Xbox -Activision: Αυτή είναι η κρίσιμη ημερομηνία που θα καθορίσει αν θα περάσει η εξαγορά

Το νέο timeline για το τεράστιο deal
24 Απριλίου 2023 14:42
Xbox -Activision: Αυτή είναι η κρίσιμη ημερομηνία που θα καθορίσει αν θα περάσει η εξαγορά

Από τις αρχές της προηγούμενης χρονιάς, όταν δηλαδή η Microsoft είχε πρωτοανακοινώσει ότι σκοπεύει να εξαγοράσει την Activision Blizzard για το ποσό των $69 δισεκατομμυρίων, το τεράστιο deal παραμένει πρώτο θέμα συζήτησης στους gaming κύκλους. Μεταξύ άλλων έχει οδηγήσει και σε μια αναπάντεχη δημόσια κόντρα μεταξύ του PlayStation και του Xbox, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη με πολλαπλές δηλώσεις, ενώ πλέον η κόντρα έχει φτάσει μέχρι και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Μιας και εδώ και μήνες, λοιπόν, ακούμε δηλώσεις από το Xbox, το PlayStation, άλλες εταιρίες της βιομηχανίας, πολιτικούς, καθώς και ρυθμιστικές αρχές, ίσως να επικρατεί μια ελαφρά σύγχυση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εξαγορά. Αξίζει, λοιπόν, μια ανακεφαλαίωση.

Μέχρι στιγμής η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία, η Σερβία, η Χιλή, η Ιαπωνία και η Νότια Αφρική έχουν εγκρίνει την εξαγορά, με τη Microsoft να περιμένει το πράσινο φως από διάφορες ακόμη κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Στην αντίπερα όχθη, ο αμερικανικός κολοσσός έχει σημαντικά εμπόδια να αντιμετωπίσει από το Αμερικανικό FTC, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έχει προβληματισμούς για τις συνέπειες του deal στην αναδυόμενη αγορά του cloud gaming.

Το πιο κρίσιμο ‘ΟΚ’ ωστόσο εξακολουθεί να είναι αυτό της βρετανικής CMA. Η εν λόγω ρυθμιστική αρχή είχε εκφράσει αρχικά πολύ έντονους προβληματισμούς και για τον τρόπο που θα αλλάζει το τοπίο στο console gaming μετά την εξαγορά, ωστόσο προέβη πρόσφατα σε μια αναπάντεχη κίνηση, αναθεωρώντας τις «κόκκινες γραμμές» της. Έτσι, η CMA τόνισε ότι το μόνο εμπόδιο είναι ενδεχομένως η cloud gaming αγορά. Παρόλα αυτά, η απόφασή της θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν η Microsoft θα ενσωματώσει όντως την Activision Blizzard, μιας και ένα 'όχι' από τους Άγγλους θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ σημαντικά προβλήματα. Η τελική διορία της CMA και κατά συνέπεια η επόμενη εξαιρετική κρίσιμη ημερομηνία για το Xbox-Activision είναι η 26η Απριλίου.

Με τα νέα δεδομένα το χρονοδιάγραμμα της εξαγοράς διαμορφώνεται ως εξής:

Όλες οι σημαντικές ημερομηνίες για το τεράστιο Xbox-Activision deal:

25 Απριλίου 2023 – Η Microsoft θα αποκαλύψει τα οικονομικά της αποτελέσματα και έτσι ενδέχεται να έχουμε κάποια ενημέρωση ή δήλωση από τα στελέχη της.

26 Απριλίου 2023 – Η διορία για την τελική απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, σχετικά με το αν θα επιτραπεί η εξαγορά και με το αν θα χρειαστούν συμβιβαστικά μέτρα.

27 Απριλίου 2023 – Η Activision Blizzard θα αποκαλύψει τα οικονομικά της αποτελέσματα και έτσι ενδέχεται να έχουμε κάποια ενημέρωση ή δήλωση από τα στελέχη της.

28 Απριλίου 2023 – Η Sony θα αποκαλύψει τα οικονομικά της αποτελέσματα και έτσι ενδέχεται να έχουμε κάποια ενημέρωση ή δήλωση από τα στελέχη της.

Μάιος 2023 – Η τελική απόφαση του SAMR της Κίνας.

Μάιος 2023 – Η τελική απόφαση της αρμόδιας αρχής της Κορέας.

22 Μαΐου 2023 – Η τελική διορία για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

9 Ιουνίου – Η τελική απόφαση της Νέας Ζηλανδίας.

18 Ιουλίου 2023 – Το τέλος της δεύτερης παράτασης και της τελικής εξωτερικής ημερομηνίας για τη συγχώνευση. Εάν η Microsoft παραιτηθεί πριν από αυτή την ημερομηνία, θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση τερματισμού ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν δεν το κάνει, θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί την εξωτερική ημερομηνία με την Activision.

2 Αυγούστου 2023 – Έναρξη της εσωτερικής δίκης του αμερικανικού FTC.


Πηγή: ResetERA