Το The Haunting of Hill House κρύβει κάποια μυστικά που ίσως να μη ξέρατε

Η επιτυχημένη σειρά του Netflix έχει τα δικά της μυστικά
30 Νοεμβρίου 2020 20:35
Το The Haunting of Hill House κρύβει κάποια μυστικά που ίσως να μη ξέρατε

Καμία σειρά τρόμου δεν έχει επικοινωνήσει με μένα τόσο βαθιά και τόσο προσωπικά όσο το «The Haunting of Hill House» του Netflix. Υπήρχαν στιγμές όπου ο συνδυασμός του τρόμου με την ανθρώπινη τραγωδία ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητικές και τρομακτικές την ίδια στιγμή, ποιοτικά στοιχεία τα οποία δεν συναντάς εύκολα στο είδος. Η επιτυχία της σειράς οφείλεται κυρίως στον Mike Flanagan, ο οποίος ανέλαβε το σενάριο και τη σκηνοθεσία, και κατάφερε να δώσει μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση από το κλασικό αμερικάνικο βιβλίο τρόμου της Shirley Jackson. Η σειρά ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για κοινό και θεατές και έχει αποσπάσει θετικές κριτικές, κυρίως από τους φαν των horror ταινιών.

Η ιστορία δεν επικεντρώνεται μονάχα στον τρόμο όμως, ο σκοπός της δεν είναι να τρομάξει τις αισθήσεις σου αλλά να σκάψει πιο βαθιά στην ψυχή σου και να συνομιλήσει με τον παιδικό σου εαυτό και τα δικά σου "φαντάσματα" τα οποία ίσως σε στοιχειώνουν μέχρι και σήμερα. Τουλάχιστον αυτή την ταύτιση ένιωσα εγώ παρακολουθώντας την πλοκή και τους χαρακτήρες να ξεδιπλώνονται.

Για πάμε όμως παρέα να μάθουμε μερικά περίεργα facts από την πολυαγαπημένη σειρά του Mike Flanagan, ‘The Haunting of Hill House’. Προσοχή σε όσους δεν την έχουν δει διότι υπάρχουν ελαφρώς spoilers.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS! ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ


Τα πέντε στάδια της θλίψης

Στα πέντε πρώτα επεισόδια βλέπουμε τα τραύματα που άφησε ξεχωριστά στο κάθε χαρακτήρα τα γεγονότα στο Hill House. Τα παιδιά της οικογένειας Crain αντιπροσωπεύουν τα πέντε στάδια της θλίψης: Άρνηση (Steven), θυμός (Shirley), διαπραγματεύσεις (Theo), κατάθλιψη (Luke) και αποδοχή (Nell). Την ίδια ακριβώς σειρά έχουν τα πέντε επεισόδια. Βλέπουμε πρώτα την ιστορία του Steven μετά της Shirley, στην συνέχεια της Theo και του Luke, μέχρι να καταλήξουμε στην Nell και την αποδοχή της τραγωδίας.


Τα κρυμμένα φαντάσματα

Σε πολλές σκηνές που χρησιμοποιείται γενικό πλάνο, ο σκηνοθέτης της σειράς Mike Flanagan, με αρκετή μαεστρία τοποθέτησε σε διάφορες σκοτεινές γωνίες του σπιτιού κρυμμένα φαντάσματα με σκοπό να ανατριχιάσει και να παίξει ακόμα περισσότερο με τα μυαλά των θεατών.


Το επεισόδιο 6 γυρίστηκε με πέντε μονοπλάνα

Το πρώτο δεκαπεντάλεπτο του επεισοδίου έξι γυρίστηκε σε μία συνεχόμενη λήψη χωρίς μοντάζ και τροποποιήσεις. Στην πραγματικότητα, το ίδιο το επεισόδιο αποτελείται από πέντε συνολικά μονοπλάνα. Το μεγαλύτερο σε χρονικό διάστημα, είναι το τρίτο, το οποίο είναι πάνω από 17 λεπτά. Η παραγωγή χρειάστηκε έξι εβδομάδες προβών για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Η αντίδραση των ηθοποιών στην σκηνή του jump-scare στο αμάξι, ήταν αληθινή

Η Elizabeth Reaser (Shirley) και η Kate Siegel (Theo) στην σκηνή που βρίσκονται στο αμάξι και γυρνάνε στο στοιχειωμένο σπίτι για την τελευταία ουσιαστικά πράξη της σειράς, είχαν άλλη μισή σελίδα διαλόγου για να ολοκληρώσουν πριν εμφανιστεί ο χαρακτήρας της Victoria Pedretti [Nell] με το γνωστό jump-scare στο αμάξι. Αυτό που καμία από τις δυο ηθοποιούς δεν γνώριζε ήταν ότι η Pedretti είχε συμφωνηθεί με τον Flanagan να εμφανιστεί στην μέση του διαλόγου τους απρόοπτα και εκτός σεναρίου, με την αντίδραση των Reaser και Siegel να είναι εντελώς φυσική.


O Stephen King είναι φαν του ‘The Haunting of Hill House’

Ο Stephen King είναι μεγάλος φαν του ‘The Haunting of Hill House’, ενώ ο Flanagan είναι θαυμαστής του συνολικού έργου του King, έχει μεταφέρει άλλωστε δυο βιβλία του King στην μεγάλη οθόνη, όπως το ‘Doctor Sleep’ και το ‘Gerald's Game’, και τα δυο με αρκετή επιτυχία. Υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ αυτής της σειράς και των βιβλίων ‘The Shining’ αλλά και ‘Doctor Sleep’. Το ‘Doctor Sleep’ συγκεκριμένα, πραγματεύεται μια ιστορία για μια οικογένεια που το τραυματικό της παρελθόν ακολουθεί ακόμα και ταλαιπωρεί τα εναπομείναντα μέλη της.


O Mike Flanagan είδε σε όνειρο του την Nell

Ο Flanagan είχε ονειρευτεί αρκετά βράδια την Nell. Σε ένα απ’ αυτά την είχε δει να χορεύει μέσα στα σκοτεινά δωμάτια του Hill House με το τραγούδι «Heavenly Day» της Patty Griffin. Ολόκληρο το πέμπτο επεισόδιο χτίστηκε γύρω από τις εικόνες αυτές που υπήρχαν στα όνειρα του.