ΦΗΜΗ: Έρχεται νέα φορητή κονσόλα PlayStation!

Η Sony ετοιμάζει τον διάδοχο των PSP και PS Vita;
05 Απριλίου 2023 12:53
ΦΗΜΗ: Έρχεται νέα φορητή κονσόλα PlayStation!

Ο γνωστός leaker της gaming βιομηχανίας Tom Henderson, ο οποίος στο πρόσφατα είχε αποκαλύψει τα σχέδια της Sony για το PlayStation 5 Pro και για ένα ανασχεδιασμένο απλό PS5 με αποσπώμενο μέσο ανάγνωσης δίσκων, επέστρεψε τώρα με ένα ακόμη ρεπορτάζ. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε πως η εταιρία σχεδιάζει και μια ακόμη PlayStation κονσόλα, για την οποία πολλοί μπορεί να μην περίμεναν να ακούσουν ποτέ!

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Henderson στο Insider Gaming, η Sony ετοιμάζει μια ολοκαίνουργια φορητή κονσόλα PlayStation, η οποία για την ώρα έχει κωδική ονομασία Q Lite. Το νέο αυτό PlayStation handheld δε θα είναι ακριβώς διάδοχος των PSP και PS Vita, αφού αναφέρεται πως για να λειτουργήσει θα χρειάζεται κάποιος να έχει PlayStation 5. Το φορητό θα δουλεύει κάνοντας χρήση του Remote Play χαρακτηριστικού του PlayStation 5, για να κάνει stream περιεχόμενο από την οικιακή κονσόλα. Σημειώνεται πως η κονσόλα δε θα κάνει cloud-streaming, αλλά θα απαιτεί συνεχόμενη σύνδεση στο internet για να συνδέεται στην κεντρική PS5 κονσόλα του ιδιοκτήτη. Το adaptive streaming του Q Lite θα είναι έως και 1080p ανάλυσης στα 60FPS.

Όσον αφορά τα φυσικά χαρακτηριστικά της φορητής κονσόλας, τα πρώτα πρωτότυπα δείχνουν ότι θα μοιάζει πολύ με το χειριστήριο του PlayStation 5, αλλά με μια τεράστια οθόνη αφής LCD 8 ιντσών στο κέντρο. Η συσκευή θα διαθέτει adaptive triggers και haptic feedback και θα περιλαμβάνει ό,τι θα περίμενε κανείς από μια φορητή κονσόλα, όπως κουμπιά έντασης ήχου, ηχεία, audio input jack, κ.λπ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Insider Gaming, το Q Lite είναι αυτή τη στιγμή στη φάση του QA (δοκιμές διασφάλισης ποιότητας) και είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει πριν το PlayStation 5 Pro και μετά το ανανεωμένο PS5 με το αποσπώμενο μέσο ανάγνωσης δίσκων.

Φυσικά, η Sony δεν έχει προβεί ακόμη σε καμία επίσημη ανακοίνωση, επομένως σας προτείνουμε να λάβετε υπόψη όλα τα παραπάνω με επιφύλαξη.

Για την ιστορία, το PSP (PlayStation Portable) ήταν η πρώτη φορητή κονσόλα της Sony, που κυκλοφόρησε το 2004 για να ανταγωνιστεί το DS της Nintendo. Διέθετε ευρεία LCD οθόνη ανάλυσης 480 x 272, τους ιδιαίτερους UMD οπτικούς δίσκους και δυνατότητες πολυμέσων. Σχεδιάστηκε για να είναι "το Walkman του 21ου αιώνα" και για να προσφέρει γραφικά ποιότητας κονσόλας, αλλά εν κινήσει. Το PSP πούλησε πάνω από 80 εκατομμύρια παγκοσμίως και είχε μια τρομερά πλούσια βιβλιοθήκη με πάνω από 1300 παιχνίδια.

Το PS Vita (PlayStation Vita) ήταν ο διάδοχος του PSP και κυκλοφόρησε το 2011 στην Ιαπωνία και το 2012 σε άλλες χώρες. Διέθετε οθόνη αφής OLED ανάλυσης 960 x 544, οπίσθιο touchpad, δύο αναλογικούς μοχλούς, μπροστινές και πίσω κάμερες και αισθητήρες κίνησης. Υποστήριζε digital παιχνίδια και cross-play με τα PS3 και PS4. Το PS Vita επαινέθηκε για το hardware και τα χαρακτηριστικά του, αλλά δυσκολεύτηκε να ανταγωνιστεί τα smartphones και το Nintendo 3DS. Εν τέλει πούλησε περίπου 16 εκατομμύρια παγκοσμίως και αποσύρθηκε από την αγορά το 2019.