MSI GTX 950 Gaming 2G

Η καλύτερη "value-for-money" λύση της αγοράς
26 Αυγούστου 2015 15:03
MSI GTX 950 Gaming 2G

Αν και η σειρά 900 της Nvidia παρέχει εξαιρετικές λύσεις, με τρομερά chips, της έλειπε η entry level πρόταση. Η εταιρία, για την οποία προσφάτως δημοσιεύσαμε στο Unboxholics.com μία έρευνα που την θέλει να κατέχει το 80% του μεριδίου αγοράς, έναντι της AMD, φέρνει επιτέλους το διάδοχο της θρυλικής και εξαιρετικά επιτυχημένης GTX 750 Ti. Στους Unboxholics έφτασε η GTX 950 δια χειρός MSI, η κάρτα γραφικών που συμπληρώνει την πλήρη, πλέον, σειρά 900 της Nvidia. Πρόκειται για μία κάρτα που σκοπεύει να καλύψει τις gaming ανάγκες αυτών που θέλουν κάτι ουσιαστικό, χωρίς όμως να ξοδέψουν μισθούς για να παίξουν αξιοπρεπώς κάποια παιχνίδια. Και νομίζω πως σε αυτή τη σχέση, δηλαδή απόδοση προς τιμή, η νέα GPU δεν έχει για την ώρα αντίπαλο. Στο εσωτερικό του πακέτου αγοράς υπάρχει ένας φάκελος εντός του οποίου υπάρχει ένα CD με τους drivers, μερικά διαφημιστικά φυλλάδια και ένας αντάπτορας VGA σε DVI.

Περνάω στην ίδια την κάρτα. Καταρχάς, αν έχετε δει προηγούμενα review μας σχετικά με κάρτες γραφικών της MSI, εύκολα θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην εμφάνιση των καρτών, ακόμη και μεταξύ Nvidia και AMD εκδόσεων. Και εδώ, λοιπόν, η MSI χρησιμοποιεί τον κοκκινόμαυρο, επιθετικό χρωματισμό που χρησιμοποιεί στην gaming σειρά προϊόντων της. Το σύστημα ψύξης αποτελείται από πλαστικό ματ υφής, το MSI logo στο πλάι φωτίζεται όταν συνδεθεί η κάρτα στην μητρική, ενώ αναμενόμενα δεν υπάρχει προστατευτικό backplate για το μαύρο PCB.

Στα της ψύξης, έχουμε το δοκιμασμένο και κατά την άποψή μου, εξαιρετικά αποδοτικό σύστημα ψύξης Twin Frozr V, το οποίο αποτελείται από δύο TorX ανεμιστήρες των 9.5 εκατοστών που περιλαμβάνουν δύο ειδών πτερύγια, αυτά που στέλνουν περισσότερο αέρα προς το heat sink και αυτά που αναλαμβάνουν τη σωστή διασκόρπιση πάνω σε αυτήν. Επιπλέον, η αφαίρεση της θερμότητας από το chip γίνεται μέσω δύο θερμοαπαγωγικών σωλήνων των 8mm, SuperSU αρχιτεκτονικής, οι οποίοι επικοινωνούν με το heat sink για τη βέλτιστη θερμική συμπεριφορά.

Όπως και σε όλες τις περιπτώσεις εκδόσεων της MSI, έτσι και η GTX 950 στα δικά μου tests δεν ξεπέρασε ποτέ τους 70 βαθμούς Κελσίου, παρόλο που διανύουμε καλοκαίρι. Όσον αφορά το θόρυβο, η κάρτα είναι σχετικά ήσυχη μέσα στο κουτί. Για την ακρίβεια την άκουσα μόνο όταν την έφτασα στα όριά της. Οι ενεργειακές της ανάγκες, τώρα, καλύπτονται μέσω μίας 6-πινης υποδοχής η οποία ζητάει από το τροφοδοτικό περίπου 90W αποδεικνύοντας το πόσο καλή δουλειά έχει κάνει η Nvidia με την Haxwell αρχιτεκτονική. Ένα τροφοδοτικό των 400W είναι υπέραρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της κάρτας. 

Η GPU επικοινωνεί με την motherboard μέσω PCI Express 3.0 διαύλου, υποστηρίζει, βεβαίως SLI απλής διάταξης, ενώ στη συνδεσμολογία χαρίζει τρεις θύρες DiplayPort, μία θύρα HDMI και μία θύρα Dual Link DVI-I. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συνδέσετε στην κάρτα γραφικών έως και τέσσερα monitors, με τη μέγιστη ανάλυση που μπορεί να επιτευχθεί να φτάνει τα 4096x2160pixels. Πάμε πιο μέσα. Η GTX 950 ενσωματώνει το ίδιο chip με την GTX 960, δηλαδή το GM206, της αρχιτεκτονικής Maxwell των 28nm.

Η μοναδική διαφορά που έχει η κάρτα με την επόμενη της σειράς 900 είναι στον αριθμό των CUDA Cores που πλέον είναι 25% λιγότερα και φυσικά στις συχνότητες του πυρήνα και της μνήμης. Πιο συγκεκριμένα, η GTX 950 Gaming 2G, όπως την λέει η MSI, έχει 2GB GDDR5 βίντεο μνήμης, των 128-bit, χρονισμένη στα 3300MHz (ή 6.6Gbps effective) και bandwidth 105.6GB/s. Το ρολόι του πυρήνα έχει υποστεί εργοστασιακό overclock από την MSI φτάνοντας τα 1127MHz χωρίς και 1317ΜΗz με το boost. Έχουμε, 768 CUDA cores, 48 Texture Units και 32 ROPs. Υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα Direct X 12.1 και OpenGL 4.5, καθώς και τεχνολογίες της Nvidia όπως το GPU Boost 2.0, το G-Sync και άλλα.

Και πάμε στο ζουμί, δηλαδή στο πως τρέχει τα παιχνίδια. Προς έκπληξή μου την είδα να αποδίδει καλύτερα και από την Radeon R7 370 της AMD, που σημαίνει ότι στην κατηγορία της δεν έχει αντίπαλο. Στα νούμερα, είναι λίγο πίσω από την GTX 960, όχι όμως σημαντικά πίσω. Μπορεί να αυτοχαρακτηρίζεται ως το «entry level» απόκτημα της Nvidia, αλλά νομίζω πως κάνει τη δουλειά της καλύτερα από αυτό που θα περίμενε κανείς. Είδα απαιτητικά παιχνίδια να τα χειρίζεται με χαρακτηριστική ευκολία. Θα έλεγα πως είναι η κάρτα που τρέχει όλα τα σύγχρονα games, αξιοπρεπώς στα 1080p.

Η GTX 950 Gaming 2G της MSI θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά καταστήματα σε τιμή κοντά στα €160. Θεωρώ πως πρόκειται για την πιο συμφέρουσα αγορά που έχετε να κάνετε με αυτά τα χρήματα. Τόσο απλά.

VIDEO REVIEW

Tags: