Η Microsoft προσπάθησε να αγοράσει μια άλλη τεράστια gaming εταιρία πριν την Activision

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Phil Spencer
26 Ιουνίου 2023 09:03
Η Microsoft προσπάθησε να αγοράσει μια άλλη τεράστια gaming εταιρία πριν την Activision

Πριν καταλήξει στη συμφωνία για την εξαγορά της Activision Blizzard έναντι 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Microsoft αποκάλυψε ότι προσπάθησε να εξαγοράσει έναν άλλο gaming κολοσσό, τη Zynga.

Η πληροφορία αυτή ήρθε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια ενός δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο, όπου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) επιδιώκει να εμποδίσει την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft.

Σύμφωνα με τον Phil Spencer, επικεφαλής του Microsoft Gaming τμήματος, η Microsoft ήταν σε συζητήσεις με τη Zynga για "αρκετό καιρό", αλλά τελικά αποφάσισε να εγκαταλείψει την ιδέα, επειδή ήθελε κάτι "ακόμη μεγαλύτερο από τη Zynga" για να ενισχύσει την παρουσία της στην mobile gaming αγορά.

Η Zynga τελικά εξαγοράστηκε αργότερα από την Take-Two Interactive, την publishing εταιρία των Grand Theft Auto και Red Dead Redemption, έναντι 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον Μάιο του 2022. Η συμφωνία αυτή ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της βιομηχανίας μέχρι να ανακοινώσει η Microsoft την πρόθεσή της να εξαγοράσει την Activision Blizzard τον Ιανουάριο του 2023.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, η Zynga είναι μια εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο του mobile gaming και εκεί γνωρίζει ανεπανάληπτη επιτυχία, με δισεκατομμύρια κέρδη ετησίως. Ειδικότερα, το 2021 είχε αναφέρει έσοδα 2,8 δισ. δολαρίων, όντως μεταξύ των δέκα κορυφαίων δημιουργών mobile παιχνιδιών παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων είναι γνωστή για τίτλους όπως το Zynga Poker, το FarmVille, το Mafia Wars κ.α.

Επιστρέφοντας στα της δίκης της Microsoft με την FTC, η διαδικασία ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου και αναμένεται να κρατήσει αρκετές ημέρες, καθορίζοντας εάν η FTC μπορεί να πάρει προσωρινή διαταγή για να σταματήσει τη συμφωνία μέχρι την πλήρη δίκη. Για την ιστορία, η Microsoft έχει δηλώσει ότι ελπίζει να κλείσει τη συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο του 2023.