Ο Proxima b είναι ο κοντινότερος πιθανός κατοικήσιμος πλανήτης

Σε διπλανό ηλιακό σύστημα, στο μέγεθος της Γης
25 Αυγούστου 2016 08:06
Ο Proxima b είναι ο κοντινότερος πιθανός κατοικήσιμος πλανήτης

Ο εντοπισμός πιθανών κατοικήσιμων πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι εύκολος και συνήθως οι πλανήτες βρίσκονται σε εξωφρενικές αποστάσεις για τη σημερινή τεχνολογία. Μια νέα όμως μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature αποκαλύπτει πως μία δεύτερη Γη μπορεί να βρίσκεται μόλις 4 έτη φωτός μακριά μας, στο Άλφα του Κενταύρου.

Ο Proxima b όπως ονομάζεται, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον - κατά 88% μικρότερο από τον Ήλιο - κόκκινο νάνο Proxima Centauri και ανακαλύφθηκε μετά από χρόνια παρατηρήσεων των βαρυτικών δυνάμεων της περιοχής. Η τροχιά του γύρω από το άστρο ολοκληρώνεται μόλις σε 11.2 μέρες, αφού βρίσκεται αρκετά κοντά σε αυτό, μόλις 7.5 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η μία πλευρά του πλανήτη “κοιτάει” πάντα προς το άστρο και η άλλη παραμένει βυθισμένη στο σκοτάδι. Η μάζα του Proxima b υπολογίζεται σε 1.3 φορές τη μάζα της Γης και η ηλικία του υπολογίζεται στα 5 δισεκατομμύρια έτη. Έχει βραχώδη επιφάνεια, ενώ οι θερμοκρασίες επιτρέπουν την ύπαρξη νερού.

Ο Dr. Guillem Anglada-Escude, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής ερευνητής του Queen Mary University London δήλωσε:

Πολλοί εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί και πολλοί ακόμα θα ανακαλυφθούν, αλλά το να ψάχνεις για την πλησιέστερη αναλογία της Γης και να το πετυχαίνεις είναι εμπειρία ζωής για εμάς.