Xbox – Activision: Η εξαγορά εγκρίθηκε από μια ακόμη χώρα παρά το μπλόκο από τη Μ. Βρετανία

Νέες εξελίξεις
28 Απριλίου 2023 19:19
Xbox – Activision: Η εξαγορά εγκρίθηκε από μια ακόμη χώρα παρά το μπλόκο από τη Μ. Βρετανία

Η κολοσσιαία συμφωνία της Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard, ύψους 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόλις εγκρίθηκε από μια ακόμη χώρα, παρά το μπλοκάρισμα από το Ηνωμένο Βασίλειο που προηγήθηκε πριν μερικά εικοσιτετράωρα. Συγκεκριμένα, η Anti-Monopoly Committee (AMK) της Ουκρανίας, η οποία είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας για τέτοια θέματα, έδωσε το πράσινο φως.

Η επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η συμφωνία δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ανταγωνισμό στην αγορά της Ουκρανίας, καθώς η Microsoft και η Activision Blizzard δεν προσφέρουν υπηρεσίες cloud gaming στη χώρα. Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, το cloud gaming είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στους παίκτες να μεταδίδουν παιχνίδια μέσω του διαδικτύου, περίπου σα να βλέπουν περιεχόμενο στο Netflix, χωρίς να χρειάζονται δική τους κονσόλα ή υπολογιστή.

Η έγκριση από την Ουκρανία είναι η έβδομη που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Microsoft, μετά τη Νότια Αφρική, την Ιαπωνία, τη Χιλή, τη Βραζιλία, τη Σαουδική Αραβία και τη Σερβία. Ωστόσο, η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια σε άλλες περιοχές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το μεγάλο "πρόβλημα" για την Microsoft ήταν και παραμένει η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου που μπλόκαρε τη συμφωνία την Τετάρτη, επικαλούμενη ανησυχίες ότι θα δώσει στη Microsoft αθέμιτο πλεονέκτημα στην αγορά του cloud gaming και ότι με τον τρόπο αυτό θα μειώσει την καινοτομία και τις επιλογές για τους παίκτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Microsoft δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Πλέον η πιο κρίσιμη απόφαση είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει προθεσμία μέχρι τις 22 Μαΐου για να καταλήξει στην τελική της ετυμηγορία σχετικά με τη συμφωνία, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ έχει καταθέσει ήδη αγωγή εναντίον, υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές στον κλάδο του gaming.

Για την ιστορία, η Microsoft ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει την Activision Blizzard τον Ιανουάριο του 2022. Αν όντως γίνει πραγματικότητα, η συμφωνία θα καταστήσει τη Microsoft την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στο gaming παγκοσμίως βάσει εσόδων, πίσω από την Tencent και τη Sony.