OnePlus 5T: Ο κόκκινος δαίμονας

Η νέα ναυαρχίδα της One Plus έφτασε στα χέρια μας!
31 Ιανουαρίου 2018 11:00
OnePlus 5T: Ο κόκκινος δαίμονας

Οι χρήστες OnePlus είναι σαν τους χρήστες της Toyota. Όποιος πάρει μια φορά Toyota, θα αγοράζει Toyota για πάντα. Μπορεί και τα παιδιά του. Η εταιρία με μικρά αλλά σωστά βήματα κατάφερε να χτίσει ένα πολύ ισχυρό brand name το οποίο είναι απαλλαγμένο αισθητά από το στίγμα του “κινέζικου”, παρόλο που είναι κινέζικο. Το σίγουρο είναι ότι έχει δημιουργήσει μία βάση χρηστών που την εμπιστεύεται και αγοράζει τις νέες συσκευές της χωρίς να το πολυσκέφτεται. Έχω ένα μεγάλο παράπονο όμως, το ότι δεν αφήνει ούτε ένα χρόνο διάστημα μεταξύ των κυκλοφορηθέντων συσκευών της. Βέβαια, οι διαφορές δεν είναι τέτοιες που να σε κάνουν να νιώθεις ότι μένεις πίσω, αλλά και πάλι νιώθεις ότι έχεις το “παλιό” OnePlus. Το δεύτερο παράπονο που έχω έχει να κάνει με την όλο και αυξανόμενη τιμή του. Ο κόσμος έμαθε και αγκάλιασε τα OnePlus γιατί ήταν εξαιρετικές συσκευές σε φυσιολογική τιμή, τα λεγόμενα flagship killers για όσους θυμούνται. Εν ολίγοις, τα OnePlus δεν είχαν ανταγωνισμό στη σχέση specs-τιμή, πλέον έχουν.

Στα χέρια μου από το GearBest έφτασε το OnePlus 5T. Έλαβα την κόκκινη έκδοση των 128GB και για την ιστορία υπάρχει διαθέσιμο και σε μαύρο και λευκό χρώμα, καθώς και σε εκδόσεις των 64GB.

Σχεδιαστικά το 5T δεν έχει δεχθεί γενναίες αλλαγές και ακολουθεί σχεδόν πιστά το μοτίβο του OnePlus 5. Η αφαίρεση του home button από το μπροστά μέρος χάρισε ακόμα πιο μικρά bezels και εν τέλει έχουμε ένα τηλέφωνο με μπόλικη οθόνη αναλογικά με το υπόλοιπο σώμα. Σώμα, το οποίο είναι μεταλλικό, χαρίζει μία εξαιρετική στιβαρότητα στο σύνολο, ενώ δε λείπει και το diamond-cut περίγραμμα. Κότσια ήθελε η μετακίνηση του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων που κάποτε φιλοξενούταν στο home button, στο πίσω μέρος πάνω από το logo της OnePlus. Λόγω του φυσιολογικού μεγέθους της συσκευής, η πρόσβαση των δακτύλων στον αισθητήρα γίνεται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με άλλες συσκευές μεγαλύτερου μεγέθους. Ο αισθητήρας αναμενόμενα είναι το ίδιο γρήγορος και αξιόπιστος. Ο slider των notifications συνεχίζει να βρίσκεται στη θέση του, μόνο που αυτή τη φορά έχει γίνει πιο διακριτικός και μικρότερος, πράγμα που δεν κάνει τόσο εύκολη τη χρήση του, αφού στα δικά μου χέρια τουλάχιστον απαιτεί τη χρήση νυχιού.

Από κει και πέρα, υπάρχει audio jack (kudos γι αυτό), και υπάρχει ένα και μοναδικό ηχείο που όμως κάνει εξαιρετικά καλά τη δουλειά του. Ωστόσο, θα ήθελα κάποια στιγμή και η OnePlus να προχωρήσει σε μια stereo λύση. Τώρα, το 5T έκανε ντόρο για τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου και σύγκρινε την τεχνολογία του με το Face ID της Apple. Πράγματι, έχουμε να κάνουμε μία απίστευτα γρήγορη αναγνώριση και ακαριαίο ξεκλείδωμα της συσκευής που όμοιό του δεν έχω δει. Και μάλιστα αναγνωρίζει το πρόσωπό σου τόσο τη νύχτα, όσο και σε παράξενες γωνίες. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο “αλλά”. Και έχει να κάνει με την ασφάλεια και την αξιοπιστία. Το OnePlus 5T μου όχι απλά ξεκλειδώνει και με το πρόσωπο του δίδυμου αδερφού μου, αλλά ακόμη και με φωτογραφία μου από μία οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλεια πάει περίπατο και αυτομάτως η αξιοπιστία κατακρημνίζεται. Οπότε καλή προσπάθεια από την OnePlus, αλλά την επόμενη φορά θα ήθελα η τεχνολογία αυτή να δουλεύει έτσι όπως πρέπει.

Αλλαγές δέχθηκε και η οθόνη η οποία έγινε ακόμη καλύτερα. Έχουμε να κάνουμε με ένα 6 ιντσών πάνελ τύπου AMOLED, με τη δημοφιλή πλέον αναλογία οθόνης 18:9 και ανάλυσης 1080x2160 pixels. Έτσι όπως κοιτάω εγώ την οθόνη σε αυτό το μέγεθος και με αυτά τα χαρακτηριστικά, θεωρώ ότι το παραπάνω είναι και περιττό. Το 5T έχει μία πραγματικά καλή οθόνη με απίθανα χρώματα, σωστά μαύρα και λευκά, καλή φωτεινότητα και επιτέλους πλούσιες γωνίες θέασης.

Παραπονάκια έχω από την μπαταρία, η οποία αφενός ικανοποιεί και ξεπερνά το μέσο όρο των συσκευών της κατηγορίας του, αλλά δεν είναι αυτό που είχα συνηθίσει με το 3T και το OnePlus 5. Το φίδι από την τρύπα βγάζει πάλι η Dash Charge τεχνολογία φόρτισης, η οποία είναι ότι πιο γρήγορο κυκλοφορεί εκεί έξω και θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις εταιρίες. Έχεις στο τηλέφωνο 5% και μέχρι να ντυθείς και να ετοιμαστείς φεύγεις από το σπίτι με 40% για να βγάλεις σωστά τη μέρα σου…εκτός αν είσαι γυναίκα, εκεί φορτίζει τέσσερις φορές πλήρως.

Το OnePlus 5T δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τις υπόλοιπες ναυαρχίδες στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Έχει το πανίσχυρο Snapdragon 835 chipset και η έκδοση που έχω εγώ έχει τα υπέραρκετά 8GB στη RAM και τα υπερπλήρη 128GB αποθηκευτικού χώρου. Δυστυχώς δεν παίρνει επιπλέον κάρτα αποθήκευσης αλλά δέχεται δύο SIM.

Στα του λειτουργικού τώρα, το Oxygen OS παραδίδει μαθήματα για το πώς πρέπει να είναι τα custom Android. Στην έκδοση Android 7.1.1, το λειτουργικό του 5T είναι γρήγορο, είναι ελαφρύ, είναι πλήρως απαλλαγμένο από bloatware και έχει τόσες λειτουργίες όσες χρειάζεται. Η εμπειρία χρήσης για άλλη μια φορά είναι επικίνδυνα κοντά σε αυτή του stock Android. Είχα ωστόσο μερικά προβληματάκια σχετικά με το Wi-Fi και κάποια ανόητα crashes σε εφαρμογές όπως το Instagram, τα οποία όμως εμφανίστηκαν τις πρώτες ώρες που έστηνα τη συσκευή αλλά πλέον δεν αντιμετωπίζω προβλήματα.

Και πιάνοντας τώρα τις κάμερες, η μπροστά selfie κάμερα παρέμεινε στα 16MP χαρίζοντας εξαιρετικά αποτελέσματα σε selfies και video κλήσεις, ενώ η βασική διπλή κάμερα στην πίσω πλευρά γνώρισε βελτίωση στο διάφραγμα του ενός εκ των δύο φακών. Έτσι έχουμε ένα φακό 16MP με f/1.7 και έναν 20MP με το ίδιο διάφραγμα, γεγονός που βελτιώνει αισθητά τις λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το 5T σε γενικές γραμμές και σε ότι έχει να κάνει με φωτογραφίες και video, δεν απογοητεύει και στέκεται επάξια στο ύψος των περιστάσεων. Τα χρώματα είναι σωστά, η σταθεροποίηση στα video είναι καλή, το exposure είναι ισορροπημένο, το HDR λειτουργεί έτσι όπως πρέπει, ενώ το Portrait Mode χωρίς να είναι το καλύτερο της αγοράς είναι πολύ τίμιο.

Το OnePlus 5T κυκλοφορεί επίσημα από την OnePlus στην τιμή των €559 για την έκδοση των 128GB και €499 για την έκδοση των 64GB. Η διαφορά τιμής μεταξύ των δύο εκδόσεων είναι τόσο μικρή που δε θα σας πρότεινα με τίποτα το μικρό μοντέλο. Μάλιστα εδώ θα βρείτε το “μεγάλο” 5Τ σε ακόμα χαμηλότερη τιμή. Οι κάτοχοι OnePlus 5 μη θορυβείστε. Το 5T δεν είναι έτη φωτός καλύτερο ώστε να σας αγχώσει να προχωρήστε σε αναβάθμιση. Όσοι ψάχνετε όμως το επόμενό σας τηλέφωνο και το budget σας φτάνει μέχρι τα €500, το OnePlus 5T πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται μεταξύ των δημοφιλών επιλογών σας. Η εταιρία ακόμη δε με έχει απογοητεύσει.