Ο «παππούς» των MMO παιχνιδιών κλείνει μετά από 27 χρόνια

Τίτλοι τέλους για ένα καθοριστικό τίτλο του genre
26 Ιουνίου 2023 12:40
Ο «παππούς» των MMO παιχνιδιών κλείνει μετά από 27 χρόνια

Το The Realm Online, ένα από τα παλαιότερα massively multiplayer online role playing παιχνίδια (MMORPG) στην ιστορία, θα κλείσει τις πόρτες του στις 30 Ιουνίου 2023.

Το παιχνίδι έκανε το ντεμπούτο του τον Δεκέμβριο του 1996 για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σχεδιάστηκε σύμφωνα με την παράδοση των graphical MUDs (multi-user dungeon), πριν δηλαδή αρχίσει καν να χρησιμοποιείται ο όρος "massively multiplayer" ή "MMORPG".

Θεωρείται, λοιπόν, κατά κάποιον τρόπος πρόγονος των MMOs, αφού είχε κυκλοφορήσει πριν και τα Ultima Online και EverQuest, τα οποία ενέπνευσαν σε μεγάλο βαθμό τα παιχνίδια της κατηγορίας που απολαμβάνουν οι παίκτες σήμερα, όπως το World of Warcraft και το Final Fantasy 14.

Το The Realm Online εκδόθηκε αρχικά από τη Sierra On-Line, αλλά εγκαταλείφθηκε από την εν λόγω εταιρία λόγω της δυσμενούς σύγκρισής του με τα Ultima Online και EverQuest. Αργότερα το ανέλαβαν διάφορες άλλες ομάδες, μεταξύ των οποίων η Codemasters και η Norseman Games. Τον Απρίλιο του 2018, η Norseman Games παραχώρησε αποκλειστική άδεια στην Rat Labs για την ανάπτυξη και διανομή του. Λίγο αργότερα, τον Ιούνιο του 2018 η Rat Labs άνοιξε έναν free to play server για νέους χαρακτήρες.

Ωστόσο, η μοίρα του παιχνιδιού σφραγίστηκε εν τέλει, όταν η Rat Labs απέτυχε να αποκτήσει τα δικαιώματα του IP από τη Norseman Games. Σύμφωνα με ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του παιχνιδιού, η Rat Labs μιλούσε με τη Norseman Games από τον Μάρτιο του 2023 για να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά έλαβε ελάχιστα σχόλια και καμία αντιπροσφορά. Ως αποτέλεσμα, η σχέση τους έληξε και μαζί με αυτήν και η δυνατότητά τους να συνεχίσουν να αναπτύσσουν το παιχνίδι.

Η Rat Labs ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ανάλογες επιστροφές χρημάτων στους υφιστάμενους συνδρομητές και θα τερματίσει τη λειτουργία του παιχνιδιού προσεχώς. Συγκεκριμένα, οι servers και η σελίδα του θα κλείσουν επίσημα στις 30 Ιουνίου του 2023.

Η ομάδα δήλωσε ότι θα κρατήσει αντίγραφα ασφαλείας όλων όσων έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων όλων των δεδομένων των χαρακτήρων και του περιεχομένου που βρίσκεται υπό ανάπτυξη ακόμη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μια μέρα θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του τίτλου, αν τους δοθεί η ευκαιρία.

Tags: