Συνέντευξη με τη Media Molecule - Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Dreams

Η ταλαντούχα ομάδα ανοίγει τα χαρτιά της
04 Μαρτίου 2020 14:27
Συνέντευξη με τη Media Molecule - Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Dreams

Πρόσφατα το PlayStation 4 υποδέχθηκε το Dreams. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο project, το οποίο προέρχεται από τη βρετανική ομάδα ανάπτυξης Media Molecule, η οποία εδρεύει στο Γκίλφορντ και απαρτίζεται από μόλις 50 περίπου developers. Το παιχνίδι ή η μηχανή-δημιουργικότητας όπως το χαρακτηρίζει η ίδια η ομάδα, επιτρέπει δίχως καμία υπερβολή στους παίκτες τους να δημιουργήσουν οτιδήποτε μπορούν να φανταστούν. Ήδη έχουμε δει τρομερές ιδέες από την κοινότητα, παίκτες να προσλαμβάνονται από μεγάλες ομάδες ανάπτυξης και τη Media Molecule να είναι ανοιχτή στη χρήση του παιχνιδιού της και ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Σε συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία του PlayStation, Sony Hellas, ήρθαμε σε επικοινωνία με την ομάδα. Συγκεκριμένα, είχα τη δυνατότητα να μιλήσω τηλεφωνικά με την Abbie Heppe, η οποία είναι η Communications Manager του στούντιο και έτσι συζητήσαμε για όλα αυτά τα θέματα, αναλύοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Dreams!

Αφού ευχαριστήσω και τον Γιώργο Πρίτσκα για την πολύτιμη βοήθειά του με τη σύνταξη των ερωτήσεων και χωρίς περεταίρω καθυστέρηση, λοιπόν, ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη. Με bold γραφή είναι σημειωμένες οι ερωτήσεις, ενώ ακολουθούν οι αντίστοιχες απαντήσεις της Abbie.


Έχουν περάσει περίπου επτά χρόνια από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το Terraway και κάθε φορά που ένα παιχνίδι βρίσκεται τόσο καιρό υπό ανάπτυξη, πάντα αναρωτιέμαι για δύο πράγματα. Αρχικά, πως η ομάδα συνεχίζει να έχει κίνητρο; Και επιπλέον αν αυτό είναι το παιχνίδι που θέλατε όντως να φτιάξετε όταν ξεκινήσατε το 2013;

Ας δούμε τα πράγματα ένα-ένα. Εγώ προσωπικά είμαι εδώ τα τελευταία τρία χρόνια και το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας μεταφέρθηκε στο Dreams, αφού κυκλοφόρησε το Terraway. Οπότε για αρκετό καιρό το Dreams ήταν σε Research & Development στάδιο και είχε μια μικρότερη ομάδα που δούλευε σε αυτό. Μετά την κυκλοφορία του Tearaway Unfolded η πλειονότητα της ομάδας της Media Molecule μεταφέρθηκε στο Dreams.

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση πιστεύω, καθώς το βασικό μας κίνητρο πηγάζει από τον ενθουσιασμό που έχουμε όλοι εδώ δουλεύοντας πάνω στα εργαλεία και συνειδητοποιώντας τι επιτρέπουν σε εμάς και στους δημιουργούς της κοινότητας να κάνουμε. Όταν δουλεύεις σε ένα νέο IP και σε κάτι με το οποίο όλοι είναι συναισθηματικά δεμένοι, από μόνο του αποτελεί κίνητρο. Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν κάποια συγκεκριμένη ενέργεια που κάναμε. Άλλα μέρη της διαδικασίας ανάπτυξης του project ήταν ευκολότερα και άλλα δυσκολότερα. Το ότι συνεχίζαμε να προχωράμε και συνεχίζαμε να δουλεύουμε σε αυτές τις συναρπαστικές ιδέες και τα projects μέσα στο Dreams είναι ο λόγος που όλοι μας είμαστε τόσο προσωπικά δεμένοι με το ίδιο το παιχνίδι.

Τελικά είναι το Dreams αυτό που οραματιζόσασταν πίσω στο 2013; Πως έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου;

Το Dreams πρακτικά ξεκίνησε με το Sculpting. Ο Kareem, ο Art Director μας, είναι ένα καλλιτέχνης με την παραδοσιακή έννοια του όρου, κάνει ελαιογραφίες. Όταν πρωτοξεκίνησε το Dreams, χρησιμοποιούσε το Move χειριστήριο για να έχει αυτή την 1 προς 1 αίσθηση της ζωγραφικής ή της γλυπτικής σε ένα 3D χώρο. Οπότε θα έλεγα πως το παιχνίδι που έχουμε σήμερα είναι μια πιο σωστά συνειδητοποιημένη έκδοση όλων όσων ελπίζαμε ότι θα κάναμε σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, όπου είμαστε σε θέση να φέρουμε αυτή την ιδέα της απόδοσης και της ταχύτητας στην μουσική, στο animation, στο art, στον σχεδιασμό. Επίσης προέρχεται και από το Little Big Planet, καθώς το να δώσουμε αυτά τα εργαλεία δημιουργίας στα χέρια των χρηστών είναι κάτι που κάνει το στούντιο από όταν πρωτοδημιουργήθηκε πριν από 14 χρόνια.

Οπότε, ναι, υπό πολλές έννοιες είναι αυτό που ονοματιζόμασταν, αλλά και υπό μια έννοια δεν είναι, είναι πολλά, πολλά περισσότερα.

Μοιάζει με τα περισσότερα projects, λοιπόν, που όσο περνά ο καιρός γίνονται όλο και πιο φιλόδοξα!

Ναι! Η κλίμακα αλλάζει…και γίνεται μεγαλύτερο. Και το θέμα είναι πως όντας ένα live παιχνίδι, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε. Έχουμε στα σχέδιά μας πολλά χαρακτηριστικά και πράγματα που θέλουμε να προσθέσουμε και πρέπει να πούμε: ΟΚ! Ας συγκρατηθούμε και ας αφήσουμε αυτό για μετά την κυκλοφορία.

Οπότε το Dreams θα συνεχίζει να μεγαλώνει;

Ναι! Το VR είναι το επόμενο βήμα και συνεχίζοντας θα δούμε τι θα προκύψει μετά.

To Dreams στον πυρήνα του είναι ένα εργαλείο δημιουργίας, αλλά πάνω απ’ όλα παραμένει ένα βιντεοπαιχνίδι. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να δημιουργείς πράγματα. Οπότε, πως κάνετε το παιχνίδι διασκεδαστικό και προσβάσιμο σε όλους; 

Με πολύ user testing! Βάζοντας το παιχνίδι στα χέρια των παικτών και βλέποντας πως αντιδρούν σε αυτό. Ειδικά όσο ετοιμαζόμασταν για την κυκλοφορία της Beta και της Early Access έκδοσης κάναμε πολύ user testing και βεβαιωθήκαμε πως τα πράγματα που αισθανόμασταν πως το παιχνίδι μπορεί να παρέχει ανταποκρίνονται στην πραγματική εμπειρία που έχουν οι χρήστες.

Ήθελα επίσης να μιλήσουμε και για τους παίκτες που κυρίως θέλουν να παίξουν και όχι απαραίτητα να εμπλακούν στην διαδικασία της δημιουργίας. Πιστεύετε πως το Dreams έχει κάτι που μπορεί να προσελκύσει και αυτή την κατηγορία παικτών.

Βεβαίως! Για να είμαι ειλικρινής ούτε εγώ περίμενα ότι θα ήμουν από τους ανθρώπους που θα συμμετέχουν στην δημιουργική πλευρά και τελικά ασχολούμαι συνεχώς! Έχω εθιστεί!

Προσωπικά λατρεύω το να παίζω παιχνίδια και ελέγχω τι συμβαίνει στο Dreams κάθε μέρα. Είναι τόσο δημιουργικό, τόσο πειραματικό, τόσο διαφορετικό και πραγματικά υπάρχει κάτι για κάθε είδος παίκτη. Αυτό είναι που λατρεύω περισσότερο στο Dreams. Εγώ και εσύ μπορεί να ενδιαφερόμαστε για εντελώς διαφορετικά πράγματα, αλλά σου εγγυώμαι πως σίγουρα θα βρούμε κάτι στο Dreams που θα απολαύσουμε. Αυτό μάλιστα μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν δημιουργό που πραγματικά θα μας αρέσει να ακολουθούμε και να δούμε ποιους ακολουθεί και αυτός, καθώς και τι παιχνίδια του αρέσει να παίζει. Αυτό είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα, πως μπορείς να ανακαλύψεις πολλά πράγματα που δεν ήξερες ότι μπορεί να σε ενδιέφεραν ή μπορεί να καλύπτουν έναν είδος που δε συνηθίζεις να βλέπεις στη μεγαλύτερη gaming βιομηχανία. Αυτό είναι που πιστεύω πως το κάνει τόσο συναρπαστικό.

Συνεχίζοντας, πάντα ξεχώριζα τα παιχνίδια σας για την δημιουργικότητά τους και την ιδιαίτερή τους προσωπικότητα. Γνωρίζουμε πως είστε ένα σχετικά μικρό στούντιο και σίγουρα αυτό βοηθά αρκετά. Ωστόσο, κοιτάζοντας το μέλλον, πως θα καταφέρετε να διατηρήσετε την ισορροπία μεταξύ της επέκτασης και της διατήρησης της ταυτότητάς σας ως ομάδα. Πιστεύετε ότι υποχρεωτικά πρέπει να μεγαλώσει κάποιος ώστε να είναι ανταγωνιστικός σε αυτή τη βιομηχανία;

Αυτήν την στιγμή το στούντιό μας, με τον χώρο που διαθέτει σαν κτήριο δεν μας επιτρέπει να γίνουμε και τεράστιοι. Αλλά συμβαίνει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Μόλις προσλάβαμε το πρώτο μας μέλος από την κοινότητα τον Οκτώβριο και δουλεύει στη δική μου ομάδα. Αυτό που μου λατρεύω όσον αφορά το γεγονός ότι προσλαμβάνουμε μέλη της κοινότητας είναι το ότι έχουν ένα ιστορικό που συνδέεται με την εταιρία μας τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια και έτσι αισθάνομαι ότι καταλαβαίνουν το brand και το χιούμορ μας όσο εμείς οι ίδιοι…αν όχι και περισσότερο. Υπάρχει ένα στοιχείο στο ότι η κοινότητα μας κρατά ειλικρινής σε αυτό το όραμα και σε αυτό το brand. Ακόμα και όταν μπαίνεις στο στούντιό μας είναι προφανές από το την εμφάνισή του και την αίσθηση που αποπνέει ποια είναι η κουλτούρα μας.

Δεν έχουμε πλάνα να γίνουμε τεράστιοι αυτή τη στιγμή. Αλλά, όλα αυτά που σου περιγράφω είναι κρίσιμα για να διατηρηθεί αυτή «η Media Molecule αίσθηση» και για να διασφαλίσουμε πως οποιοσδήποτε έρχεται στο στούντιο το καταλαβαίνει αυτό.

Πράγματι είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε την ταυτότητά σας! Προχωρώντας, ήδη αναφέρθηκες στο VR όσον αφορά τα μελλοντικά σας πλάνα. Ποιο είναι, λοιπόν, το όνειρό σας για το Dreams; Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας όσο περνά ο καιρός;

Αυτή είναι μια πολύ προσωπική ερώτηση ανάλογα το ποιον θα ρωτήσεις στο στούντιο!

Μερικοί από εμάς θα θέλαμε να δούμε τους ανθρώπους που δημιουργούν στο Dreams να γίνονται game developers. Από όσο γνωρίζω ο Outreach Manager μας έχει πάρει πολύ σοβαρά την χρήση του Dreams ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Η Siobhan, η studio director μας, εγώ και πολλοί άλλοι εδώ στην Media Molecule ενδιαφερόμαστε πολύ σχετικά με το ποιες είναι εφαρμογές εκτός του gaming. Πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μουσική, στο θέατρο και για την γνωριμία ενός ευρύτερου κοινού με την διαδραστική ψυχαγωγία.

Υπάρχουν άτομα στο στούντιο με ιδέες για δικά τους παιχνίδια που θέλουν να δημιουργήσουν μέσα στο Dreams. Είναι κάτι τόσο προσωπικό για το κάθε άτομο και αυτό πιστεύω πως είναι τόσο συναρπαστικό. Πραγματικά δεν υπάρχει έλλειψή από κατευθύνσεις που μπορούμε να ακολουθήσουμε με το Dreams.

Αρά για σένα, προσωπικά, ποιο είναι το όνειρό σου για το Dreams; Θέλεις για παράδειγμα να το δεις στα σχολεία;

Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα πάρα πολύ να το δω στα σχολεία. Θα ήθελα να δω μια νέα γενιά μαθητών να πειραματίζεται με την τέχνη, το animation και τη δημιουργία μουσικής μέσα από το Dreams. Ωστόσο, με ενδιαφέρει πολύ και η πειραματική πλευρά. Το να μπορείς να δεις το αποτέλεσμα της φαντασίας των ανθρώπων και να υλοποιείται τo όραμα πολλών παικτών που συνδέονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι αυτό που με κάνει να αγαπώ τόσο το Dreams.

Ολοκληρώνοντας έχω μια πιο αφηρημένη ερώτηση. Αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη, από οποιοδήποτε κλάδο, ένας αστροφυσικός για παράδειγμα, οποιοσδήποτε, ακόμη και κάποιος που έχει πεθάνει και μπορούμε με κάποιο μαγικό τρόπο να τον επαναφέρουμε, όπως ο Αλμπέρ Αϊνστάιν…Αν υπάρχει κάποιος, λοιπόν, που ζει ή έχει ζήσει σε αυτόν τον κόσμο και μπορούσαμε να τον βάλουμε να δημιουργήσει κάτι στο Dreams. Ποιον θα επέλεγες και γιατί;

Ουάου! Δεν μου το έχουν ρωτήσει ποτέ αυτό! Είναι πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση!

Λοιπόν, η προσωπική μου επιλογή….

Μπορείς να διαλέξεις έναν σκηνοθέτη ταινίας, οποιονδήποτε….

Λοιπόν, υπάρχει μια μπάντα από τη Νέα Υιόρκη, η οποία ονομάζεται They Might Be Giants. Αυτή είναι η προσωπική μου επιλογή! Είναι και ακόμα εν ζωή, οπότε ποτέ δεν ξέρεις!

Μακάρι να πραγματοποιηθεί όντως το όνειρό σου λοιπόν! Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου!


Εδώ η συνέντευξή μας με την Abbie ολοκληρώνεται. Ευχαριστούμε ξανά, τόσο τον ίδια, όσο και την Sony Hellas.

Το Dreams είναι πλέον διαθέσιμο αποκλειστικά για το PlayStation 4. Μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό review του Unboxholics.com πατώντας εδώ.