Προχωράει η εξαγορά της Activision Blizzard από το Xbox – Εγκρίθηκε από έκτη χώρα

Πήρε ένα ακόμη απαραίτητο ‘ΟΚ’
18 Απριλίου 2023 11:52
Προχωράει η εξαγορά της Activision Blizzard από το Xbox – Εγκρίθηκε από έκτη χώρα

Μπορεί όλα τα φώτα να είναι στραμμένα στην CMA του Ηνωμένου Βασιλείου, η απόφαση της οποίας αναμένεται στις 26 Απρίλιου και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της εξαγοράς της Activision Blizzard από το Xbox, αλλά στο μεταξύ η Microsoft κάνει πρόοδο σε άλλα μέτωπα. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός κολοσσός πήρε το απαραίτητο ‘ΟΚ’ για τη συγχώνευση από μια ακόμη χώρα.

Πλέον, στη λίστα με τη Σαουδική Αραβία, τη Βραζιλία, τη Σερβία, τη Χιλή και την Ιαπωνία, ήρθε να προστεθεί και η Νότια Αφρική, με την αρμόδια αρχή να τονίζει:

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η προτεινόμενη πράξη είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντικές ανησυχίες αποκλεισμού, καθώς τα μέρη δεν έχουν τη δυνατότητα και το κίνητρο να αποκλείσουν ανταγωνιστικούς διανομείς παιχνιδιών, ιδίως τη Sony (PlayStation) και τη Nintendo (Switch).

Επιπλέον, τα μέρη που συμμετέχουν στη συγχώνευση έχουν αναλάβει δεσμεύσεις να συνεχίσουν να προμηθεύουν παιχνίδια Call of Duty σε άλλους κατασκευαστές κονσολών.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η προτεινόμενη πράξη είναι απίθανο να οδηγήσει σε ουσιαστική παρεμπόδιση ή μείωση του ανταγωνισμού σε οποιαδήποτε σχετική αγορά. Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η προτεινόμενη πράξη δεν εγείρει ουσιώδεις ανησυχίες δημοσίου συμφέροντος.

Προφανώς και η έγκριση αυτή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για τη Microsoft, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει την Activision τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, έναντι 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που την καθιστά ως τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της βιομηχανίας του gaming. Η συμφωνία θα δώσει στη Microsoft τον έλεγχο ορισμένων εκ των πιο κερδοφόρων και αναγνωρίσιμων IPs στον κόσμο, καθώς και πρόσβαση στην τεράστια βάση χρηστών της Activision Blizzard, η οποία τα πηγαίνει περίφημα και στην αγορά του mobile. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως αυτός φαίνεται να είναι ένας βασικός στόχος της Microsoft, η οποία μάλιστα έχει αποκαλύψει ότι σκοπεύει να ανοίξει ένα δικό της mobile app store, αν καταφέρει να ολοκληρώσει την εξαγορά.

Φυσικά, ο αμερικανικός κολοσσός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια από κυβερνήσεις άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι αρχές εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις της συγχώνευσης για τον ανταγωνισμό, την καινοτομία και τις επιλογές των καταναλωτών. Η Microsoft έχει δηλώσει ότι αναμένει να κλείσει τη συμφωνία μέχρι τα μέσα του 2023 και ότι θα τιμήσει τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της Activision Blizzard με άλλες πλατφόρμες.