Φουντώνει η κόντρα για την Activision – Η Μ.Βρετανία θεωρηθεί λάθος την απόφαση της Ευρώπης

Νέες ηχηρές δηλώσεις
16 Μαΐου 2023 13:12
Φουντώνει η κόντρα για την Activision – Η Μ.Βρετανία θεωρηθεί λάθος την απόφαση της Ευρώπης

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της εξαγοράς της Activision Blizzard από τη Microsoft, έναντι 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η CMA μπλόκαρε τη συμφωνία τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό και την καινοτομία στο cloud gaming, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να παίζουν παιχνίδια με streaming από απομακρυσμένους servers, χωρίς να χρειάζεται να τα κατεβάζουν ή να τα εγκαταστήσουν στις συσκευές τους.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε τη συμφωνία χτες, τη Δευτέρα, αφού αποδέχθηκε τις παραχωρήσεις της Microsoft σχετικά με το cloud gaming. Ειδικότερα, η Microsoft προσφέρθηκε να παραχωρήσει δωρεάν άδειες 10 χρόνων σε οποιαδήποτε εταιρία ενδιαφέρεται, ώστε οι Ευρωπαίοι καταναλωτές που αγοράζουν τα παιχνίδια της Activision Blizzard να μπορούν να τα παίζουν μέσω streaming σε οποιαδήποτε cloud gaming υπηρεσία. Η Επιτροπή δήλωσε ότι αυτό θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και τις ευκαιρίες ανάπτυξης στο cloud gaming και ότι θα φέρει τα παιχνίδια της Activision Blizzard σε "πολύ περισσότερες συσκευές και καταναλωτές από ό,τι πριν".

Σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση, η βρετανική CMA τάχθηκε κατά, κάνοντας μάλιστα δημόσιες δηλώσεις:

Οι αρχές ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι ομόφωνες ότι η συγχώνευση αυτή θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό στο cloud gaming. Η CMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το cloud gaming πρέπει να συνεχιστεί ως ελεύθερη, ανταγωνιστική αγορά για να προωθηθεί η καινοτομία και οι επιλογές σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα.

Οι προτάσεις της Microsoft, που έγιναν σήμερα δεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιτρέψουν στη Microsoft να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αγορά αυτή για τα επόμενα 10 χρόνια. Θα αντικαθιστούσαν μια ελεύθερη, ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά με μια αγορά που υπόκειται σε συνεχή ρύθμιση των παιχνιδιών που πωλεί η Microsoft, των πλατφορμών στις οποίες τα πωλεί και των όρων πώλησης.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ανεξάρτητη ομάδα της CMA απέρριψε τις προτάσεις της Microsoft και απέτρεψε αυτή την εξαγορά. Αν και αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιούται να έχει διαφορετική άποψη, η CMA εμμένει στην απόφασή της.

Πλέον, με την Microsoft να έχει πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγάλο εμπόδιο παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ και η αμερικανική FTC προσπαθεί να μπλοκάρει την εξαγορά, στέλνοντας την υπόθεση στα δικαστήρια.