PES 2018 Review

 • Written by 
 • Read later

  Οι πιστοί να προσέλθουν

  Πρέπει να παραδεχτούμε πως από την γενιά των PS4 και Xbox One, η PES Productions κάνει σοβαρές προσπάθειες για την εγκαθίδρυση και την επιστροφή του Pro Evolution Soccer στις παλιές του δόξες, τότε που μεσουρανούσε στα net café και οι οθόνες των παρεών έπαιζαν μόνο αυτό. Εκεί που χώλαινε, τώρα έχει πάρει σημειώσεις και κάθε χρόνο βγάζει από λίγα λάθη από τη λίστα. Κάτι που ιδιαίτερα από το 2016 φάνηκε, ενώ πέρυσι στην έκδοση του 2017 ήταν κάτι παραπάνω από τίμιο ως προσπάθεια. Και μπορεί η αλλόκοτη ανακοίνωση και προώθηση του -ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θέση έχει ένας Usain Bolt σε ποδοσφαιρικό τίτλο, εκτός από το να γεμίσει τις κεφαλίδες των sites- να σε κάνει να απορείς για το ποια κατεύθυνση έχει η σειρά και τι αποζητά κάθε χρόνο από τον παίκτη, ωστόσο εμένα με ιντριγκάρει να δω πως παίζει και φέτος το νέο Pro. Κυρίως γιατί έχει δείξει πως έχει θέληση και μπορεί. Το αν το καταφέρνει εντελώς είναι ένα άλλο θέμα και θεωρώ, αφότου έχω μετρήσει αρκετές ήδη ώρες στο PES 2018, πως το ότι φτάνει στην πηγή, αλλά δεν πίνει νερό εδώ και μερικά χρόνια οφείλεται σε λόγους πέραν του χεριού της PES Productions. Αυτό είναι όμως μια συζήτηση που δεν χωράει στο παρόν κείμενο μιας και ήρθατε για να μάθετε τι παίζει με το φετινό PES. Σύμφωνα με την ομάδα ανάπτυξης, τα προηγούμενα χρόνια πχ 2016-17 ήταν εκδόσεις που έχτιζαν βήμα-βήμα από την 2015 έκδοση, που ήταν και η πρώτη στην τότε νέα γενιά, οπότε φέτος η σειρά κάνει ένα μεγαλύτερο βήμα, στο οποίο εργάζονται σταθερά πάνω σε αυτό τα τελευταία τρία χρόνια.

  Οι πρώτες μου εντυπώσεις δεν σας κρύβω ότι ήταν ιδιαίτερα θετικές. Το πρώτο πράγμα που αντιλήφθηκα στο PES 2018 είναι πως έχει ρίξει ένα κλικ τον ρυθμό στο gameplay και αυτό εμένα προσωπικά όχι μόνο μου αρέσει περισσότερο μιας και ταιριάζει στον τρόπο παιχνιδιού μου, αλλά γιατί έτσι μπορεί να ξεδιπλώσει πιο φυσικά περισσότερες αρετές. Ας πούμε πως είναι κάτι που στο FIFA, το έχω παράπονο γιατί για παράδειγμα κάθε χρόνο αναγκάζομαι να γυρίσω σε slow τον ρυθμό αντί για normal, τον οποίο θεωρώ πολύ γρήγορο για τα γούστα μου και το simulation της υπόθεσης. Σε αυτό το κομμάτι, άρχισε να με κερδίζει γιατί τόσο πιο εύκολα μπορούσα να συνηθίσω την κίνηση και την αίσθηση και το πώς πρέπει να τρέξω και να κινηθώ μέσα στο γήπεδο. Άφηνε μια-δυο ανάσες παραπάνω ώστε να κάνει ακόμη πιο στρατηγικό παρά άμυαλο το gameplay και γενικά πιστεύω πως έπραξε ολόσωστα η ομάδα ανάπτυξης σε αυτή την περίπτωση μιας και όσο πιο αργό τόσο πιο ρεαλιστικό το αποτέλεσμα.

  Μου άρεσε πολύ το γεγονός πως τα physics της μπάλας είναι τόσο μα τόσο ωραία δουλεμένα. Τέρμα η αερόμπαλες, τέρμα οι παράξενες τροχιές και τέλος σε ένα φαινόμενο που έκανε την αίσθηση του παιχνιδιού να αφαιρεί πόντους από το simulation. Τα σουτ φεύγουν από το πόδι του παίκτη με το σωστό βάρος, ιδιαίτερα αν πιάσετε ένα «γεμάτο» σουτ θα καταλάβετε τον γδούπο και την ευχαρίστηση που προσφέρει. Σκάνε σωστά κάτω στο έδαφος και κυλάνε χοροπηδώντας σωστά εάν υπάρχουν λακούβες. Το ίδιο συμβαίνει και στα φάλτσα που με το R2, που ενεργοποιεί τα πλασέ θα ευχαριστιέστε να σουτάρετε. Ένα ακόμη σημείο όπου τα physics λάμπουν είναι οι στημένες φάσεις, όπου τόσο στα κόρνερ όσο και στα ελεύθερα χτυπήματα σας δίνεται ο απόλυτος έλεγχος στο που θα την στείλετε και μιλάω ως ένας παίκτης που λατρεύει να σκοράρει με φάουλ.

  Εκεί όπου τα physics του παιχνιδιού δεν λάμπουν όμως είναι στο πως τζαρτζάρουν και συγκρούονται οι παίκτες. Ναι μεν στα τάκλιν αντιδρούν και πέφτουν σωστά έχοντας μάλιστα μερικά πολύ εντυπωσιακά animations, π.χ. όταν χάνουν την ισορροπία τους και κουτσαίνουν, από την άλλη, δε μοιάζουν σα να μην κολλάνε ποτέ τα σώματα τους. Το φάντασμα του «αόρατου τοιχου» των Pro αρχίζει και αχνοφαίνεται και θα επεκταθώ περαιτέρω παρακάτω. Και εξηγούμαι: υπήρξαν περιπτώσεις όπου πίεζα με το Χ, και όσο πλησίαζα όλα καλά καθώς πήγαινα να κλέψω τη μπάλα. Σε εκείνο το σημείο αντί να κλέβει τη μπάλα και να νιώθω το βάρος των κορμιών που συγκρούονται, ένιωθα σα να γλιστρούσανε τα σώματα. Παρατήρησα και περιπτώσεις όπου έμπλεκαν κυριολεκτικά τα μπούτια τους οι παίκτες όταν διεκδικούσαν τη μπάλα και γενικότερα, ο τομέας της διεκδίκησης δεν συνάδει με την δουλειά που φαίνεται σε άλλους τομείς. Το κακό και πάλι με το gameplay του PES 2018 είναι πως όσο και αν προσπαθεί να γίνει sim -και φέτος το πετυχαίνει όσο ποτέ άλλοτε- τόσο το τραβάει πίσω η όλη του παλαιολιθική φιλοσοφία με τα “scripted” γεγονότα.

  Εκεί που, δηλαδή, ένιωθα πως μου δίνει τον απόλυτο έλεγχο του παίκτη -ναι εδώ μπορεί να καυχιέται για το "Gameplay Masterclass”- τον έχανα επειδή μια αόρατη δύναμη με εμπόδισε από το να τρέξω στην επιθυμητή κατεύθυνση. Είναι αυτό το δαιμονικό πλέον φάντασμα του αόρατου τοίχου που σας είπα πιο πάνω. Ας με αφήσει μια φορά να τρέξω και σε μια χαμένη μπαλιά δεν πειράζει, ας με αφήσει να πάω να κυνηγήσω μια ψηλοκρεμαστή… το κάνει το FIFA και κανείς δεν το έχει κακολογήσει για αυτό εδώ και χρόνια. Μην παρεξηγηθώ, φέτος το Pro είναι λιγότερο scripted και πιο ανταποκρίσιμο στο πάτημα των κουμπιών από ποτέ, καθώς άλλες χρονιές έπρεπε να μαντεύεις δυο κινήσεις πριν τι θα κάνεις και τι θα πατήσεις γιατί είχε μια ας το πούμε «καθυστέρηση». Ωστόσο, το γεγονός πως έχει ακόμη αυτά τα ψεγάδια -που δυστυχώς αντιλαμβάνομαι ότι είναι στον πυρήνα του- δεν θα διαπρέψει όσο του αξίζει.

  Όπως και η διεκδίκηση, έτσι και η ΑΙ στο PES 2018 δεν είναι το λαμπρότερο σημείο του φετινού τίτλου προς απογοήτευση μου σε σχέση με την περσινή έκδοση. Δίνω kudos στο πως έχουν δουλευτεί τα συστήματα και πως αντιδρά και ανοίγει τις επιθέσεις, πως ο επιθετικός αντιλαμβάνεται σχεδόν πάντα το πώς θέλει να επιτεθείς, όπως το κακό αρχίζει και ξεκινά στην άμυνα, κάτι στο οποίο συμβάλλει το ότι οι διεκδικήσεις δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μπερδεύουν συνεχώς τον παίκτη. Ίσως να φταίει και το γεγονός ότι μου άφησε μια γεύση πως έχει έναν πιο επιθετικό προσανατολισμό φέτος. Αυτό που διαπίστωσα είναι πως αδικαιολόγητα και πέραν των δυνάμεων μου, οι άμυνες έμεναν ξεκρέμαστες, με κενά και χωρίς σωστά μαρκαρίσματα σε περιπτώσεις των κόρνερ -όπου τα ειδικά συστήματα με τα βελάκια βοηθούσαν ευτυχώς την κατάσταση. Τουλάχιστον, έτσι όπως έχει στηθεί το φετινό Pro βγάζει πολύ πιο εντυπωσιακές φάσεις στην επίθεση. Γιατί στην άμυνα είδα τερματοφύλακες να μπερδεύονται με αμυντικούς, ενίοτε και όλη άμυνα μεταξύ δύο-τριών ατόμων, τα διωξίματα να χτυπάνε σε πλάτη του επιτιθέμενου και να καταλήγουν στα δίχτυα και άλλα τέτοια.

  Άλλος ένας περιορισμός που τίθεται από το ίδιο το παιχνίδι αποτελούν τα licenses του. Ειλικρινά, τόσα χρόνια και ακόμη η PES Productions να μάθει πως το gameplay μόνο και η πίστη στους σκληροπυρηνικούς fans δεν αρκεί. Ακόμη, να βάλει μια Juventus, ακόμη να βάλει μια Bayern, μια Chelsea ακόμη μια Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι περιττό να καθίσω να εξηγήσω και πάλι τα βασικά, μιας και θα αναλωθώ στο να λέω τα ίδια με το περσινό review. Ευτυχώς, για μια μερίδα του κοινού η παρτίδα σώζεται από το γεγονός πως το παρόν δίνουν οι δικοί μας Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Πρέπει επιτέλους να ξεκολλήσει από αυτή την παιδική ασθένεια, ώστε να μη χρειαστεί στο επόμενο διπλό με τον φίλο μου να μαντέψω ποια είναι η Tottenham και ποια η Manchester City στο αγγλικό πρωτάθλημα. Φτάνει με τα ημιτελή licenses και τις ειδικές συνεργασίες οι οποίες -εντελώς λανθασμένα- παρουσιάζονται σαν άγιο δισκοπότηρο του τίτλου. Τουλάχιστον αν θέλει να μιλήσει στον ποδοσφαιρόφιλο και σε αυτόν που θα στάξει €59 για το ετήσιο ποδοσφαιράκι του ώστε να περάσει χρόνο με την παρέα του αλλά και μόνος, θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα και πιο ζεστά σε αυτόν τον τομέα.

  Δυστυχώς, λόγω του ότι οι servers ήταν κλειστοί τις μέρες πριν το embargo δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το ριζικά ανανεωμένο online του PES 2018, το οποίο τόσο πολύ διαφήμισε η Konami. Θα ακολουθήσει όμως ένα update σε αυτές τις γραμμές για την εμπειρία μου με τις online αναμετρήσεις.

  Στα θετικά του νέου PES είναι πως όσον αφορά την παρουσίαση των αγώνων και το μενού έχει έρθει πιο κοντά στα μέτρα και τα σταθμά του FIFA, το οποίο αναμφίβολα έχει πιο βατό και εύκολο UI. Οι καρτέλες και ένα δυναμικό μενού έχουν πάρει την θέση ενός, που θύμιζε άλλες εποχές και ήταν απαρχαιωμένο.  Όσον αφορά την παρουσίαση, κυρίως εκεί όπου έχει τα licenses για τα γήπεδα, η σκηνοθεσία είναι ακόμη καλύτερη και με περισσότερες, πιο πλούσιες, γωνίες λήψεις στα replay. Επί παραδείγματι σε γήπεδα όπως το Camp Nou, της Borussia και το Anfield νιώθεις την καυτή ατμόσφαιρα με τα αυθεντικά κορεό και γενικότερο ο ήχος και η παρουσίαση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι όντως ένα βήμα μπροστά για την σειρά, που τουλάχιστον στα σημεία, έπιασε το FIFA και το επικροτώ. Στα πιο τεχνικά, το φετινό PES δεν έχει καμιά τεράστια και αμέσως αντιληπτή βελτίωση στα γραφικά. Αυτό που έχει βελτιωθεί δραματικά είναι τα animations που αξίζουν συγχαρητηρίων για τη δουλειά και τη λεπτομέρεια που έχει δοθεί.

  Σε αυτό το σημείο, πρέπει να κάνω την ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική περιγραφή, η οποία αν και φέτος με δυσκολία περνάει τη βάση, έχει σε σημεία βελτιωθεί. Οι Σωτηρακόπουλος και Θαναηλάκης έχουν αφεθεί λίγο παραπάνω από τα δεσμά τους -τουτέστιν να μένουν στις ατάκες που έχουν μπροστά- και έτσι έχουμε μερικές πιο ζεστές συζητήσεις και ανταλλαγές ατακών μεταξύ τους. Απλά για του χρόνου αφήστε τους να πουν τις δικές τους ατάκες, πιο φυσικά και θα βελτιωθεί παραπάνω το αποτέλεσμα. Προς απογοήτευση μου όμως, οι ίδιες ατάκες έχουν ανακυκλωθεί από τα προηγούμενα χρόνια, με τα γνωστά ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι μάλλον θα γυρίσετε στην πιο δυναμική, φυσική και τηλεοπτική αγγλική περιγραφή των Drury και Beglin, η οποία είναι σε υψηλό επίπεδο αλλά χρίζει περαιτέρω βελτίωσης στον τομέα του πόσο φυσικά λέγονται οι ατάκες, μιας και σε σημεία είτε υπερβάλλουν είτε μοιάζουν λίγο ρομποτικοί.

  Συνοψίζοντας...

  Στο δια ταύτα, το Pro Evolution Soccer 2018 κάνει ένα βήμα μπροστά, όμως όχι τόσο μεγάλο όσο είχε υποσχεθεί και έχω συμπεράνει πως φταίει ο ίδιος ο πυρήνας και η φιλοσοφία που είναι χτισμένη σειρά. Τουλάχιστον αυτή την γεύση μου αφήνει. Αγγίζει ακόμη περισσότερο το σημείο του sim όμως το κρατάνε πίσω μερικά κολλήματα του παρελθόντος που ευελπιστώ του χρόνου να έχουν εξαφανιστεί. Οι «αλλόθρησκοι» δε νομίζω να συγκινηθούν από την προσπάθεια, αν και τους προτείνω να δοκιμάσουν, οι πιστοί από την άλλη ας προσέλθουν στη φυσούνα. 

  8
  Box Art
  Tested on : PS4
  Developer : PES Productions
  Publisher : Konami
  Distributor : Zegetron
  Available for : PS4, Xbox One, PC, PS3, Xbox 360
  Release date : Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017
  Latest Reviews
  Login to post comments
  Comments (25)
  Refresh Comments
  Choose Order:
  • Comment Link
   p4noukos
   p4noukos 25/09/2017 18:54:34
   [quote name="wst5286"][quote name="Wanton"]
   Το χάσμα που λένε φαίνεται από τις πωλήσεις των παιχνιδιών κάθε χρόνο όταν το Φίφα πουλά σε μία εβδομάδα 10 και 20 φορές περισσότερα αντίτυπα από όσα πουλά το Πρό από τις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτό έχει να κάνει με το content του game το gameplay και ακόμα και τα menu :P
  • Comment Link
   dimitris.psarris
   dimitris.psarris 20/09/2017 16:19:02
   Ναι με ακούτε ?
   Αλλόθρησκος εδώ.
   Φέτος το PES κάνει το άλμα στο PC.
   Τέρμα τα υβριδικά γραφικά με τα χάλια textures.
   Next-Gen graphics και αν έχεις καλό pc και τούμπανο οθόνη φωνάζεις τον φίλο σου που έχει κονσόλα και ξεχνάει το όνομα του.

   Gameplay:
   Αυτο είναι gameplay, επιτέλους τέρμα οι αχρείαστες Ντρίμπλες, ολα έχουν λογική πλέον, το παιχνίδι μπαίνει στον δρόμο της απόλυτης επιτυχίας για τα χρονια που έρχονται συμπεριλαμβανομένης και της φετινής χρονιάς, διότι δεν κάνει βήμα, αλλα άλμα και σε αυτόν τον τομέα.
   Online δεν εχω δοκιμάσει, το πηρα μόλις σήμερα.

   Αλλα θα πω κάτι :
   Έχοντας λιώσει το FIFA απο το 2010, φέτος είναι η πρώτη χρονια που θα πορευτώ αποκλειστικά και μόνο με το PRO.

   "The King is Back"
  • Comment Link
   JohnUnboxer
   JohnUnboxer 15/09/2017 08:23:04

   To χάσμα που έχει δημιουργηθεί πλέον ανάμεσα σε FIFA και PRO είναι κάτι σαν του NBA της 2K με του NBA της EA. Και επειδή παίζουν μόνοι τους αυτοί οι 2 τίτλοι σε ποδοσφαιράκι και μπασκετάκι, αρκούνται στο να βγάζουν το ίδιο παιχνίδι κάθε χρόνο χωρίς να καίγονται να βελτιώσουν κάτι. Γιατί όσο καλά και να είναι, χώρος για βελτίωση υπάρχει πάντα, ειδικά όταν ζητάς από τον άλλον να αγοράζει το παιχνίδι κάθε χρόνο. Γιαυτό και είναι σημαντικό να βελτιωθούν και οι ανταγωνιστές τους.

   Μπορεί να κάνουν φιλότιμη προσπάθεια στην KONAMI αλλά χωρίς κάποια υπέρβαση δεν γίνεται να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Πόσο μάλλον όταν εξακολουθούν τόσα χρόνια μετά να μην έχουν ούτε καν φτιάξει αυτό το απαράδεκτο πράγμα με τα licenses. Το μόνο που διασκεδάζω πλέον στα PRO εαν τύχει και παίξω είναι η ελληνική εκφώνηση, που και αυτή είναι σε πολύ μέτριο επίπεδο, αλλά τουλάχιστον δίνει το κάτι παραπάνω στο ελληνικό κοινό. Σε αντίθεση με το FIFA που κάθε χρόνο προσθέτει πρωταθλήματα και ακόμα να βάλει το ελληνικό, παρότι είναι πάντα μεταξύ των πρώτων σε ψηφοφορίες για επιθυμητές προσθήκες (τις οποίες σίγουρα κοιτάνε).   για ποιο χασμα μιλας φιλε μου? εχεις επαφη με την πραγματικοτητα?
   εκει που εχεσε το PES Βγηκε το φιφα ναπουμε...που οι παικτες του στριβουν σα λεωφορεια??
   παλι με pro Θα ξεχειμωνιασετε...   Πολύ μου αρέσει όταν γίνεται συζήτηση με τέτοια σοβαρά επιχειρήματα....
  • Comment Link
   wst5286
   wst5286 15/09/2017 05:34:46

   To χάσμα που έχει δημιουργηθεί πλέον ανάμεσα σε FIFA και PRO είναι κάτι σαν του NBA της 2K με του NBA της EA. Και επειδή παίζουν μόνοι τους αυτοί οι 2 τίτλοι σε ποδοσφαιράκι και μπασκετάκι, αρκούνται στο να βγάζουν το ίδιο παιχνίδι κάθε χρόνο χωρίς να καίγονται να βελτιώσουν κάτι. Γιατί όσο καλά και να είναι, χώρος για βελτίωση υπάρχει πάντα, ειδικά όταν ζητάς από τον άλλον να αγοράζει το παιχνίδι κάθε χρόνο. Γιαυτό και είναι σημαντικό να βελτιωθούν και οι ανταγωνιστές τους.

   Μπορεί να κάνουν φιλότιμη προσπάθεια στην KONAMI αλλά χωρίς κάποια υπέρβαση δεν γίνεται να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Πόσο μάλλον όταν εξακολουθούν τόσα χρόνια μετά να μην έχουν ούτε καν φτιάξει αυτό το απαράδεκτο πράγμα με τα licenses. Το μόνο που διασκεδάζω πλέον στα PRO εαν τύχει και παίξω είναι η ελληνική εκφώνηση, που και αυτή είναι σε πολύ μέτριο επίπεδο, αλλά τουλάχιστον δίνει το κάτι παραπάνω στο ελληνικό κοινό. Σε αντίθεση με το FIFA που κάθε χρόνο προσθέτει πρωταθλήματα και ακόμα να βάλει το ελληνικό, παρότι είναι πάντα μεταξύ των πρώτων σε ψηφοφορίες για επιθυμητές προσθήκες (τις οποίες σίγουρα κοιτάνε).   για ποιο χασμα μιλας φιλε μου? εχεις επαφη με την πραγματικοτητα?
   εκει που εχεσε το PES Βγηκε το φιφα ναπουμε...που οι παικτες του στριβουν σα λεωφορεια??
   παλι με pro Θα ξεχειμωνιασετε...
  • Comment Link
   τάσος.χαλκιάς
   τάσος.χαλκιάς 14/09/2017 23:53:57
   ακομα να ολοκληρωθει το review........................................
  • Comment Link
   NikeFerrari
   NikeFerrari 13/09/2017 14:57:28
   Θα περιμένω και το review του FIFA και τότε αποφασίζω. Δεν βιάζομαι.
  • Comment Link
   Messi13
   Messi13 13/09/2017 13:43:28
   Μια χαρα το βρηκα εγω. Εχει αλλη χαρη το pes. Ειναι πιο διασκεδαστικο ρε παιδι μου.
  • Comment Link
   Harry T.
   Harry T. 13/09/2017 11:46:51
   Το PES έτσι όπως είναι δεν μπορεί να συγκριθεί με το FIFA. Θέλει ολική ανακατασκευή για να ξαναγίνει ανταγωνιστικό. Που σιγά μην χρηματοδοτήσει το εγχείρημα η Konami. Και που βγαίνει το PES κάθε χρόνο και πολύ είναι μετά απ' όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια εκεί πέρα.
  • Comment Link
   LeukosArapisGr
   LeukosArapisGr 13/09/2017 10:39:33
   Εμενα δεν μου αρεσαν τα σουτ που το επαιξα στο demo,ειναι ωραια ευθηβολα αλλα λειπει λιγο η καμπυλη...
   κατα τα αλλα συφωνω σε ολα!!! πραγματικα επαιζα προ τα προηγουμενα χρονια(απο το προ10 και μετα μιλαω,εκει ειναι που εχασε την πρωτια το προ πιστευω) και με εποιανε το κεφαλι μου... μου εσπαγε τα νευρα...τωρα στο ντεμο επαιξα κανα 10-15αρι αγωνες το ευχαριστιεμαι τουλαχιστον!
   Αλλα επαιξα και το φιφα 18 ντεμο και μαλλον θα καταληξω παλι σε φιφα! γτ το φιφα ειναι πιο ολοκληρομενο παιχνιδη πιστευω..απο θεμα gameplay μεχρι και απο της ομαδες και τα πρωταθληματα που εχει!(νομιζω φετος οτι θα εχει και φιφα στρεετ μπορει να κανω λαθος αλα να εχει ειναι και αυτο ενα θετικο)
  • Comment Link
   ManosxD
   ManosxD 12/09/2017 19:33:50
   Το προ είναι για τους αδύναμους.
   https://www.youtube.com/channel/UCVjLgbHRWe8OZ_eUVlSWMpw?view_as=subscriber
  • Comment Link
   jimmy1663
   jimmy1663 12/09/2017 16:19:38
   Πολύ ωραίο το review!
  • Comment Link
   pavel_vlasov
   pavel_vlasov 12/09/2017 13:02:47
   Τα περισσότερα σχόλια μιλάνε για τα licences.
   Γιατί τί licences είχε το ISS? Ή το PES 2? Αγόραζε τότε κανείς FIFA που είχε τα πάντα από ονόματα, φανέλες, γήπεδα?
   Και δεν υπήρχαν mods να τα αλλάζεις όλα αυτα, όπως σήμερα.
  • Comment Link
   MokilokD
   MokilokD 12/09/2017 10:54:56
   Ετσι για την ιστορια , απο το 2013 :

   "EA and FIFA have extended their long-running video game licensing agreement to 2022.

   No Caption Provided
   The licensing agreement grants EA the exclusive rights to develop games with the FIFA license, including titles based on the FIFA World Cup."

   Exclusice rights σημαίνει κατι σαν άνιση μαχη στο θέμα της άδειας .
  • Comment Link
   Wanton
   Wanton 12/09/2017 04:17:30
   To χάσμα που έχει δημιουργηθεί πλέον ανάμεσα σε FIFA και PRO είναι κάτι σαν του NBA της 2K με του NBA της EA. Και επειδή παίζουν μόνοι τους αυτοί οι 2 τίτλοι σε ποδοσφαιράκι και μπασκετάκι, αρκούνται στο να βγάζουν το ίδιο παιχνίδι κάθε χρόνο χωρίς να καίγονται να βελτιώσουν κάτι. Γιατί όσο καλά και να είναι, χώρος για βελτίωση υπάρχει πάντα, ειδικά όταν ζητάς από τον άλλον να αγοράζει το παιχνίδι κάθε χρόνο. Γιαυτό και είναι σημαντικό να βελτιωθούν και οι ανταγωνιστές τους.

   Μπορεί να κάνουν φιλότιμη προσπάθεια στην KONAMI αλλά χωρίς κάποια υπέρβαση δεν γίνεται να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Πόσο μάλλον όταν εξακολουθούν τόσα χρόνια μετά να μην έχουν ούτε καν φτιάξει αυτό το απαράδεκτο πράγμα με τα licenses. Το μόνο που διασκεδάζω πλέον στα PRO εαν τύχει και παίξω είναι η ελληνική εκφώνηση, που και αυτή είναι σε πολύ μέτριο επίπεδο, αλλά τουλάχιστον δίνει το κάτι παραπάνω στο ελληνικό κοινό. Σε αντίθεση με το FIFA που κάθε χρόνο προσθέτει πρωταθλήματα και ακόμα να βάλει το ελληνικό, παρότι είναι πάντα μεταξύ των πρώτων σε ψηφοφορίες για επιθυμητές προσθήκες (τις οποίες σίγουρα κοιτάνε).
  • Comment Link
   dimitris.fokas
   dimitris.fokas 11/09/2017 19:43:12

   Απο ο,τι καταλαβα μια απο τα ιδια και το φετινο με λιγες βελτιωσεις. Κριμα, γιατι τα πρωτα δειγματα ηταν θετικα. Δυστυχως, το FIFA παιζει χωρις αντιπαλο και αυτο δεν ειναι καλο για κανεναν.


   Ναι έτσι κάνουν συνέχεια αλλά αυτές οι μικρές αλλαγές καλές είναι
  • Comment Link
   Cross
   Cross 11/09/2017 17:31:34
   Απο ο,τι καταλαβα μια απο τα ιδια και το φετινο με λιγες βελτιωσεις. Κριμα, γιατι τα πρωτα δειγματα ηταν θετικα. Δυστυχως, το FIFA παιζει χωρις αντιπαλο και αυτο δεν ειναι καλο για κανεναν.
  • Comment Link
   manolinio7
   manolinio7 11/09/2017 15:46:55
   Μεγαλη πικρα για μενα που υποστηριζω τη σειρα (απο την αρχη) απο εποχης iss pro...περυσι εκανα το επομενο βημα και πηρα το φιφα και δεν το μετανιωσα, λογικα δε θα ξαναγυρισω στο pro αν δεν αλλαξουν εξολοκληρου ολα οσα αναφερθηκαν μετη μια σε μια εκδοση και οχι καθε χρονο ενα μικρο βημα λες και δοκιμαζουμε καποια beta... ευχομαι να τα παει καλυτερα μονο και μονο για να υπαρχει ανταγωνισμος και να βλεπουμε βελτιωσεις καθε χρονο και καλυτερα, για κανενα αλλο λογο ομως..
   το φιφα μεχρι το 2016 δεν το υπολογιζα καθολου, αλλα απο περυσι με εκανε να αλλαξω στρατοπεδο και εφτιαξε ολα οσα ηθελα να φτιαξουν στο pro... απλα τα πραγματα, του χρονου παλι.
  • Comment Link
   MokilokD
   MokilokD 11/09/2017 14:34:41
   Με 6,000 ατομα στο peak στην εκδοση του steam για pes 2017 , οχι λυπαμαι δεν προκειται να το αγορασω φετος το game . Η πρωτη χρονια που θα το κανω.
  • Comment Link
   AmericanVenios
   AmericanVenios 11/09/2017 14:21:19
   Έπαιξα το demo και μπορώ να πω πως όσον αφορά το gameplay, παρά τα προβληματάκια του (κυρίως της AI) είναι πολύ μπροστά από το PES 2017, χωρίς φυσικά να φτάνει τα επίπεδα του FIFA. Από εκεί και πέρα, όσο καλό και να είναι το gameplay, εγώ προσωπικά (όπως και οι περισσότεροι φαντάζομαι) το βγάζω αυτομάτως από την σκέψη μου για αγορά από τη στιγμή που τα licences των ομάδων είναι ελάχιστα. Κρίμα γιατί αδικείται το υπόλοιπο παιχνίδι έτσι...
   YΓ: Σε αυτό το link μπορείτε να δείτε όλα τα licences: https://www.konami.com/wepes/2018/us/en-us/page/license
  • Comment Link
   GenerationX
   GenerationX 11/09/2017 14:00:26

   Μικρά βήματα μπροστά κάθε χρόνο για το PES. Mε τη PC version τι παίζετε φέτος; Έλεγαν ότι θα είναι ίδια με τις PS4/Xbox one εκδόσεις, ισχύει αυτό ή πάλι θα δούμε υβριδική έκδοση;


   Ναι θα είναι σαν του ps4 μπορεί και καλύτερη το έχουν πει επίσημα εδώ και μίνες!
  • Comment Link
   GenerationX
   GenerationX 11/09/2017 13:58:19
   Τα δικαιώματα τα φτιάχνεις πολύ εύκολα με patch και λειτουργούν στο online και στο pc και ps4 κανονικότατα.Οσο αφορά το scripted έχει λήθη τα τελευταία χρονιά απλά κράτα το L2 η R2 αν θυμάμαι καλά όταν πας προς την μπάλα και ο παίκτης πάει οπού θες εσύ άπλα πολύ δεν το γνωρίζουν.Στα πολύ θετικά φέτος και η τερματοφύλακες σε ολα τα αλλα συμφονο πολύ καλο review απλά θα ήθελα να το είχες γράψει όταν έπαιζες και το online.
  • Comment Link
   wOOx-2
   wOOx-2 11/09/2017 13:52:28
   Έχω σταματήσει να τα αγοράζω εδώ και 2-3 χρονιά κάποτε ήμουν από τους φανατικούς οπαδούς του, αντιστεκομενος στο fifa 2008 -2009 που έκανε τρομερά άλματα προόδου, και τσακωνόμουν συνεχώς με άλλους ότι το pro είναι ο βασιλιάς και μακ..ιες του κερατά. Λοιπόν με έχει κουράσει κάθε χρόνο να διαβαζω και να ακούω το αναμενόμενο, κανει ένα βήμα μπροστά και άλλα πίσω , άλλα να μην χρησιμοποιησω την λέξη (κανει βήματα πίσω) να ειμαι δίκαιος, γιατί δεν γράφτηκε στο κείμενο, αντιλαμβανεστε όμως ότι έχει 10 χρόνια που περιμένουμε να κανει το μπαμ?? από το 2007 από τις χρυσές εποχές του pro στο ps2 .Ναι το pro 2015 θύμισε κάπως τα παλιά επικά pro. άλλα δεν προχώρησε πότε έμεινε εκεί στάσιμο. ΜΟΝΟ FIFA και φέτος και άντε γεια, εγώ δεν έχω μάθει να ειμαι με τα μέτρια ,θέλω τα καλύτερα, εν έτη 2018 σχεδόν και να μην έχω δικαιώματα ομάδων ? Aσε μας ρε konami. Δυστυχώς σε πολλά ακόμη είναι πίσω από το fifa.
  • Comment Link
   Dead3nD
   Dead3nD 11/09/2017 13:28:37
   Το παιχνίδι επειδή ήμαστε Ελλάδα κυκλοφόρησε και βγήκε στα ράφια από το Σάββατο.Το τσιμπισα στα 38€ και όχι στα 69€ όπως αναφέρεις Κούλη,οπότε θα έβαζα στα θετικά και την τιμή του.Κατα τα άλλα είναι όπως τα λες σωστα και στο review.Εχει τα γνωστά θέματα του,έχει βελτιώσεις,αλλά στην ουσία έκανε μισό βήμα μπροστά από τον περσινό τίτλο.Οσο για τις άδειες των ομάδων,ναι είναι μεγάλο αγκάθι αλλά θα το πω για ακόμη μία χρονιά, λύνεται σε μισή ώρα με κάποιο patch.
  • Comment Link
   Maui
   Maui 11/09/2017 13:06:05
   Μικρά βήματα μπροστά κάθε χρόνο για το PES. Mε τη PC version τι παίζετε φέτος; Έλεγαν ότι θα είναι ίδια με τις PS4/Xbox one εκδόσεις, ισχύει αυτό ή πάλι θα δούμε υβριδική έκδοση;
  • Comment Link
   MiltosReviews
   MiltosReviews 11/09/2017 12:28:49
   ωραιο review κουλη
   εγω θα περιμενω να βγει το fifa 18 στο switch και αμα βγει καλο θα το παρω εκει
   αμα δεν ειναιι
   θα αποφασισω αναμεσα στο fifa 18 και στο pes 18 για το ps4