Προτάσεις αγορών για επεξεργαστές - AMD

Οι προτάσεις από την εταιρία των gamers...
18 Δεκεμβρίου 2014 01:39
Προτάσεις αγορών για επεξεργαστές - AMD

Στο προηγούμενο άρθρο, παρουσιάσαμε πέντε επεξεργαστές από το “στρατόπεδο” της Intel οι οποίοι με γνώμονα τη σχέση τιμής και απόδοσης αποτέλεσαν έναν οδηγό για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τη δημιουργία ή αναβάθμιση ενός PC. Σήμερα θα ασχοληθούμε με πέντε επιλογές από το “στρατόπεδο” της AMD.

Η AMD είναι η αγαπημένη εταιρία των gamers καθώς προσφέρει τις πιο value for money λύσεις της αγοράς. Το δυνατό χαρτί της εταιρίας είναι οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές της και οι υψηλές εργοστασιακές συχνότητες που προσφέρει. Οι επεξεργαστές της μπορεί να μην φτάνουν την ανά πυρήνα απόδοση της Ιntel, αλλά λόγω του αριθμού των πυρήνων έχουν πολύ καλή συνολική απόδοση. Η πλατφόρμα που αξίζει κάποιος να δαπανήσει είναι το socket AM3+ με το 990FX chipset να είναι η καλύτερη επιλογή.

FX 6300

Ο FX 6300 αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για ένα entry level σύστημα. Είναι ένας εξαπύρηνος επεξεργαστής βασισμένος στην Piledriver αρχιτεκτονική των 32nm, με TDP στα 95Watt και συχνότητα στα 3,5GHz και boost clock στα 4,1GHz. Όντας μία entry level λύση το overclocking δεν είναι το δυνατό του σημείο, αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη (μητρικής και ψύξης) υπάρχουν προοπτικές.

Η τιμή του στα ελληνικά καταστήματα ξεκινά από τα €96.

FX 8320E

O FX 8320E αποτελεί μία ενδιαφέρουσα λύση επεξεργαστή. Πρόκειται για ένα οκταπύρηνο επεξεργαστή βασισμένο στην Piledriver αρχιτεκτονική με TDP στα 95Watt και συχνότητα στα 3,2GHz με boost clock στα 4GHz. Όντας νέα προσθήκη στη γκάμα των FX επεξεργαστών κύριο χαρακτηριστικό είναι η χαμηλή κατανάλωσή του (95Watt έναντι 125Watt του απλού 8320) κάτι που μεταφράζεται σε καλύτερες θερμοκρασίες αλλά και πιο σταθερό overclocking. Επεξεργαστές τις σειράς Ε αποτελούν πολύ καλή λύση γι’ αυτούς που έχουν τον υπολογιστή τους σε συνεχή κύκλο λειτουργίας και θέλουν μία πιο οικονομική ή και πιο οικολογική λύση.

Η τιμή του στα ελληνικά καταστήματα ξεκινά από τα €137.

FX 8350

O FX 8350 αποτελεί ίσως τον πιο γνωστό επεξεργαστή μεταξύ της gaming κοινότητας λόγω της εξαιρετικής σχέσης απόδοσης-τιμής. Πρόκειται για ένα οκταπύρηνο επεξεργαστή, Piledriver αρχιτεκτονικής με TDP στα 125Watt και συχνότητα στα 4GHz και boost clock στα 4,2GHz. Είναι ένας εξαιρετικός overclockable  επεξεργαστής με χρήση της κατάλληλης ψύξης αλλά και υποστήριξης με ρεκόρ που αυτή τη στιγμή φτάνει τα 8,670MHz της τάξης του 116,75% με υγρό άζωτο. Αποτελεί την νούμερο ένα επιλογή των AMD oriented συστημάτων καθώς η απόδοση του και ο αριθμός των πυρήνων. τον κάνει εξαιρετική επιλογή γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν βαριές εργασίες όπως streaming κι επεξεργασία βίντεο και εικόνας.

Η τιμή του στα ελληνικά καταστήματα ξεκινά από τα €158.

FX 8370E

O FX 8370E αποτελεί ένα νέο μοντέλο της γκάμας των FX επεξεργαστών και αποτελεί στην ουσία εξέλιξη του 8350 με μικρές αλλαγές μεταξύ των 2. Χρησιμοποιεί την ίδια αρχιτεκτονική με TDP στα 95Watt και συχνότητα στα 3,3GHz και boost clock στα 4,3GHz. Το δυνατό σημείο του επεξεργαστή δεν είναι το overclocking, αλλά όπως και στον 8320Ε είναι η κατανάλωση και η ευελιξία σε συστήματα με συνεχή λειτουργία λόγω του χαμηλού TDP σε σχέση με άλλα μοντέλα της AMD.

Η τιμή του στα ελληνικά καταστήματα ξεκινά από τα €187.

FX 9590

O FX 9590 αποτελεί τον καλύτερο και δυνατότερο AMD αυτή τη στιγμή στην αγορά. Κι εδώ μιλάμε για οκταπύρηνο επεξεργαστή Piledriver αρχιτεκτονικής με TDP 220Watt και συχνότητα στα 4,7GHz και boost clock στα 5GHz. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής μπορεί να βρεθεί σε 2 εκδόσεις την απλή έκδοση χωρίς κάποια ψύκτρα ή να βρεθεί ως bundle με μία  κλειστού τύπου υδρόψυξη  των 120mm της Cooler Master. O συγκεκριμένος επεξεργαστής απαιτεί πολύ καλές λύσεις ψύξης όταν μιλάμε για αέρα ή σύστημα υδρόψυξης για την ασφαλή ψύξη και λειτουργία του με τις συχνότητες του να αποτελούν σημείο αναφοράς για εργοστασιακές τιμές.

Η τιμή του επεξεργαστή αυτόνομου στα ελληνικά καταστήματα ξεκινά από τα €220, ενώ του πακέτου μαζί με την υδρόψυξη από τα €298.

Στο σημείο αυτό να επαναλάβουμε ότι οι λύσεις αυτές δεν αποτελούν υποδείξεις ούτε απόλυτες επιλογές, αλλά ένας οδηγός γι’ αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με το PC τους. Ειδικά την περίοδο των εορτών με διάφορες προσφορές που μπορεί να υπάρξουν είναι μια καλή ευκαιρία για τους καταναλωτές που σκέφτονται την αναβάθμιση. Εσείς ποια θα ήταν τα μοντέλα που θα προτείνατε; Αφήστε τις προτάσεις σας στα σχόλια!

Διαβάστε το άρθρο με τις προτάσεις επεξεργαστών της Intel.

Tags: