Samsung Galaxy S6 Edge+

Η απόλυτη ναυαρχίδα της Samsung
11 Σεπτεμβρίου 2015 12:47
Samsung Galaxy S6 Edge+

Πιστή στη μόδα που θέλει τις ναυαρχίδες να διαδέχονται ναυαρχίδες σε διάστημα λίγων μηνών παραμένει η Samsung. Προσωπικά μιλώντας, αυτή η τακτική των μεγάλων εταιριών δε με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Στα χέρια μου, λοιπόν, έφτασε το Samsung Galaxy S6 Edge+, το οποίο δεν είναι απλά ένα μεγαλύτερο Galaxy S6 Edge, αλλά φέρει ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις. Καταρχάς εκτός από το μέγεθος, το Edge+ δε διαφέρει σε τίποτα εμφανισιακά με το απλό Edge. Και για να τελειώνω με τις διαστάσεις, το τηλέφωνο καταλαμβάνει 154.4 χιλιοστά στο ύψος, 75.8 χιλιοστά στο πλάτος, ενώ είναι μόλις 6.9 χιλιοστά στο πάχος που χάρη στις κυρτές οθόνες αριστερά και δεξιά δίνει την εντύπωση ακόμα πιο λεπτής συσκευής. Τα νούμερα αυτά σημαίνουν ότι το Edge+ έρχεται με οθόνη 5.7 ιντσών η οποία καταλαμβάνει στο τηλέφωνο το 75% του σώματός του.

Όπως και στην περίπτωση των S6 και S6 Edge, έτσι και εδώ έχουμε να κάνουμε με μια υποδειγματική συσκευή η οποία είναι κατασκευασμένη από πολύ υψηλής ποιότητας υλικά, είναι στιβαρή και με μια premium αίσθηση στο χέρι. Το μεταλλικό πλαίσιο σε συνδυασμό με το γυαλί του πίσω μέρους προσφέρουν μια πραγματικά εκπληκτική εμπειρία χρήσης. Το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει από τον ιδιαίτερο χρωματισμό του, ο οποίος όπως μπορείτε να διακρίνεται από τα πλάνα, παίζει με το φως και παίρνει πότε μαύρο, πότε μπλε μεταλλικό χρώμα. Τα σημεία ενδιαφέροντος και τα βασικά πλήκτρα δε γνωρίζουν κάποιες αλλαγές, ωστόσο πρέπει να σημειώσω ότι παρατήρησα διαφορά στην απόδοση του ηχείου. Έχει λιγάκι υψηλότερη ένταση και αισθητά πιο καθαρό ήχο σε σχέση  με τα υπόλοιπα S6, αλλά η έλλειψη μπάσου και η παρουσία ενός ελαφριού τσιρίγματος συνεχίζει να με ενοχλεί.

Ως Edge το highlight της συσκευής δε θα μπορούσε να είναι άλλο από την κυρτότητα της οθόνης στα αριστερά και δεξιά της. Προσωπικά όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα επεισόδια, δεν είμαι λάτρης αυτής της κυρτής τεχνολογίας στα smartphones μιας και θεωρώ ότι αφαιρούν περισσότερα από όσα χαρίζουν. Και εξηγούμαι. Πρώτα απ’ όλα σε συνθήκες φωτισμού, οι αντανακλάσεις και οι διαθλάσεις του φωτός είναι ενοχλητικές και τρώνε μέρος από την οθόνη. Επιπλέον, το κράτημα της συσκευής γίνεται πιο επίφοβο. Και τέλος, ακόμα και στην περίπτωση του Edge+, δε βρήκα ουσιαστικό λόγο ύπαρξης που να βελτιώνει την χρηστικότητα της συσκευής. Βέβαια στο Edge+ έχει προστεθεί η δυνατότητα εκτός από τα notifications και τις επαφές, τοποθέτησης και άλλων εφαρμογών.

Μένω στην οθόνη και εδώ είναι που το Edge+ δείχνει τα δόντια του. Πρόκειται για ένα Super AMOLED panel, ανάλυσης 1440x2560 pixel με πυκνότητα 518ppi, το οποίο είναι μάλλον ότι καλύτερο έχω δει σε smartphone. Εκτός από τη συγκλονιστικά υψηλή φωτεινότητα, η οθόνη έχει αστεία πλούσιες γωνίες, που δίνει την εντύπωση εκτύπωσης. Τα χρώματα, τα λευκά, τα μαύρα, όντας Super AMOLED, είναι σοκαριστικά. Επιπροσθέτως, εξαιρετική βρήκα και τη λειτουργία αφής, με τη γενικότερη απόκριση να βρίσκεται σε πολύ υψηλά standards.

Πιο μέσα τώρα. Το Edge+ τρέχει με το Exynos 7420 chipset, το οποίο αποτελείται από δύο τετραπύρηνους επεξεργαστές των 1.5GHz και 2.1GHz, καθώς και τη Mali-T760MP8 στα γραφικά. Η ειδοποιός διαφορά με το απλό Edge είναι ότι προστέθηκε ένα επιπλέον GB στη μνήμη RAM και έτσι στο σύνολο έχουμε 4GB διαθέσιμα, από τα λίγα τηλέφωνα στην αγορά με τόσο υψηλή μνήμη. Στα του αποθηκευτικού χώρου προς το χρήστη διαθέσιμα υπάρχουν 32GB ή 64GB ανάλογα με την έκδοση που θα προτιμήσει. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέσω κάρτας μνήμης, κάτι που θεωρώ πλέον αναγκαίο στις ναυαρχίδες στην 4K εποχή. Η μπαταρία των 3000mAh , η οποία μάλιστα είναι και η πρώτη που υποστηρίζει ασύρματο fast charge, μπορεί και βγάζει μια ημέρα βαριάς χρήσης αλλά μέχρι εκεί. Τέλος, αναμενόμενα η συσκευή υποστηρίζει όλα τα 3G και 4G LTE+ δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Όσον αφορά το λειτουργικό, το Galaxy Edge+ δεν εμφανίζει κάποιες φοβερές εκπλήξεις. Έχει υποδεχθεί την 5.1.1 έκδοση του Android που αυτό σημαίνει ότι κουβαλάει όλα τα καλά αλλά και όλα τα άσχημα της Lollipop εποχής του λειτουργικού. Φυσικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που προανέφερα, μην περιμένετε τίποτα λιγότερο από μία ταχύτατη λειτουργία και απροβλημάτιστη χρήση, ειδικά σε μια τέτοια οθόνη. Το μοναδικό που αξίζει να αναφέρω είναι ότι το Edge+ είναι το πρώτο τηλέφωνο που υποστηρίζει το Samsung Pay, το οποίο θα γίνει διαθέσιμο σε επιλεγμένες χώρες στις 28 Σεπτεμβρίου.

 

VIDEO REVIEW

 

 

Στις κάμερες τώρα, η συσκευή ενσωματώνει μία των 5MP η οποία μάλιστα απαθανατίζει 2K video με HDR παρακαλώ και μία κεντρική των 16MP εξαιρετικών φυσικά επιδόσεων. Εννοείται πως το 4K είναι παρών, ενώ με εντυπωσίασε αρκετά το manual mode του software που χαρίζει DSLR αρετές στο τηλέφωνο. Οι φωτογραφίες και τα video έχουν εκπληκτική ποιότητα, οι δυνατότητες σε χαμηλό φωτισμό είναι επίσης πολύ καλές και γενικά πρόκειται για μια από τις καλύτερες κάμερες της αγοράς. Να μην ξεχάσω και το Live Broadcasting του YouTube που φέρνει live streaming λειτουργίες στο τηλέφωνο.

Το Samsung Galaxy S6 Edge+ κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα €869 για την έκδοση των 32GB. Και εννοείται πως θεωρώ την τιμή αστρονομική μιας και γενικά θεωρώ πως τα smartphones δεν πρέπει να κοστίζουν τόσο και πως αυτού του είδους η τιμολογιακή πολιτική των μεγάλων εταιριών ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τη θέση των μη επιφανών εταιριών από την Ασία, οπότε και λειτουργεί εις βάρος τους μακροπρόθεσμα. Σαν τηλέφωνο νομίζω πως κατέστησα σαφές, ότι πρόκειται για μια συσκευή κόσμημα με απίστευτες δυνατότητες που την κατατάσσουν ψηλά-ψηλά  στη λίστα μεταξύ των κορυφαίων του είδους.