Warren Buffett: Ο γνωστός επενδυτής σχολιάζει το μπλοκάρισμα του Xbox – Activision

Έχει ποντάρει δισεκατομμύρια στο deal και τώρα παίρνει θέση!
08 Μαΐου 2023 17:30
Warren Buffett: Ο γνωστός επενδυτής σχολιάζει το μπλοκάρισμα του Xbox – Activision

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η κολοσσιαία εξαγορά της Activision Blizzard από το Xbox, ο γνωστός επενδυτής Warren Buffett, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, πίστευε στο deal και έτσι είχε επενδύσει πολλά εκατομμύρια.

Ειδικότερα, μετά και από τη δεύτερη επένδυσή του τον Αύγουστο του 2022, ο Buffett, μέσα από την Berkshire Hathaway, είχε 64.3 εκατομμύρια μετοχές στην Activision Blizzard, μια επένδυση που κοστολογείται στα 5.3 δισεκατομμύρια δολάρια. Φυσικά, αν η Microsoft καταφέρει να κλείσει την εξαγορά, ο Buffet θα βγάλει πολλά χρήματα από αυτήν και οι κινήσεις του δείχνουν ότι πιστεύει ή τουλάχιστον ότι πίστευε, πως ακριβώς αυτό πρόκειται να συμβεί.

Ωστόσο, πρόσφατα η συγχώνευση των δύο εταιριών συνάντησε ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο, αφού η βρετανική CMA αποφάσισε εν τέλει να την μπλοκάρει. Πολλοί εικάζουν ότι το ‘όχι’ από το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να είναι μοιραίο για την εξαγορά, παρά τις προσπάθειες της Microsoft που θα ασκήσει έφεση. Ο Buffett, λοιπόν, κλήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα μετά από την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει αν η Berkshire Hathaway πούλησε τις μετοχές της στην Activision ή όχι, o Buffett τόνισε πως έχει την πεποίθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει λάθος στην προκειμένη περίπτωση και πως η εξαγορά πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μεταφρασμένο στα ελληνικά ένα απόσπασμα των δηλώσεών του:

Νομίζω ότι η Microsoft είναι εξαιρετικά πρόθυμη να συνεργαστεί με τους κυβερνητικούς φορείς. Θέλουν να κλείσουν τη συμφωνία και να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους, με συμβιβασμούς που ξεπερνούν τη μέση λύση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί αν μια χώρα, στην προκειμένη περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο, θέλει να την εμποδίσει. Και είναι σε καλύτερη θέση να την εμποδίσουν από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί. Αλλά αν δεν πραγματοποιηθεί, δε νομίζω ότι θα οφείλεται σε κάποιο λάθος της Microsoft ή της Activision. Όλα όσα πρέπει να συμβούν, δεν συμβαίνουν πάντοτε.

Νομίζω ότι η βρετανική κυβέρνηση κάνει λάθος στην προκειμένη περίπτωση, αλλά έτσι είναι η ζωή στη μεγάλη πόλη. Το τι θα κάνουμε θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα.

Πλέον όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απόφαση της οποίας θα είναι ζωτικής σημασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διορία μέχρι τις 22 Μαΐου για την τελική της ετυμηγορία.