιδέα σχετικά με την αποκλειστικότητα των παιχνιδιών στις κονσόλες. Συγκεκριμένα, αν ήταν στο χέρι του, δεν θα υπήρχαν καθόλου αποκλειστικές κυκλοφορίες, όχι μόνο στο Xbox αλλά και γενικότερα. Ο Nadella έκανε τα σχόλια αυτά στο πλαίσιο της κατάθεσής του για τη δίκη της FTC κατά της Microsoft, όπου ο τεχνολογικός γίγαντας υπερασπίζεται την προτεινόμενη εξαγορά της Activision Blizzard ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Nadella δήλωσε ότι θα "λάτρευε" να απαλλαγεί από τις αποκλειστικότητες των κονσολών, αλλά κατηγόρησε τη Sony, καθώς επισημαίνει ότι αυτή είναι που ορίζει τον ανταγωνισμό χρησιμοποιώντας τις αποκλειστικότητες.

Αν ήταν στο χέρι μου, θα ήθελα πολύ να απαλλαγώ από το σύνολο των αποκλειστικοτήτων στις κονσόλες, αλλά αυτό δεν μπορώ να το ορίσω εγώ, ειδικά ως παίκτης με χαμηλό μερίδιο στην αγορά των κονσολών. Ο κυρίαρχος παίκτης εκεί, η Sony, έχει ορίσει τον ανταγωνισμό στην αγορά χρησιμοποιώντας αποκλειστικότητες, οπότε αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Και δεν έχω αγάπη για αυτόν τον κόσμο.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η γενική φιλοσοφία του είναι να βάζει λογισμικό σε περισσότερες πλατφόρμες, όχι σε λιγότερες, λέγοντας: "Αυτή είναι η Microsoft στην οποία μεγάλωσα, πιστεύω σε αυτό".

Η δήλωση του Nadella έρχεται εν μέσω μιας έντονης συζήτησης σχετικά με το μέλλον της αποκλειστικότητας διαφόρων παιχνιδιών, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Microsoft για την πρόθεσή της να αγοράσει την Activision Blizzard, μια από τις μεγαλύτερες publishing εταιρίες στον κόσμο. Η Activision Blizzard κατέχει μερικά από τα πιο δημοφιλή franchises στο χώρο του gaming, όπως τα Call of Duty, Overwatch, World of Warcraft και Candy Crush. Πολλοί παίκτες και παρατηρητές του κλάδου αναρωτήθηκαν αν η Microsoft θα κάνει αυτά τα παιχνίδια αποκλειστικά για το Xbox και το PC ή αν θα τα διατηρήσει διαθέσιμα σε άλλες πλατφόρμες, όπως το PlayStation 5 και το Nintendo Switch.

Ο επικεφαλής της Activision Blizzard, Bobby Kotick, ο οποίος κατέθεσε επίσης στη δίκη, δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να αφαιρέσει το Call of Duty από το PlayStation, επειδή η κίνηση αυτή θα ήταν "επιζήμια" για την επιχείρηση της Activision. Είπε επίσης ότι εμπιστεύεται τη Microsoft να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις για τη βιομηχανία και τους καταναλωτές.

Ωστόσο, η Sony εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βλάψει τον ανταγωνισμό και την καινοτομία στην αγορά του gaming. Ο επικεφαλής του PlayStation, Jim Ryan, δήλωσε ότι το Xbox Game Pass δεν αρέσει σε κανέναν publisher, αφού είναι "καταστροφικό για την αξία" και ότι η Sony πρέπει να επενδύσει "μαζικά" στη δική της ανάπτυξη first-party παιχνιδιών για να το ανταγωνιστεί.