Octopath Traveler Review

 • Written by 
 • Read later

  Ένα ρομαντικό ταξίδι στην old-school νοσταλγία

  Αντικειμενικά, τα old-school RPGs αποτελούν πλέον είδος προς εξαφάνιση. Σίγουρα, υπάρχουν ακόμη ταλαντούχες ομάδες που βάζουν μέχρι και σήμερα τα δυνατά τους για να παραδώσουν αυτές τις μοναδικές εμπειρίες με έντονες ρομαντικές JRPG ενέσεις που ορισμένοι από εμάς λατρεύουμε. Εξαίρεση από την παραπάνω κατηγορία δεν αποτελούν οι Square Enix και Acquire. Η δεύτερη, μιας και η πρώτη είναι πασίγνωστη για τις δημιουργίες της, μας έχει προσφέρει πληθώρα παιχνιδιών Ιαπωνικής φύσης εδώ και δεκάδες χρόνια και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να "κλείνει" το μάτι στους fans της με νέες κυκλοφορίες. Σε αυτή την κατηγορία έρχεται το Octopath Traveler, το νέο RPG του Nintendo Switch, γεμάτο ρομαντισμό και νοσταλγία. Δύο λέξεις που από μόνες τους έχουν την ικανότητα να δίνουν νόημα σε κάθε εμπειρία της ζωής μας. Το νέο δημιούργημα της ομάδας είναι για τους παίκτες που προανέφερα. Για τους "old-school" RPG gamers που τρέφουν φοβερή νοσταλγία για τα κλασικά και παραδοσιακά turn-based RPGs. Είναι ένα παιχνίδι που δεν πρόκειται να εντυπωσιάσει με τον οπτικό του τομέα, -κάτι το οποίο είναι φυσικά υποκειμενικό- αλλά κάτω από το κέλυφος των τεχνικών χαρακτηριστικών πηγάζει από ρομαντισμό, από αγάπη προς το κλασικό turn-based RPG είδος.

  Απόλυτη ελευθερία στις επιλογές του παίκτη. Αυτό είναι κάτι το οποίο παρατήρησα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα το ταξίδι μου στο "παραμύθι" του Octopath Traveler. Ο παίκτης έχει από την αρχή απόλυτη ελευθερία για το πως θα ξεκινήσει και πως θα συνεχίσει το παιχνίδι του, με πολλά μονοπάτια για να επιλέξει. Η ιστορία του παιχνιδιού δεν είναι συγκεκριμένη. Δηλαδή, συνολικά υπάρχουν οκτώ διαθέσιμοι χαρακτήρες στο παιχνίδι και εσείς καλείστε να διαλέξετε με ποιον ακριβώς θέλετε να ξεκινήσετε. Ανάλογα το γούστο σας, ή φυσικά την ιστορία. Κάθε χαρακτήρας δεν είναι "ξερός" και -επιτρέψτε μου- αέρινος. Αλλά έχει την δική του προσωπικότητα, τον δικό του χαρακτήρα και το καλύτερο, την δική του ιστορία. Έχει τον δικό του στόχο που ταυτόχρονα λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη για να τον καθοδηγήσει στο ταξίδι που τον περιμένει. Προδοσία, στεναχώρια, χαρά, λύπη, θυμός. Αυτά είναι λίγα από τα στοιχεία που περιγράφουν το παρελθόν κάθε μαχητή-ιας. Κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του δακρύβρεχτο παρελθόν το οποίο παρουσιάζεται όμορφα και σύντομα χωρίς να κουράζει τον παίκτη.

  Εφόσον επιλέξετε λοιπόν τον χαρακτήρα που θέλετε να ξεκινήσετε αυτό σημαίνει πως για τους άλλους θα πρέπει να κάνετε νέο playthrough; Όχι! Ουσιαστικά, στο παιχνίδι δεν μάχεστε μόνος, αλλά θα καταφέρετε να δημιουργήσετε ένα party με μέγιστο τα τέσσερα άτομα που θα συναντήσετε στον κόσμο του παιχνιδιού. Με λίγα λόγια, όσο προχωράτε στο παιχνίδι θα έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε φιλία με τους υπόλοιπους 7 μαχητές και να επιλέξετε εσείς ποιους θέλετε στο party σας ανάλογα με τις ικανότητες τους και την στρατηγική που θέλετε να ακολουθήσετε. Να σημειώσω, πως το party σας μπορείτε να το αλλάζετε ανά πάσα ώρα και στιγμή επισκέπτοντας οποιαδήποτε ταβέρνα σε πόλη. Φυσικά κάθε μαχητής έχεις τις δικές του ξεχωριστές ικανότητες, το δικό του class όπως επίσης και όπλο επιλογής. Warrior, Cleric, Healer, το Octopath Traveler περιλαμβάνει αρκετές επιλογές που εμπλουτίζουν ακόμη περισσότερο την εμπειρία του gameplay. Εκτός αυτών, οι χαρακτήρες έχουν και μία ξεχωριστή παθητική ιδιότητα. Για παράδειγμα, ο Warrior μπορεί να μονομαχεί με τους άλλους και να λαμβάνει ως αντάλλαγμα XP και διάφορα αντικείμενα. Διαφορετικά, ένας από τους μάγους του παιχνιδιού (Cyrus) διψά για γνώση και προσπαθεί να μαθαίνει τα πάντα όταν επισκέπτεται μία νέα πόλη.

  Όπως προανέφερα το παιχνίδι φέρει ένα turn-based gameplay σύστημα με αρκετά ενδιαφέρονται χαρακτηριστικά. Για το turn-based δεν νομίζω να χρειάζεται να κάνω ανάλυση. Κάθε παίκτης από το party πρέπει να περιμένει την σειρά του και να επιλέξει σε ποιον από τους αντιπάλους θα εξαπολύσει την ζημιά από το skill του. Το παιχνίδι ενσωματώνει ένα πολύ λειτουργικό "Boost Point" σύστημα. Αυτό ουσιαστικά ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τις επιθέσεις σας και μπορείτε να το πολλαπλασιάσετε αν δεν χρησιμοποιήσετε κάποιες από αυτές για μερικούς γύρους. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο υπομονή κάνετε, τόση περισσότερη ζημιά θα μπορείτε να προκαλέσετε με επιπλέον "Boost Points". Επιπλέον, το παιχνίδι δεν φέρει το πλέον "μοδάτο" Autosave σύστημα, ενώ παράλληλα για να μην σας "τρώει" πολύτιμο χρόνο σε περπάτημα περιλαμβάνει και έναν Fast Travel μηχανισμό.

  Εφόσον το Octopath Traveler φέρει τον "RPG" μανδύα, δεν θα μπορούσε να μην ενσωματώνει και τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που όλοι έχουμε αγαπήσει. Ο παίκτης έχει απόλυτη ελευθερία στην παραμετροποίηση των χαρακτήρων. Όπλα, πανοπλίες...τα πάντα. Τα πάντα μπορούν να αλλαχθούν σύντομα και απλά και φυσικά, ανάλογα με το γούστο σας και την στρατηγική που θέλετε να ακολουθήσετε. Αναμενόμενα, εφόσον κάθε μαχητής-ρια έχουν τις δικές τους μοναδικές ικανότητες, αυτές, με την εμπειρία που θα κερδίζετε μπορούν να αναβαθμιστούν ενώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να αποκτήσετε και νέες.

  Την δυσκολία του παιχνιδιού βρήκα τίμια και δίκαιη. Όποτε έβλεπα το "Game Over" μήνυμα στην οθόνη μου γνώριζα ότι το φταίξιμο είναι δικό μου. Ήξερα πως κάτι δεν έκανα σωστά και θα μπορούσα να το σκεφτώ περισσότερο πριν πάρω την τελική απόφαση. Και αυτό κατ' εμέ είναι το ωραίο και ταυτόχρονα εθιστικό σε ένα καλό turn-based RPG παιχνίδι. Ότι διαρκώς αισθάνεσαι πως βρίσκεται σε μία παρτίδα σκάκι, όπου κάθε σου κίνηση, κάθε σου σκέψη θα φέρει ένα θετικό, ή αρνητικό αποτέλεσμα. Αισθάνεσαι πως υπάρχουν χιλιάδες επιλογές και εσύ θα πρέπει να πάρεις τον χρόνο σου για να εντοπίσεις και να επιλέξεις την καταλληλότερη. Όσον αφορά την διάρκεια, αναμενόμενα το παιχνίδι θα σας απασχολήσει για αρκετές ώρες, ενώ μερικές από αυτές μπορεί να συμπεριλαμβάνουν και λίγο grinding για XP.

  Συνεχίζοντας έχουμε τον οπτικοακουστικό τομέα. Αρχικά, το soundtrack που περιλαμβάνει το Octopath Traveler είναι εξαιρετικό με όλη την σημασία της λέξης. Είτε σε ένα Dungeon είτε σε κάποιο Boss Fight, οι νότες "έντυναν" κατάλληλα την όλη μάχη σωστά και χειρουργικά. Ακόμη καλύτερα είναι τα themes που φέρει κάθε πόλη που θα συναντήσετε. Μία επιπλέον δόση ομορφιάς στο όλο αποτέλεσμα έρχεται να δώσει ο οπτικός τομέας του παιχνιδιού. Ένα θέμα όπου στην περίπτωση του Octopath Traveler είναι ξεκάθαρα υποκειμενικό. Για εμένα προσωπικά το παιχνίδι είναι πολύ όμορφο με ζεστή παλέτα χρωμάτων, όμορφα εφέ και τα -όπως τα ονομάζει η εταιρία- HD-2D γραφικά.

  Το παιχνίδι λειτουργεί άψογα και απροβλημάτιστα στο Nintendo Switch και σε docked, αλλά και στην φορητή με απειροελάχιστες ουσιαστικές διαφορές. Τέλος, το παιχνίδι περιλαμβάνει και Ιαπωνικές αλλά και Αγγλικές φωνές. Ομολογώ πως για ακόμη μία φορά το Ιαπωνικό voice acting έχει περισσότερο πάθος και μεράκι από ότι το δεύτερο.

  Συνοψίζοντας...

  Το Octopath Traveler είναι ένα ρομαντικό turn-based RPG παιχνίδι που "κλείνει το μάτι" ειδικά στους παλιούς παίκτες, αλλά και σε νέους που θέλουν να εισέλθουν για πρώτη φορά στο εν λόγω genre. Οκτώ χαρακτήρες με μία αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία και ένα φοβερό σύστημα μάχης και αμοιβών καταφέρνει να κρατήσει τον παίκτη απασχολημένο για αρκετές ώρες προσφέροντας του μία -αν θέλετε- παραδοσιακή turn-based RPG ψυχαγωγία. Το κερασάκι στην τούρτα είναι το soundtrack του παιχνιδιού το οποίο σας εγγυώμαι πως θα λατρέψετε. Με λίγα λόγια, όσοι ψάχνατε ένα καλό RPG για να ασχοληθείτε τώρα το καλοκαίρι, νομίζω πως εφόσον είστε λάτρης του είδους η νέα πρόταση της Square Enix και της Acquire είναι ότι πρέπει για εσάς.

  8
  Box Art
  Tested on : Nintendo Switch
  Developer : Square Enix, Acquire
  Publisher : Nintendo
  Distributor : CD Media
  Available for : Nintendo Switch
  Release date : Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018
  Δημήτρης Σαλαμάρας

  Βρείτε το συντάκτη: Facebook | Instagram

  Latest Reviews
  Login to post comments
  Comments (12)
  Refresh Comments
  Choose Order:
  • Comment Link
   vasilas432
   vasilas432 23/07/2018 18:07:44
   Αφού έπαιξα το demo και βεβαιώθηκα οτι αυτό περίμενα απο το Octopath Traveler, τσιμπήθηκε η συλλεκτική η οποία μου άρεσε πολύ.
   Τα γραφικά και το concept τα βρίσκω καταπληκτικά
  • Comment Link
   NikeFerrari
   NikeFerrari 16/07/2018 09:30:27
   Μου άρεσε πολύ το demo και μου θύμισε άλλες εποχές. Έχει και ωραία συλλεκτική, οπότε δεν την γλύτωσε.
  • Comment Link
   dimanimus
   dimanimus 15/07/2018 00:15:12
   για μενα αυτο το ειδος ειναι πλεον πολυ ξεπερασμενο!γλυκουλι ειναι δε λεω! νοσταλγικο!αλλα για ποσες ωρες?εχει και κατι εφε εκει μια χαρα...ας εβγαινε ετσι στη δεκαετια του ενενηντα.(αστειευομαι).
  • Comment Link
   Stormbringer
   Stormbringer 14/07/2018 08:56:57
   Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα...
   Ήρθε η ώρα μετά το ονειρικό Final Fantasy IX, να ξανανιώσω αυτό το ζεστό μαγικό συναίσθημα που τόσο έχει λείψει τα τελευταία χρόνια.
  • Comment Link
   Teolicious
   Teolicious 13/07/2018 20:53:33
   Είναι το πιο αναμενόμενο παιχνίδι του Switch για μένα. Λατρεύω αυτό το στυλ παιχνιδιού. Γλυκούτσικα sprites, έξυπνο combat και inventory system, μαγευτική μουσική και καλή πλοκή. Μου θυμίζει απίστευτα pokemon mystery dungeon, όσοι τα έχουν παίξει θα θυμούνται.
  • Comment Link
   seit
   seit 13/07/2018 19:47:26
   Το μειονέκτημα αυτου του παιχνιδιου (το 2d) ειναι και το πλεονέκτημα του παιχνιδιου..O συνδιασμος 2d με την unreal engine (κατι το οποιο παλαιότερα στα 2d παθχνιδια δεν υπήρχε) κανει τα περιβάλλοντα μαγευτικα..
  • Comment Link
   Mournblade
   Mournblade 13/07/2018 19:46:17
   Υπέροχο review Δημήτρη!
   Κατατοπιστικότατο και to the point κείμενο.

   Ακόμη ένα διαμαντάκι στη φαρέτρα του Switch. Ένα παιχνίδι που περίμενα χρόνια για να παίξω, ένας προσεγμένος turn based τίτλος σε μεγάλη κονσόλα που να συνδυάζει το παλιό με το νέο. Νομίζω πως όσοι μεγάλωσαν ως έφηβοι την δεκαετία του '90, ξέρουν πολύ καλά τι να περιμένουν.

   Υγ: Εν τω μεταξύ, αυτά τα jrpgs στην οθόνη του Switch (ειδικά με συνοδεία ακουστικών, καφέ και την άνεση ενός καναπέ) είναι λουκούμι. Έπαιξα και καταευχαριστήθηκα το Ιam Setsuna, αυτή την εποχή παίζω το Xenoblade Chronicles 2, και με περιμένουν τα Romancing Saga 2 & Octopath Traveler. Ταξίδι μαγικό!
  • Comment Link
   KTI23
   KTI23 13/07/2018 18:31:20

   Ένα διαμαντάκι της Square Enix που σίγουρα θα αδικηθεί από πολλούς που αρχικά θα δουν τα ιδιαίτερα 2D γραφικά και θα μείνουν μέχρι εκεί (χωρίς να ασχοληθούν στη συνέχεια με το gameplay). Έχω παίξει τα πολύωρα του demos και συμφωνώ με το παγκόσμιο μέσο όρο βαθμολογίας περίπου στο 85/100. Με τους Unboxholics δεν ξέρω αν συμφωνώ καθώς το "Επενδύστε το χρόνο σας" είναι γενικό σαν ορολογία και μπορεί να πει κανείς ότι καλύπτει βαθμολογίες από 5.5 μέχρι και 8.5.   Άλλο ένα butthurt σχόλιο επειδή δεν εκθειαστηκε ως αριστουργήμα κάποιο παιχνίδι που αφορά κονσόλα της Nintendo.
  • Comment Link
   Captain_Zaraki
   Captain_Zaraki 13/07/2018 17:04:15
   Πολυ ωραιο το review Δημητρη.Απο τα παιχνιδια που θελω σιγουρα να παιξω οταν με το καλο τσιμπησω ενα Switchακι!
  • Comment Link
   Captain_Zaraki
   Captain_Zaraki 13/07/2018 17:03:44

   Ένα διαμαντάκι της Square Enix που σίγουρα θα αδικηθεί από πολλούς που αρχικά θα δουν τα ιδιαίτερα 2D γραφικά και θα μείνουν μέχρι εκεί (χωρίς να ασχοληθούν στη συνέχεια με το gameplay). Έχω παίξει τα πολύωρα του demos και συμφωνώ με το παγκόσμιο μέσο όρο βαθμολογίας περίπου στο 85/100. Με τους Unboxholics δεν ξέρω αν συμφωνώ καθώς το "Επενδύστε το χρόνο σας" είναι γενικό σαν ορολογία και μπορεί να πει κανείς ότι καλύπτει βαθμολογίες από 5.5 μέχρι και 8.5.


   Η θα μπορουσες πολυ απλα να διαβασεις το κειμενο, για να καταλαβεις εαν το παιχνιδι ειναι του 5.5 η του 8.5 και αν τελικα συμφωνεις ;) Ξερω, τρελη ιδεα, απλα ειπα να το πω και ας ακουγεται εξωφρενικο :P
  • Comment Link
   Jimaruto
   Jimaruto 13/07/2018 16:24:00
   Ένα διαμαντάκι της Square Enix που σίγουρα θα αδικηθεί από πολλούς που αρχικά θα δουν τα ιδιαίτερα 2D γραφικά και θα μείνουν μέχρι εκεί (χωρίς να ασχοληθούν στη συνέχεια με το gameplay). Έχω παίξει τα πολύωρα του demos και συμφωνώ με το παγκόσμιο μέσο όρο βαθμολογίας περίπου στο 85/100. Με τους Unboxholics δεν ξέρω αν συμφωνώ καθώς το "Επενδύστε το χρόνο σας" είναι γενικό σαν ορολογία και μπορεί να πει κανείς ότι καλύπτει βαθμολογίες από 5.5 μέχρι και 8.5.
  • Comment Link
   hiimFred
   hiimFred 13/07/2018 15:28:49
   Terranigma θυμίζει. Κρίμα που δε θα βγει σε pc..