Αγαπημένα opening credits σειρών που δεν θέλεις να πατήσεις "skip" - Part 1

Από το Star Trek και το Twin Peaks μέχρι το Mad Men και τις πρόσφατες επιτυχίες
20 Μαΐου 2022 10:13
Αγαπημένα opening credits σειρών που δεν θέλεις να πατήσεις "skip" - Part 1

Οι «τίτλοι αρχής» σε μία σειρά, πέρα από τις πληροφορίες που δίνουν στον θεατή για τους συντελεστές της, έχουν τον ρόλο να τον εισάγουν στον κόσμο τους, να τον προϊδεάσουν για το τι πρόκειται να ακολουθήσει ή ακόμα και να τον γεμίσουν με πολλά ερωτηματικά. Είτε παίζουν για μερικά δευτερόλεπτα είτε υπάρχουν εκεί παρουσιάζοντας μία περίπλοκη σκηνή διάρκειας μερικών λεπτών, το εισαγωγικό αυτό μέρος, το οποίο συνοδεύεται από κάποιο ιδιαίτερο μουσικό κομμάτι, θέτουν τον τόνο και το ύφος ολόκληρης της σειράς. Προβάλλονται στην αρχή κάθε νέου επεισοδίου, ενώ το μουσικό τους θέμα μπορεί να μείνει στην μνήμη του κοινού για δεκαετίες.

Καθώς ζούμε στην εποχή του streaming, είμαστε πλέον όλοι εξοικειωμένοι με το κουμπί «skip intro» το οποίο σου δίνει την δυνατότητα να “πηδήξεις” τα opening credits της σειράς που έχεις επιλέξει να δεις. Στη λίστα που ακολουθεί θα βρείτε μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς τίτλους αρχής αγαπημένων σειρών που πολύ απλά δεν θέλεις να ακουμπήσεις την συγκεκριμένη επιλογή. Το κείμενο είναι χωρισμένο χρονολογικά σε δύο μέρη, με το πρώτο μέρος να έχει έναν πιο νοσταλγικό χαρακτήρα καθώς μέσα θα βρείτε intros από παλαιότερες τηλεοπτικές επιτυχίες.


Star Trek: The Original Series (1966–1969)

 

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στην μικρή οθόνη τον Σεπτέμβριο του 1966 και διήρκεσε για 3 σεζόν με τίτλο Star Trek: The Original Series. Το εξαιρετικό μουσικό θέμα της γράφτηκε από τον Alexander Courage, αυτό που ξεχωρίζει όμως από τους τίτλους αρχής είναι ο επικός μονόλογος του William Shatner, o οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, αποτυπώνει το όραμα της σειράς για ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για την ανθρωπότητα.

Tales from the Crypt (1989–1996)

Μέσα στη βροχερή και ομιχλώδη νύχτα, η σκουριασμένη πύλη της αυλής ανοίγει και η κάμερα αργά αλλά σταθερά μας οδηγεί στον εσωτερικό χώρο μιας τρομακτικής έπαυλης για να καταλήξουμε τελικά στο υπόγειο της. Εκεί, θα μας υποδεχτεί με το σατανικό γέλιο του ο CryptKeeper. Τα opening credits του Tales from the Crypt έχουν αποκτήσει πλέον ένα καλτ στάτους, ενώ ο δαιμονικός CryptKeeper είναι ίσως ο καλύτερος οικοδεσπότης ενός τηλεοπτικού σόου.  

Twin Peaks (1990–1991)

Το μουσικό θέμα του Angelo Badalamenti σε συνδυασμό με τα πλάνα του David Lynch, προετοιμάζουν τον θεατή για μία ιδιαίτερη εμπειρία η οποία με το πέρασμα του χρόνου αποκτάει μία σχεδόν ονειρική μορφή. Τα νερά ενός καταρράκτη που πέφτουν σε αργή κίνηση στο ποταμό, ένα πουλί στο κλαδί που κοιτάζει ανέμελα, μηχανήματα που ακονίζουν εργαλεία και από πίσω να παίζουν υπνωτιστικές μελωδίες. Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο.

Beverly Hills, 90210 (1990–2000)

 

Ξεγνοιασιά, ανεμελιά, εφηβικές περιπέτειες και ερωτικές απογοητεύσεις. Ο Μπράντον, η Μπρέντα, η Κέλι, ο Ντίλαν, ο Στιβ, η Άντρεα, ο Ντέιβιντ και η Ντόνα, η παρέα του Μπέβερλι Χιλς δηλαδή, άφησε το δικό της ανεξίτηλο σημάδι σε μία ολόκληρη γενιά. Το παιχνιδιάρικο εισαγωγικό της κομμάτι – με τα 2 χαρακτηριστικά παλαμάκια –  πριν την έναρξη του κάθε επεισοδίου, ταίριαζε απόλυτα με όσα θα ακολουθούσαν στην συνέχεια. Την μουσική έγραψε ο John E. Davis και στο άκουσμα της οι άνω των 30 σίγουρα θα νιώσετε ένα δυνατό συναίσθημα νοσταλγίας να διαπερνά το κορμί σας.

The X-Files (1993–2018)

Το μουσικό θέμα της τηλεοπτικής σειράς The X-Files, κατάφερε αυτό που είχε καταφέρει την δεκαετία του ’50 η μουσική στους τίτλους αρχής του The Twilight Zone, και πλέον, στην πρώτη περίπτωση, έχουμε συνδυάσει τις ηλεκτρονικές μυστηριακές μελωδίες με την εξερεύνηση εξωγήινης ζωής και τις θεωρίες συνωμοσίας UFO, ενώ στην δεύτερη με το περίεργο, παράξενο και απόκοσμο. Το σκοτεινό μουσικό μοντάζ με επίκεντρο τους πράκτορες Μόλντερ και Σκάλι μπορεί να διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα, είναι αρκετά όμως για να καθορίσουν το κλίμα της σειράς.

Friends (1994–2004)

 

 

Τελικά είναι 4 ή 5 τα παλαμάκια στο μουσικό θέμα των Friends; Οι τίτλοι αρχής του πολυαγαπημένου sitcom που έκανε πρεμιέρα στο αμερικανικό δίκτυο NBC το 1994, είναι σίγουρα από τα πιο ευχάριστα και διασκεδαστικά που έχουν υπάρξει στην τηλεόραση. Δημιουργοί του πασίγνωστου πλέον τραγουδιού με τίτλο I'll Be There for You είναι το συγκρότημα The Rembrandts και χωρίς αυτό τα Φιλαράκια δεν θα είχαν την ίδια επίδραση στην ποπ κουλτούρα.

Dawson's Creek (1998–2003)

Για τις πιο ρομαντικές ψυχές εκεί έξω θα υπάρχει πάντα το Dawson's Creek και το τραγούδι I Don't Want to Wait το οποίο ερμηνεύει με σπαρακτικό τρόπο η Paula Cole. Το κλασικό αυτό εφηβικό δράμα που ασχολείται με τις ζωές μίας ομάδας φίλων και με τα νεανικά τους προβλήματα, δένει απόλυτα με τις μελαγχολικές μελωδίες που παίζουν στα opening credits οι οποίες σε προετοιμάζουν συναισθηματικά για την έναρξη του επεισοδίου.

Futurama (1999–2023)

Αν και πέρασε αρκετές αναποδιές, το Futurama, με μεγάλη προώθηση και βοήθεια από την παραγωγή αλλά και το φανατικό κοινό του, κατάφερε τελικά να κερδίσει με το πέρασμα του χρόνου το καλτ στάτους που του άξιζε. Η σειρά ήταν επίσης υποψήφια για μια πληθώρα βραβείων όλα αυτά τα χρόνια, πολλά από τα οποία κέρδισε, συμπεριλαμβανομένων 12 Emmys. Το παιχνιδιάρικο μουσικό θέμα είναι δημιουργία του Christopher Tyng και ανήκει σίγουρα ανάμεσα στα πιο διασκεδαστικά και ευχάριστα που έχουν ακουστεί σε τηλεοπτικά σόου.

Six Feet Under (2001–2005)

Ο Thomas Newman είναι αδιαμφησβήτητα ένας από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες του Χόλυγουντ. Το μουσικό θέμα που είχε δημιουργήσει για τα opening credits του Six Feet Under, είναι τόσο μα τόσο δικό του που καταλαβαίνεις από τις πρώτες κιόλας νότες ότι βρίσκεται αυτός από πίσω. Το εντυπωσιακό είναι ότι το ιδιαίτερο μουσικό του στυλ συναντιέται αρμονικά με τα μακάβρια θέματα που πραγματεύεται η σειρά.

Smallville (2001–2011)

Οι τίτλοι αρχής του Smallville, ξεκινούσαν συνήθως μετά το cold opening, μία μίνι σεκάνς δηλαδή ενός έως πέντε λεπτών στην αρχή του κάθε επεισοδίου που έστηνε κάπως την πλοκή αλλά και προκαλούσε την προσοχή του θεατή γι’ αυτά που θα συμβούν στην συνέχεια. Μετά το αρχικό εισαγωγικό μέρος, παίζει το τραγούδι "Save Me" των Remy Zero, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με τον δυναμικό αλλά και ρομαντικό χαρακτήρα που είχε η σειρά.