Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue Review

Ένα βήμα πιο κοντά!

Ήρεμη μέρα σήμερα. Από αυτά τα ατάραχα απογεύματα που όσο μεγαλώνει κανείς, τα εκτιμά όλο και περισσότερο. Πίνω καφέ και βλέπω το Kingdom Hearts 2.8 HD Final Chapter Prologue να κατεβαίνει. Ποιος το φανταζόταν; Kingdom Hearts τόσα χρόνια μετά στο PlayStation 4. Ένα remaster από το 3DS, μια ταινία με γεγονότα του browser παιχνιδιού, και νέο περιεχόμενο να συνδέει γεγονότα του με το πολυαναμενόμενο, πια, τρίτο μέρος. Και τα τρία αυτά, γύριζαν στο μυαλό μου σαν σκέψεις, δυσκολεύοντάς με, να κατευνάσω την ανυπομονησία μου. Για λίγο, σαν να μεταφέρθηκα στο παρελθόν νιώθοντας το ίδιο καρδιοχτύπι, την ίδια αδημονία. Ασχολήθηκα από μικρή ηλικία με τη σειρά.

Η αγάπη μου για αυτή είναι παραπάνω από μεγάλη και η οποιαδήποτε επαναφορά σε αυτή, μου είναι παραπάνω από ευχάριστη. Η νοσταλγία είναι σίγουρα ένας μεγάλος παράγοντας για σειρές σαν αυτή… Και πριν καλά - καλά ολοκληρώσω τις σκέψεις μου, η ειδοποίηση βεβαίωσης ότι το παιχνίδι είναι έτοιμο τράβηξε την προσοχή μου απότομα. Σε λίγο, ξεκίνησε. Λογότυπο και μουσική Kingdom Hearts και τρείς τίτλοι από κάτω. Το remaster (Kingdom Hearts Drop Distance HD) , το καινούργιο μικρό παιχνίδι (0.2: Birth By Sleep - A Fragmentary Passage) και η ταινία (Kingdom Hearts χ Black Cover). Είχα αποφασίσει με ποιό θα ξεκινούσα, αλλά έκατσα να απολαύσω τη μουσική με ένα χαμόγελο.

Ξεκίνησα φυσικά από το νέο περιεχόμενο. Το Birth By Sleep - A Fragmentary Passage είναι ένα μικρό chapter υπό την οπτική της ήδη γνωστής, Aqua. Η διάρκειά του κυμαίνεται περίπου στις 3 ώρες και εξαρτάται φυσικά από τα objective που θα επιλέξει κανείς να ασχοληθεί. Αυτό το επεισόδιο είναι ένα ταξίδι στο Realm of Darkness οπότε και δεν υπάρχουν πλανήτες παρά μόνο περιοχές που μπορεί ο παίκτης να πλοηγηθεί. Το gameplay είναι απολαυστικό και σε γενικές γραμμές ο μέσος fan της σειράς ξέρει τι να περιμένει τόσο από την εντυπωσιακή κινησιολογία όσο και από τα καλοφτιαγμένα όσον αφορά τα εφέ τους, abilities. Οπτικά το A Fragmentary Passage είναι ευειδές και ευπαρουσίαστο, τόσο in game, όσο και στα cut scenes. Στον ηχητικό τομέα είναι επίσης απολαυστικό με πολύ ποιοτικά αγγλικά voice over και υπέροχη μουσική από την οποία δε λείπει ο πιο σκοτεινός ατμοσφαιρικός τόνος. Στο chapter αυτό, αναπτύσσεται και ξετυλίγεται ο χαρακτήρας της πρωταγωνίστριας έως και το πολύ όμορφο και ταιριαστό τέλος του. Ολοκληρώνοντάς το, ξεκλειδώνει το critical mode αλλά και το πολυπόθητο cut scene που οδηγεί στο Kingdom Hearts ΙΙΙ.

Προχώρησα στο remaster του Kingdom Hearts Drop Distance. Ένας τίτλος που κυκλοφόρησε για 3DS το 2012. Η ιστορία μας εδώ, όπως είναι αναμενόμενο, είναι ακριβώς ίδια. Οι κεντρικοί ήρωες, Sora και Riku υποβάλλονται σε μια δοκιμασία εν ονόματι Mark of Mastery με σκοπό να γίνουν Keyblade Masters και να αντιμετωπίσουν τον Xehanort. Στον τίτλο έγινε η προσθήκη του HD. Το παιχνίδι έχει μεγαλύτερη ανάλυση και τρέχει σε 60 fps. Είναι πολύ ζωντανότερο και εμφανώς πιο όμορφο. Μεγάλη βελτίωση υπάρχει και στον ηχητικό τομέα ο οποίος είναι αρτιότατος.

Όλοι οι μηχανισμοί προσαρμόστηκαν στην κονσόλα και σε ορισμένες περιπτώσεις η αλλαγή αυτή τους βελτίωσε. Για παράδειγμα, το flowmotion σύστημα είναι ευκολότερο, όπως επίσης και ο χειρισμός της κάμερας. Οι βασικοί μηχανισμοί του drop και της δημιουργίας των Dream Eaters έχουν παραμείνει ίδιοι. Κατά το drop, όταν δηλαδή με την τεχνική του ύπνου γίνεται η εναλλαγή από τον ένα χαρακτήρα στον άλλο, υπάρχει ακόμη το κριτήριο του χρόνου. Δεν κρύβω πως με ενόχλησε λίγο που δεν άλλαξε, αφού θεωρώ ότι πολλές φορές η εναλλαγή με πέτυχε σε σημείο που δεν ήθελα να συμβεί, έχοντας ως αποτέλεσμα να με βγάλει εκτός κλίματος χωρίς να το θέλω. Οπτικοακουστικά, παραμένει μια εξαιρετική δουλειά σε remaster τίτλο με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ωρών και πλούσιας ιστορίας να ενδιατρίψει κανείς.

Άφησα για το τέλος την ταινία από το browser game, Kingdom Hearts χ Black Cover. Μιλάμε για μια ταινία που δημιουργήθηκε με την Unreal Engine. Όπως είναι αναμενόμενο, ο οπτικός τομέας είναι θαυμάσιος, όπως επίσης και ο ηχητικός, με πολύ ωραία voice over. Τα γεγονότα του τίτλου διεξάγονται πριν από αυτά του αυθεντικού τίτλου Birth By Sleep αφήνοντας περιθώρια και αφορμή για προβληματισμό. Η διάρκεια της ταινίας, δεν ξεπερνά την μιάμιση ώρα.

Το Kingdom Hearts 2.8 HD Final Chapter Prologue συνολικά, είναι μια όμορφη συλλογή. Ένα αξιοπρεπέστατο remaster, μια καλοφτιαγμένη πρόγευση της συνέχειας της σειράς, και μια ταινία που απαντά και δημιουργεί ερωτήματα. Το νέο περιεχόμενο θα μπορούσε να είναι περισσότερο σε ποσότητα για να δικαιολογήσει πολύ εύκολα την τιμή του τίτλου. Παρ όλα αυτά θεωρώ ότι είναι τόσο, όσο χρειάζεται, για να μας αναζωπυρώσει την ανυπομονησία για το τρίτο μέρος. Άλλωστε με τον remaster τίτλο να καλύπτει υπέρ αρκετές ώρες παιχνιδιού η ευκαιρία να ασχοληθεί κάποιος που δεν είχε την ευκαιρία να το δοκιμάσει στo 3DS είναι παραπάνω από καλή. Η νοσταλγία είναι σίγουρα ένας μεγάλος παράγοντας για σειρές σαν αυτή… αλλά δεν λειτουργεί αλλιώς, παρά μόνο ως κίνητρο.

Κάλλιστα θα δικαιολογήσω όποιον ασχοληθεί με την συλλογή έχοντας ασχοληθεί προηγουμένως ακόμη και με το ίδιο το Drop Distance. Φαινομενικά, πέρα από 2-3 ώρες νέο περιεχόμενο, δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Η νοσταλγία είναι μια δυναμική κινητήρια δύναμη για την ενασχόληση, αλλά όσο ασχολείται κανείς με την σειρά Kingdom Hearts, τόσο περισσότερο δένεται μαζί της. Η νοσταλγία αυτή, δεν είναι κενή, αφορμή μιας επανάληψης. Είναι αφορμή μιας νέας, από διαφορετική σκοπιά, επεξεργασίας, κατανόησης και εσωτερίκευσης. Μεγαλώνοντας μαζί με τη σειρά, μπορώ να πω πως το Kingdom Hearts 2.8 HD Final Chapter Prologue μου θυμίζει ένα ήρεμο απόγευμα.

Συνοψίζοντας : Το  Kingdom Hearts 2.8 HD Final Chapter Prologue είναι μια γέφυρα προς το Kingdom Hearts III. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους δεν έπαιξαν το Drop Distance στο 3DS, αλλά και για τους hardcore fans της σειράς. Όσοι ενδιαφέρονται μονάχα για το  A Fragmentary Passage, θα τους συμβούλευα να αναμένουν μια πτώση τιμής, και σίγουρα να ασχοληθούν ξανά και με το remaster του Drop Distance.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Square Enix 1st Production Department
Publisher : Square Enix
Distributor : CD Media
Available for : PS4
Release date : 2017-01-24

8 comment(s)