Ζήσε ξανά μερικές από τις πιο "badass" ατάκες που έκαναν πάταγο στο σινεμά - Part 2 

Κρατηθείτε γιατί ο 2ος γύρος είναι εδώ! 
07 Αυγούστου 2021 11:24
Ζήσε ξανά μερικές από τις πιο "badass" ατάκες που έκαναν πάταγο στο σινεμά - Part 2 

Την προηγούμενη φορά σας είχα δώσει μία υπόσχεση: «I'll be back»... Και επιστρέφω για να την τιμήσω με το 2ο μέρος του αφιερώματος στις πιο badass ατάκες του σινεμά πριν το τελειωτικό χτύπημα. 


«You Get What You F@cking Deserve» | Joker (2019) 

Στο βραβευμένο με Όσκαρ και Χρυσό Λέοντα, ψυχολογικό θρίλερ-δράμα Joker (2019) του Todd Phillips (War DogsThe Hangover trilogy), η σκοτεινή ατμοσφαιρική του αφήγηση που έπλασε ο δημιουργός έκρυβε πολλά διαμαντάκια τόσο σε νοήματα όσο και σε ατάκες, με τον νικητή Χρυσού Αγαλματιδίου, Joaquin Phoenix να δίνει μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές του ερμηνείες και φυσικά μία από τις πιο καραμπινάτες πριν το μεγάλο μπαμ! Προς τέλος του φιλμ, τον βλέπουμε ως ‘Joker’ να κάθεται στην πολυθρόνα του διάσημου αστέρα της τηλεόρασης ‘Murray Franklin’ (Robert De Niro) στο βραδινό talk show “Live! With Murray Franklin” το οποίο εκπέμπει ζωντανά. Και ενώ ο ‘Arthur Fleck'/ ‘Joker’ αλλιώς φανταζόταν να τον υποδεχτεί ο αγαπημένος του παρουσιαστής, εκλαμβάνει μία μάλλον προκλητικά χλευαστική και περιφρονητική στάση από μεριάς του οικοδεσπότη του. Η μεταξύ τους στιχομυθία δεν αργεί να φορτιστεί αφενός από τη μία, με μακάβρια αστεία, και αφετέρου από την άλλη, με δηκτικά υπονοούμενα, ώστε σύντομα να κλιμακωθεί σε μία τεταμένη συζήτηση που καταλήγει σε ένα «αιματοβαμμένο» ηθικό δίδαγμα: When you cross... a mentally-ill loner with a society that abandons him and treats him like trash?! I'll tell you what you get! You get what you f@cking deserve!”.


«This is Spartaaa!» | 300 (2007) 

To splatter ιστορικό-πολεμικό φιλμ δράσης 300 (2007) του Zack Snyder, το οποίο στηρίχθηκε στην αντίστοιχη σειρά comics των Frank Miller και Lynn Varley, πραγματεύτηκε την Μάχη των Θερμοπυλών κατά τους Περσικούς πολέμους, μέσα από μία αρκετά ωμή εξιστόρηση που συνδύαζε μύθο και γεγονός σε ένα θέαμα εμποτισμένο με αίμα και θάνατο. Στην αρχή λοιπόν, της ταινίας ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Λεωνίδας πριν ξεκινήσει με τους 300 γενναίους του την εκστρατεία του κατά του αυτοαποκαλούμενου «Θεού-βασιλιά» των Περσών, Ξέρξη προέβη σε μία κίνηση-πρόκληση που εν τέλει έδωσε το έναυσμα για την ανελέητη σύγκρουση ανάμεσά τους.

Όταν έφτασε στη Σπάρτη πρεσβευτής του Πέρση κατακτητή αξιώνοντας «γη και ύδωρ» με τον πιο ατιμωτικό τρόπο από τον Λεωνίδα και άρα την υποταγή εκείνου και του λαού του, σίγουρα δεν φανταζόταν ότι θα κατέληγε σε ένα βαθύ, ανήλιαγο και σχεδόν απύθμενο πηγάδι. Ο Λεωνίδας του ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ελάχιστο όσον αφορά την αντίσταση του ίδιου και των συμπατριωτών του. Τότε ο απεσταλμένος των εχθρών τόλμησε να χαρακτηρίσει ως παραφροσύνη τα λόγια του, αλλά ο Λεωνίδας έδωσε σε πολύ λίγο την δική του αποστομωτική απάντηση: “This is Spartaaa!”.


«Prepare to Meet Kali, in Hell» | Indiana Jones and the Temple of Doom (1984) 

Στην δεύτερη περιπέτεια του ‘Indiana Jones’, Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού (1984) του Steven Spielbergo Harrison Ford (Star WarsBlade RunnerPatriot Games), επανέρχεται δριμύτερος ως ‘Indy’ και αυτή τη φορά μεταβαίνει στη Βόρεια Ινδία αφότου δέχεται έκκληση από μία επαρχία, το Mayapore να διευκολύνει τους κατοίκους στην ανεύρεση των Sankara, πολύτιμων λίθων που φημολογούνται ότι είναι μαγικοί, και να βρει ποιος ευθύνεται για τις αρπαγές παιδιών του χωριού. 

Εμπόδιο στον δρόμο του θα σταθεί πολλές φορές ο μοχθηρός σαμάνος ‘Mola Ram’ (Amrish Puri) που διευθύνει μία αποκρυφιστική ομάδα η οποία διαπράττει όλα τα παραπάνω εγκλήματα και ακόμη πιο ειδεχθείς πράξεις στο όνομα της θεάς Κάλι. Καθώς πλησιάζουμε στο φινάλε, οι ακόλουθοι αυτής της αίρεσης καταδιώκουν χωρίς λύπηση τον ‘Indy’ και την παρέα του ώσπου οδηγούνται όλοι σε μία κρεμαστή γέφυρα. Έτσι, ο πασίγνωστος ήρωας αφότου προειδοποιεί την συντροφιά του να γραπωθεί γερά προκειμένου να σωθούν, βροντοφωνάζει: “Mola Ram, prepare to meet Kali, in Hell!”, και κατευθείαν κόβει με ένα σπαθί τα σχοινιά γκρεμίζοντας τους αντιπάλους τους μέσα στο ποτάμι όπου καραδοκούν πάντα πεινασμένοι κροκόδειλοι!


«This is from Mathilda»| Léon: The Professional (1994)  

Με το εξαιρετικό κοινωνικό δράμα-θρίλερ δράσης Λεόν: Ο Επαγγελματίας (1994) ο Luc Besson κατάφερε να μας κάνει να γραπωθούμε από το κάθισμά μας εξάπτοντας μέσα μας την αγωνία αλλά πυροδοτώντας κιόλας ένα κύμα συγκίνησης μέσα από την ανέλπιστη γνωριμία και φιλία που γεννήθηκε ανάμεσα σε έναν ψυχρό εκτελεστή, τον Léon τον οποίο υποδύεται ο Jean Reno, και στη 12χρονη ‘Mathilda’ την οποία ενσάρκωσε η νεαρή τότε Natalie Portman. Η μικρούλα αυτή μετά την δολοφονία της οικογένειάς της από διεφθαρμένους αστυνομικούς της Δίωξης θα τεθεί υπό την προστασία του Léon ο οποίος θα θελήσει να την προφυλάξει από τους επικίνδυνους άνδρες που εξόντωσαν τους δικούς της. 

Ενώ η ιστορία οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, ύστερα από ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό, ο Léon τραυματίζεται θανάσιμα. Πνέοντας τα λοίσθια προσέχει ότι από πάνω του σκύβει ο διεφθαρμένος αρχηγός της Δίωξης, ‘Stansfield’ (Gary Oldman) ο οποίος νομίζει ότι τον έχει πια στριμώξει για τα καλά. Ωστόσο, ο  Léon που στο μεταξύ εξασφάλισε την απόδραση της μικρούλας μακριά, ψιθυρίζει σχεδόν ξέπνοος προς τον πολέμιό του: This is from Mathilda”, έχοντας τραβήξει την περόνη από τον μηχανισμό με τις χειροβομβίδες που είναι ζωσμένος και ο ‘Stansfield’ ίσα που προλαβαίνει να ψελλίσει “f@ck” γιατί εκείνη τη στιγμή ακριβώς ήξερε ότι την είχε πατήσει!


«Do I feel lucky?' Well, do ya, punk?» | Dirty Harry (1971) 

Στo action αστυνομικό φιλμ Ο επιθεωρητής Κάλαχαν του Don Siegel, ο Clint Eastwood μας συστήνεται για πρώτη φορά ως ο ομώνυμος χαρακτήραςο ντεντέκτιβ "Dirty" Harry Callahan του Αστυνομικού Τμήματος του San Francisco ανοίγοντας πια τον δρόμο και για άλλες περιπέτειες στο συγκεκριμένο franchise. Το εν λόγω έργο αντλεί έμπνευση από την αληθινή υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Zodiac ο οποίος έδρασε στη Βόρεια Καλιφόρνια τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο ‘Harry’ λοιπόν, τίθεται ως επικεφαλής της έρευνας που διεξάγεται για τη σύλληψη ενός διαβόητου, ψυχοπαθούς εγκληματία, του ‘Scorpio’. Μία αμείλικτη καταδίωξη αρχίζει με πολλές ανατροπές και δυνατές στιγμές έως ότου φτάσουμε στην τελευταία πράξη.

Ο ‘Scorpio’ σε μία απόμερη περιοχή, κρατώντας όμηρό του ένα αγόρι που το στοχεύει με πιστόλι στον κρόταφο, επιχειρεί να εκβιάσει την κατάσταση υπέρ του αλλά ο ‘Callahan’ μπλοφάρει και με μία πολύ εύστοχη βολή τον τραυματίζει στον ώμο με το περίστροφο Smith & Wesson Model 29. Ο κακοποιός πασχίζει να ξεφύγει πληγωμένος. Τότε τον προφταίνει ο ήρωας και του απευθύνει με απαξίωση και επιτιμητικό ύφος ένα ρητορικό ερώτημα-τελεσίγραφο για το αν αξίζει να δοκιμάσει να επιτεθεί ξανά: “You've got to ask yourself one question: 'Do I feel lucky?' Welldo yapunk?”. Με μία αστραπιαία κίνηση, έχοντας ζυγίσει σωστά και έχοντας διαβλέψει από πολύ νωρίς την αντίδραση-μοιραίο λάθος του αντιπάλου του, τον πυροβολεί χωρίς δεύτερη σκέψη και τον εκτελεί εν ψυχρώ, παρακολουθώντας την σορό του Zodiac να βυθίζεται σιγά σιγά μέσα στο νερό μιας λίμνης.


Οι ανωτέρω φράσεις έμειναν ανεξίτηλες στα κινηματογραφικά χρονικά. Μάλιστα, πέρασαν τόσο βαθιά στη μνήμη μας ώστε να ξεπηδούν αυτόματα ήδη από την πρώτη λέξη που θα προφέρει κάποιος. Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλά ακόμη honorable mentions που μπορεί να επικαλεστεί κανείς και που ίσως του έκαναν πολύ πιο βαρβάτη εντύπωση, αλλά εμείς ορίσαμε την δική μας αχτύπητη δεκάδα και σας την παρουσιάσαμε!

Μείνετε συντονισμένοι γιατί έρχονται και άλλα πολύ ωραία, εδώ στους Unboxholics!