Η Microsoft μόλις προσέλαβε έναν κορυφαίο δικηγόρο για να περάσει η εξαγορά της Activision

Θα αναλάβει να κοντράρει το Ηνωμένο Βασίλειο
08 Μαΐου 2023 19:53
Η Microsoft μόλις προσέλαβε έναν κορυφαίο δικηγόρο για να περάσει η εξαγορά της Activision

Η Microsoft όχι απλώς δεν παραιτείται από την τεράστια εξαγορά της Activision Blizzard, ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μόλις προέβη σε μια κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία επιστράτευσε τον Daniel Beard KC, έναν κορυφαίο δικηγόρο που ειδικεύεται σε τέτοια θέματα  και στο παρελθόν έχει καταφέρει να νικήσει στις αίθουσες των δικαστηρίων την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλές υποθέσεις υψηλού προφίλ. Φυσικά, στην προκειμένη περίπτωση θα αναλάβει να πολεμήσει την απόφαση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής να εμποδίσει την εξαγορά.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) απέρριψε τη συγχώνευση τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη ανησυχίες ότι θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό και την καινοτομία στην αγορά του cloud gaming. Η CMA δήλωσε ότι η Microsoft θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την κυρίαρχη θέση της στο cloud για να περιορίσει την πρόσβαση στα παιχνίδια της Activision σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες.

Η Microsoft δήλωσε "απογοητευμένη" από την απόφαση της CMA και ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση στο Δικαστήριο Εφέσεων Ανταγωνισμού (CAT) εντός ημερών. Η εταιρεία υποστήριξε ότι η συμφωνία θα ωφελήσει τους παίκτες και τους developers και κριτίκαρε έντονα την ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας πως η ΕΕ είναι πλέον καλύτερη επιλογή για μεγάλες επενδύσεις.

Ο Daniel Beard KC, ο οποίος θα ηγηθεί της νομικής αμφισβήτησης της Microsoft, θεωρείται ένας υπολογίσιμος αντίπαλος για την CMA. Έχει ιστορικό ανατροπής προστίμων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και φορολογικών απαιτήσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η Intel. Εκπροσώπησε επίσης τη Microsoft στα τελευταία στάδια των ακροάσεων με την CMA, πριν η ρυθμιστική αρχή εμποδίσει την εξαγορά.

Η CAT αναμένεται να χρειαστεί αρκετούς μήνες για να εκδικάσει την έφεση της Microsoft, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει τη συμφωνία πέραν της προθεσμίας της 18ης Ιουλίου. Η συμφωνία αντιμετωπίζει επίσης νομική αμφισβήτηση από την ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, η οποία έχει καταθέσει αγωγή για να τη σταματήσει για αντιμονοπωλιακούς λόγους. Εάν η Microsoft κερδίσει την έφεσή της στο CAT, η υπόθεση θα μπορούσε να επιστραφεί στην CMA για επανεξέταση.

Πλέον βέβαια όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απόφαση της οποίας θα είναι ζωτικής σημασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διορία μέχρι τις 22 Μαΐου για την τελική της ετυμηγορία.