Razer Blackwidow X Chroma - Review

Η δηλητηριώδης αράχνη, επιστρέφει...
27 Μαΐου 2016 11:41
Razer Blackwidow X Chroma -  Review

Το Blackwidow X της Razer ανακοινώθηκε το Μάρτιο και η αποκάλυψή του συνοδεύτηκε, αναμενόμενα, από χαμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Blackwidow σειρά πληκτρολογίων της εταιρίας είναι και μία από τις πιο αναγνωρίσιμες στο χώρο των gaming περιφερειακών. Με μία ψύχραιμη ματιά, στο σημερινό άρθρο θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου μετά από αρκετές μέρες μαζί με τη νέα έκδοση της…δηλητηριώδους αράχνης.  Το Blackwidow X Chroma, λοιπόν, αποτελεί το νέο high-end μηχανικό πληκτρολόγιο της Razer. Η αλήθεια είναι ότι η σειρά είχε μείνει λιγάκι στάσιμη τα δύο τελευταία χρόνια, οπότε και η εταιρία αντιλήφθηκε πως έπρεπε να κάνει κάποιες αλλαγές. Και κατά την άποψή μου είναι αισθητές και ευπρόσδεκτες.

Εκ πρώτης όψεως, το νέο Blackwidow φαίνεται παρόμοιο. Και πράγματι έτσι είναι μιας και στο σχήμα, στο ύφος των κοψιμάτων και στο μέγεθος ακολουθεί την εδώ και χρόνια κοινή φιλοσοφία της σειράς. Αν το πιάσεις στα χέρια σου, ωστόσο, αντιλαμβάνεσαι αμέσως την πιο ειδοποιό διαφορά, το μεταλλικό σώμα του. Όλο το πάνω μέρος του keyboard, λοιπόν, αποτελείται από μιλιταριστικό μέταλλο, το οποίο είναι εξαιρετική ποιότητας και εκτός από σχεδιαστικό κύρος, προσφέρει και επιπλέον ανθεκτικότητα και στιβαρότητα στο σύνολο. Για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα πλήρως μεταλλικό σώμα, τόσο στα πλαϊνά, όσο και στα κάτω μέρος, αλλά ίσως στο επόμενο.

Η δεύτερη σημαντικότερη αλλαγή που φέρει σχεδιαστικά το Blackwidow X είναι τα ανοιχτού τύπου, υπερυψωμένα πλήκτρα. Μπορεί να μην είναι η πρώτη εταιρία που κάνει κάτι τέτοιο, αλλά σε συνδυασμό με το μεταλλικό σώμα, αυτό που βλέπω εγώ από κοντά, είναι πανέμορφο και η υλοποίηση από την πλευρά της Razer είναι καλή. Τα υπερυψωμένα πλήκτρα έχουν κι άλλα θετικά, όπως το ότι αφαιρούνται εύκολα για ένα πιο βαθύ καθαρισμό μέσα στους μηχανισμούς, αλλά και γενικότερα είναι δυσκολότερο να μαζέψουν σκόνη ή άλλου είδους βρωμιές. Στις υπόλοιπες αλλαγές, οι λυχνίες των βασικών λειτουργιών πλέον έχουν πάρει ένα πιο διακριτικό ύφος, ενώ μία πραγματικά πολύ ευχάριστη προσθήκη είναι το γεγονός ότι, επιτέλους, υπάρχουν οδηγοί για το καλώδιο, και για τις τρεις κατευθύνσεις. Το καλώδιο USB από την πλευρά του, είναι υφασμάτινων ινών, με την απόληξή του προς τον υπολογιστή να είναι επιχρυσωμένη.

Όσον αφορά στη διάταξη των πλήκτρων, δεν υπάρχουν κοσμοϊστορικές αλλαγές, πλην του γεγονότος ότι έχουν αφαιρεθεί τα macro keys από τα αριστερά. Κατά την άποψή μου, μόνο μπέρδευαν σε εκείνη τη θέση και προσωπικά δε θα μου λείψουν καθόλου. Είμαι σίγουρος όμως κάποιοι θα τα αναζητήσουν. Μία ακόμη ευχάριστη αλλαγή είναι η γραμματοσειρά και το πάχος της γραμματοσειράς των πλήκτρων. Από εκείνο το ακαταλαβίστικο, παράξενο font, περάσαμε σε κάτι πιο λεπτό και minimal. Αυτό που μου λείπει εμένα είναι ο φωτισμός στις δευτερεύουσες λειτουργίες των πλήκτρων. Μιας και ανέφερα φωτισμό, ας περάσω σε αυτόν, πριν μιλήσω για τα πιο τεχνικά.

Ο όρος Chroma νομίζω αρκεί για να περιγράψει πια την κατάσταση. Τα πλήκτρα του keyboard φωτίζονται μεμονομένα και μπορούν να πάρουν χρωματισμό από μία παλέτα 16.9 εκατομμυρίων χρωμάτων. Εκτός από την ένταση, το χρωματισμό, ο φωτισμός μπορεί να δεχθεί και διάφορα εφέ, στα γούστα του εκάστοτε χρήστη. Αυτό που πρέπει να αναφέρω είναι ότι δε με ικανοποίησε η ένταση του φωτισμού, αφού τον βρήκα αισθητά πιο αδύναμο από τα προηγούμενα Blackwidow. Το X είναι ένα ακόμη Blackwidow που χρησιμοποιεί του Green μηχανικούς διακόπτες της Razer. Έχουν γίνει αναφορές και δηλώσεις από την εταιρία για έκδοση του πληκτρολογίου με διακόπτες από την Cherry, αλλά για την ώρα υπάρχει μία και μοναδική έκδοση, αυτή με τους Green. Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Οι Cherry MX είναι με διαφορά η καλύτεροι διακόπτες στην αγορά, είτε αυτό η Razer θέλει να το πιστέψει, είτε όχι. Αντιλαμβάνομαι πως επιθυμεί να είναι τα πάντα δικής της κατασκευής, αλλά νομίζω πως με την κίνηση αυτή να μένει πεισματικά στους Green δηλαδή, έχει χάσει μέρος του core κοινού.

Από την άλλη δε σας κρύβω πως στο X έχει βελτιώσει τους διακόπτες της. Μου φάνηκαν ελαφρώς γρηγορότεροι, πιο στιβαροί και πιο αξιόπιστοι. Η εταιρία υποστηρίζει ότι αντέχουν πλέον έως και 80 εκατομμύρια πατήματα, οπότε είναι ανθεκτικοί όσο λίγοι και στο gaming είναι ταχύτατοι. Προσωπικά, και κατά την πληκτρολόγηση τους ευχαριστήθηκα, αλλά και στα παιχνίδια. Χρειάζονται 50g για να ενεργοποιηθούν και για κάποιους, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ίσως να χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι να τους συνηθίσεις. Στα υπόλοιπα, έχουμε 1000Hz στο polling rate, ενώ υποστηρίζεται anti-ghosting roll-over 10 πλήκτρων. Να μη ξεχάσω να αναφέρω πως όλα τα πλήκτρα του keyboard είναι πλήρως προγραμματιζόμενα και δέχονται on-the-fly καταγραφή των macros.

Το Razer Blackwidow X Chroma κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά με τιμή κοντά στα €180. Δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός πουλάει τα πληκτρολόγιά του σε παρόμοια τιμή, σχόλιο πάνω σε αυτό δεν έχω να κάνω. Αυτό όμως που με ανησυχεί είναι η συνεχόμενα ανοδική πορεία των τιμών στα μηχανικά πληκτρολόγια απ’ όλες τις εταιρίες και όχι μόνο από την Razer. Δε βλέπω ουσιαστικό λόγο που όλα έχουν πάρει την πάνω βόλτα. Όπως και να ‘χει, το Blackwidow X είναι ένα πολύ καλό gaming μηχανικό πληκτρολόγιο, που όσοι είστε σε θέση να επενδύσετε αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να του ρίξετε οπωσδήποτε μια ματιά.