5+1 κλασσικές ταινίες που αγάπησαν οι Έλληνες

Σίγουρα τις έχετε δει όλες!
23 Οκτωβρίου 2022 12:04
5+1 κλασσικές ταινίες που αγάπησαν οι Έλληνες

Όσοι γεννήθηκαν στα ‘80s και ‘90s σίγουρα θα νοσταλγήσουν τα παλιά και αυτό γιατί παρακάτω θα βρουν ταινίες, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει περισσότερο από μία φορά. Σε αυτό το άρθρο υπάρχουν φιλμ που σίγουρα έχετε δει, έχετε αγαπήσει και έχετε γελάσει μαζί τους. Αγαπήθηκαν πολύ στην Ελλάδα και παίζουν σε επανάληψη ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είτε στην τηλεόραση, είτε σε κάποια streaming υπηρεσία.

Και ποιος δεν έχει δει τον Τιτανικό; Ποιος δεν βάζει το Μόνος στο Σπίτι κάθε Χριστούγεννα; Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά:

Home Alone (Μόνος στο σπίτι)

Το Μόνος στο Σπίτι κυκλοφόρησε το 1990 και είναι ίσως πιο «πολυπαιγμένη» ταινία των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Το σκηνοθεσία του είχε αναλάβει ο Chris Columbus, το σενάριο ο John Hughes, ενώ τη σύνθεση της μουσικής γράφει ο θρυλικός John Williams. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Macaulay Culkin, ο οποίος άφησε ιστορία ως ένα αγόρι που η οικογένειά του το αφήνει κατά λάθος μόνο στο σπίτι, όταν φεύγει για τις διακοπές των Χριστουγέννων στο Παρίσι. Ο “Kevin” απολάμβανε αρχικά ότι βρισκόταν μόνος του σε όλο το σπίτι, αλλά αργότερα ήρθε αντιμέτωπος με δύο διαρρήκτες, που τους υποδύονται οι Joe Pesci και Daniel Stern.

Παρόλο που έχουν κυκλοφορήσει και άλλες ταινίες βασισμένες σε αυτό το franchise, οι δύο πρώτες έχουν αγαπηθεί περισσότερο από το κοινό.

Free Willy (Ελευθερώστε τον Γουίλι)

Το Ελευθερώστε τον Γουίλι κυκλοφόρησε το 1993 και είναι και αυτό μία ταινία που έχει παίξει εκατοντάδες φορές στην ελληνική τηλεόραση. Θεωρείται cult και έχει αγαπηθεί από κοινό και κριτικούς. Σε σκηνοθεσία Simon Wincer, στο φιλμ αυτό παίζουν οι Jason James Richter, Lori Petty, Jayne Atkinson, August Schellenberg και Michael Madsen. Ένας έφηβος αναπτύσσει μια δυνατή φιλία με μια φάλαινα, που αργοπεθαίνει στα ασφυκτικά όρια της πισίνας ενός θαλάσσιου πάρκου, και κάνει τα πάντα προκειμένου να της χαρίσει την ελευθερία της.

Honey, I Shrunk the Kids (Αγάπη μου, Συρρίκνωσα τα Παιδιά)

Το Honey, I Shrunk the Kids κυκλοφόρησε το 1989 και θεωρείται μέχρι και σήμερα από τις πιο αγαπητές ταινίες στην Ελλάδα, η οποία έχει παίξει κυριολεκτικά άπειρες φορές στην τηλεόραση. Μία ταινία που ήταν επίσης επιλογή πολλών στα βίντεο κλαμπ της τότε εποχής. Με σκηνοθέτη τον Joe Johnston, σε αυτό το φιλμ έπαιζαν οι Rick Moranis, Matt Frewer, Marcia Strassman, Kristine Sutherland, Thomas Wilson Brown, Jared Rushton και Amy O'Neill. Ένας εκκεντρικός επιστήμονας καταφέρνει με την καινούργια του εφεύρεση, μια ξεχωριστή ηλεκτρομαγνητική μηχανή, να συρρικνώσει τα ίδια του τα παιδιά. Τόσο, ώστε να γίνουν ίσα σε μέγεθος με τη μύτη ενός μολυβιού.

Basic Instinct (Βασικό Ένστικτο)

Michael Douglas και Sharon Stone παίζουν σε ένα από τα πιο δημοφιλή ερωτικά θρίλερ των ‘90s που ήταν υποψήφιο και για δύο Όσκαρ. Μία ταινία που σίγουρα έχετε δει μία φορά στη ζωή σας και έρχεται με τη σκηνοθεσία του Paul Verhoeven και σενάριο του Joe Eszterhas. Ένας σταρ της ροκ βρίσκεται νεκρός μέσα στο ίδιο του το σπίτι και ένας ντετέκτιβ αναλαμβάνει την υπόθεση. Εκείνος πιστεύει ότι η δολοφόνος είναι η ίδια η ερωμένη του του ροκ σταρ, η οποία μάλιστα είχε περιγράψει το φόνο μέσα στο ίδιο της το βιβλίο.

The Silence of the Lambs (Η Σιωπή των Αμνών)

Hannibal… Ο πρώτος που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων είναι αυτός του Anthony Hopkins, ο οποίος επάξια κέρδισε βραβείο Όσκαρ για την εκπληκτική ερμηνεία του. Το φιλμ του Jonathan Demme αγαπήθηκε πολύ στη χώρα μας και έχει παίξει πάρα πολλές φορές στην ελληνική τηλεόραση. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τον Hopkins και η Jodie Foster κέρδισε βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της ως Clarice Starling. Συνολικά, Η Σιωπή των Αμνών έχει 5 Όσκαρ στην πλάτη της.

Η νεαρή μαθητευόμενη πράκτορας του FBI, Clarice Starling (Foster), θα επισκεφθεί τον χρόνια έγκλειστο ιδιοφυή καννίβαλο, ψυχίατρο Hannibal Lecter, με σκοπό να του αποσπάσει πληροφορίες σχετικά με κάποιον κατ' εξακολούθηση δολοφόνο, ο οποίος έχει απαγάγει την κόρη μιας γερουσιαστού. Για να αποσπάσει, όμως, τις πληροφορίες που θέλει, θα πρέπει να του ανοίξει τις πύλες της ψυχής της και να του μιλήσει για τη χειρότερη ανάμνηση των παιδικών της χρόνων.

Titanic (Τιτανικός)

Και ποιος δεν έχει δει τον Τιτανικό; Το θρυλικό φιλμ του James Cameron είναι μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες των Ελλήνων με πρωταγωνιστές εδώ τους Leonardo DiCaprio και Kate Winslet. Το φιλμ έκανε πρεμιέρα το 1997 και έχει στο ιστορικό του 11 Όσκαρ και άλλες 125 βραβεύσεις. Μία ταινία που έχει παίξει εκατοντάδες φορές και κάθε φορά που την πετυχαίνει κάποιος στην τηλεόραση, πολύ δύσκολα να αλλάξει κανάλι.

Η ερωτική ιστορία του Jack και της Rose, δύο νέων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, που συναντιούνται και ερωτεύονται πάνω στον θρυλικό «Τιτανικό», το υπερωκεάνιο, που βυθίστηκε το 1912…

Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία από τις παραπάνω; Ποια έχετε παρακολουθήσει περισσότερες φορές; Πείτε μας στα σχόλια!