Σου άρεσε το "Seven"; Αυτές είναι άλλες πέντε ταινίες που αξίζει να δεις

Αν είσαι λάτρης των αστυνομικών θρίλερ, τότε η παρακάτω λίστα σε ενδιαφέρει.
02 Οκτωβρίου 2020 14:30
Σου άρεσε το "Seven"; Αυτές είναι άλλες πέντε ταινίες που αξίζει να δεις

Μέσα σε ένα συνεχόμενο βροχερό σκηνικό, ο David Fincher δημιουργεί το «Seven», την ταινία με το συγκλονιστικότερο φινάλε όλων των εποχών. Την κληρονομιά που μας άφησε η συγκεκριμένη ταινία, μπορούμε να την αντιληφθούμε μέχρι και σήμερα καθώς υπάρχουν αρκετοί σκηνοθέτες και σεναριογράφοι που δανείζονται από τα μοτίβα που εισήγαγε ο Fincher το μακρινό 1995.

Έχουν γραφτεί αμέτρητα άρθρα και έχουν γίνει πάμπολλες αναλύσεις για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τους πρωταγωνιστές του ο αμερικανός σκηνοθέτης καθώς ουσιαστικά πρόκειται για μια μελέτη χαρακτήρων και τον διαφορετικό τρόπο που έχουν διαλέξει να αντιμετωπίσουν τον βίαιο και σκληρό κόσμο στον οποίο ζουν.

Στην λίστα που ακολουθεί, έχουμε συγκεντρώσει για εσάς ταινίες παρόμοιες με το «Seven», ειδικά στον τρόπο που εξελίσσεται η πλοκή αλλά και στην γενικότερη ατμόσφαιρα της.


Manhunter (1986)

Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Hannibal Lecter, έρχεται πέντε χρόνια πριν την γνωστή σε όλους μας «Σιωπή των Αμνών». Το «Manhunter» είναι βασισμένο στο βιβλίο του Thomas Harris, «Red Dragon» και ανήκει σίγουρα μέσα στα καλύτερα αστυνομικά θρίλερ της δεκαετίας του ’80 αλλά έμεινε στην αφάνεια λόγω του μετέπειτα επιτυχημένου franchise. Στην πλοκή ακολουθούμε έναν ντετέκτιβ που επιστρέφει στην ενεργό δράση για να συλλάβει έναν serial killer με το ψευδώνυμο "Tooth Fairy". Για να πετύχει την αποστολή του, θα αναγκαστεί να ζητήσει την βοήθεια του Dr. Hannibal τον οποίον είχε συλλάβει και πλέον βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Στην θέση του σκηνοθέτη βλέπουμε τον Michael Mann και πρωταγωνιστούν οι: William Petersen, Tom Noonan, Francis Dollarhyde και Brian Cox.


Silence of the Lambs (1991)

Η «Σιωπή των Αμνών» έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα θρίλερ όλων των εποχών. Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Thomas Harris, το οποίο είναι το sequel του «Red Dragon». Η ιστορία μας ξεκινάει όταν η νεαρή πράκτορας του FBI, Clarice Starling, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια σειρά διαδοχικών φόνων ενός στυγερού δολοφόνου, του Buffalo Bill, για να καταφέρει όμως να εισχωρήσει στο άρρωστο μυαλό του, θα πρέπει πρώτα να συνεργαστεί με τον χρόνια έγκλειστο ιδιοφυή καννίβαλο, ψυχίατρο Hannibal Lecter.

Σε σκηνοθεσία Jonathan Demme, πρωταγωνιστούν οι: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn και Ted Levine. Η ταινία βραβεύτηκε με 5 Oscar: Α` ανδρικού και γυναικείου ρόλου και καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου.


The Crimson Rivers (2000)

Δύο διαφορετικές αστυνομικές υποθέσεις ταλαιπωρούν τους επιθεωρητές που τις αναλαμβάνουν. Από την μία έχουμε τον πεπειραμένο αστυνομικό επιθεωρητή Pierre Niemans και από την άλλη τον ευφυή αλλά και αρκετά νευρικό Max Kerkerian. Ο πρώτος αναλαμβάνει έναν απίστευτα βίαιο αλλά και μεθοδικά εκτελεσμένο φόνο στη Guernon, μια κωμόπολη στους πρόποδες των Άλπεων, ενώ στον δεύτερο ανατίθενται μια έρευνα σχετικά με έναν βεβηλωμένο τάφο σε ένα νεκροταφείο του Sarzak και μια διάρρηξη δημοτικού σχολείου. Οι δύο υποθέσεις στο τέλος θα συναντηθούν για να μας αποκαλύψουν βρώμικα μυστικά του παρελθόντος. Τοποθετημένο στις αιματοβαμμένες  ‘Αλπεις, αυτό το γαλλικό αστυνομικό θρίλερ είναι ένα από τα καλύτερα που έχει να μας παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός κινηματογράφος.

Σε σκηνοθεσία Mathieu Kassovitz το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα το οποίο έγραψε το 1999 ο Jean-Christophe Grange. Πρωταγωνιστούν οι: Jean Reno, Vincent Cassel, Nadia Fares, Dominique Sanda και Karim Belkhadra.


Memories of Murder (2003)

Το «Memories of Murder» ακολουθεί δυο ντετέκτιβ που αναζητούν τον δράστη μιας σειράς βίαιων φόνων σε μια μικρή επαρχία της Νοτίου Κορέας. Η ταινία εμπνέεται από πραγματικά περιστατικά και συγκεκριμένα από την ιστορία του πρώτου serial killer της Κορέας, ο οποίος έδρασε από το 1986 έως το 1991 σκοτώνοντας δέκα γυναίκες και δεν εντοπίστηκε ποτέ από τις Αρχές.

Το γεγονός πως οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές χρησιμοποιούν εντελώς αντίθετες μεθόδους διερεύνησης σε συνδυασμό με τις διαφορετικές τους προσωπικότητες και την αταίριαστη χημεία τους στον τρόπο που λειτουργούν επαγγελματικά, δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα μεταξύ τους. Η άψογη ανάπτυξη της πλοκής και το σαρκαστικό χιούμορ απέναντι στις τραγελαφικές καταστάσεις λόγω των απαρχαιωμένων μεθόδων που επικρατούσαν στις αστυνομικές Αρχές της Νότιας Κορέας την εποχή εκείνη, φέρνει την κατάλληλη ισορροπία στον συναισθηματικό της πυρήνα.

 Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο γνωστός πλέον σε όλους μας Bong Joon-ho του «Parasite» και πρωταγωνιστούν οι: Song Kang-ho, Kim Sang-kyung, Kim Roi-ha, Park Hae-il και Byun Hee-bon.


Prisoners (2013)

Σε μια ήσυχη γειτονιά στα προάστια της Πενσυλβάνια, δυο οικογένειες της περιοχής, οι Dover και οι Birch, αποφασίζουν να γιορτάσουν την ημέρα των Ευχαριστιών μαζί. Αυτό που δεν υπολόγιζαν όμως είναι ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτης τους. Οι δυο μικρές τους κόρες εξαφανίζονται μυστηριωδώς, και κάπως έτσι θα ξεκινήσει ένα δύσκολο παζλ για την αστυνομία η οποία προσπαθεί να βρει στοιχεία και υπόπτους.

Η ταινία έχει τρία ατού, το πρώτο είναι πως στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκεται ο Dennis Villeneuve, το δεύτερο είναι το καστ των Jake Gyllenhaal και Huge Jackman και το τρίτο της ατού είναι πως έχει επιλεχθεί για διευθυντής φωτογραφίας ο Roger A. Deakins. Η ατμόσφαιρα είναι υποβλητική και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι γεμάτο ένταση, πόνο και συγκίνηση. Η συνολική διάρκεια της ταινίας είναι δυόμιση ώρες και πραγματικά δεν καταλαβαίνεις πως περνάει ο χρόνος με τις ανατροπές να διαδέχονται η μια την άλλη.