Ο λόγος που συλλέγω video games και φιγούρες

Χόμπι, ψυχαναγκασμός ή αγάπη;
27 Νοεμβρίου 2019 13:05
Ο λόγος που συλλέγω video games και φιγούρες

Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή μας είτε όταν ήμασταν παιδιά είτε κατά τα φοιτητικά μας χρόνια ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες νιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε κάποια συλλογή από αγαπημένα μας αντικείμενα, να τα οργανώσουμε σε ράφια, συρτάρια ή κούτες και να τα προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού. Όλοι όσοι συλλέγουν αντικείμενα έχουν νιώσει την αγωνία της κυκλοφορίας του επόμενου κομματιού, της ανυπομονησίας για την άφιξή του και της χαράς του unboxing (γιατί μιλάμε κι ελληνικά) και του στησίματός του. Στην περίπτωση που μεγαλώνοντας πέσει στα χέρια μας μία κούτα ξεχασμένη από τα παιδικά μας χρόνια και την ανοίξουμε το συναίσθημα είναι μαγικό.

Εκεί μέσα πέρα από κόμικς, ζωγραφιές του δημοτικού, κάρτες, τάπες, φωτογραφίες και κέρματα βρίσκεις κι ένα κομμάτι της ψυχής σου κλεισμένο κι αυτό μαζί με τα αντικείμενα της συλλογής, κάθε ένα από τα οποία έφτιαξες ή μάζεψες με πολύ αγάπη ή ακόμα και πολύ κόπο και πολλά χρήματα. Όταν λοιπόν κλείνεις και σφραγίζεις μία τέτοια κούτα όλα τα συναισθήματα που μπορείς να νιώσεις γι αυτή τη συλλογή γίνονται ένα όμορφο μείγμα και μένουν εκεί περιμένοντας να περάσει ο χρόνος και να τα ανακαλύψεις ξανά τυχαία. Έχοντας μεγαλώσει κι εγώ πλέον και όντας ο ίδιος συλλέκτης, θέλησα να καταλάβω λίγα πράγματα παραπάνω για τη μαγική συνταγή που κρύβεται πίσω από αυτό το αθώο (ή και όχι) χόμπι.

Πέρα από τον ρομαντισμό και τη νοσταλγία που κρύβει μία συλλογή των παιδικών μας χρόνων δε μπορεί παρά να αποτελέσει τροφή για σκέψη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον μία συλλογή από αντικείμενα κατά την παιδική τους ηλικία. Άλλα παιδάκια κάνουν συλλογή και κρατάνε σε αρχείο τις ζωγραφιές και τις φωτογραφίες του σχολείου, τα κόμικς που διαβάζουν, τα αυτοκόλλητα που μαζεύουν, παλιές κάρτες με ποδοσφαιριστές κλπ. Στην ηλικία των 6 ή 7 είναι αδύνατο να λειτουργεί στοχευμένα η νοσταλγία και ο ρομαντισμός γιατί αυτές είναι έννοιες άγνωστες ακόμα για το μυαλό ενός παιδιού.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι και οι πρώτοι άνθρωποι της γης συνέλεγαν συνεχώς αντικείμενα, τα οποία μάλιστα δεν είχαν άμεση σχέση με την επιβίωσή τους, όπως πέτρες, λουλούδια, φύλλα και κλαδιά δέντρων. Η συλλογή μάλιστα των αντικειμένων αυτών ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την οργάνωση και την τακτοποίησή τους σε χώρους ασφαλείς όπως σπηλιές και με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι εύκολη η εύρεση ενός εκθέματος π.χ. ταξινομημένα κατά μέγεθος.

Έτσι, οι ειδικοί με το θέμα ψυχολόγοι συμφωνούν ότι κατά τα πρώτα στάδια της ζωής του ανθρώπου η ανάγκη και η θέληση για συλλογή και οργάνωση αντικειμένων είναι καθοδηγούμενη κυρίως από πρωτόγονα ένστικτα και όσο μεγαλώνουμε και αποκτούμε τον πλήρη έλεγχο της συνείδησής μας αποφασίζουμε μόνοι μας τους λόγους που θα μας οδηγήσουν στο να ξεκινήσουμε μία νέα συλλογή, κάτι που είναι και το βασικό θέμα αυτού του άρθρου. Κατά βάση οι συλλογές μας έχουν περισσότερο συναισθηματική πάρα χρηματική αξία, ενώ στην πλειοψηφία μας επιλέγουμε να κάνουμε συλλογές από αντικείμενα που μας θυμίζουν, μας ταξιδεύουν και μας συνδέουν με τα παιδικά μας χρόνια ή κάποια περίοδο της ζωής μας για την οποία έχουμε έντονες αναμνήσεις και συναισθήματα.

Με αυτό τον τρόπο ικανοποιούμε την ανάγκη μας να μείνουμε συνδεδεμένοι με το παρελθόν και απαλύνουμε την ανασφάλεια και το φόβο μήπως χάσουμε κάποιο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας. Όσοι από εσάς έχετε αγαπημένες συλλογές αναρωτηθείτε τι κάνει την κάθε μία ξεχωριστή και αν υπάρχουν στιγμές του παρελθόντος που σας θυμίζουν. Εκεί θα βρείτε περισσότερες απαντήσεις από όσα παραδείγματα θα μπορούσα να παραθέσω εδώ.

Σε κάποιους άλλους πέρα από την συναισθηματική αξία που μπορεί να έχει μία μεγάλη και όμορφη συλλογή, αρέσει το διακοσμητικό κομμάτι και η αισθητική αναβάθμιση που προσδίδουν σε ένα χώρο τα συλλεκτικά αντικείμενα. Με παρόμοιο τρόπο που κάποιος επιλέγει να γεμίσει τους τοίχους του με πίνακες ζωγραφικής, αφίσες από συγκροτήματα ή σπάνιες φωτογραφίες αστέρων του σινεμά, έτσι επιλέγει να διακοσμήσει το σπίτι του κι ένας συλλέκτης αγαλμάτων από video games, ταινίες ή anime, τα οποία μάλιστα μπορεί να είναι το ίδιο υψηλής ή και ακόμα μεγαλύτερης αξίας με τα προαναφερθέντα έργα τέχνης.

Και για να μην μείνουμε μόνο σε αντικείμενα μεγάλης συλλεκτικής αξίας, αρκεί να πούμε ότι με τη σωστή οργάνωση και παρουσίαση, σημαντική αισθητική αναβάθμιση σε ένα χώρο μπορεί να επιφέρει και μία ωραία συλλογή από παλιά κουτιά βιντεοπαιχνιδιών, θήκες δίσκων pickup, retro κονσόλες, γραμματόσημα, τηλεκάρτες και πολλά ακόμα. Σας παροτρύνω να κάνετε μία αναζήτηση για τέτοιου είδους συλλογές και θα εκπλαγείτε από το τι μπορείς να πετύχεις στο κομμάτι της παρουσίας με μεράκι και φαντασία.

Για άλλους ανθρώπους η συλλογή αντικειμένων είναι τρόπος ζωής και όχι απλά ένα χόμπι. Αναζητούν συνήθως σπάνια αντικείμενα μεγάλης συλλεκτικής αξίας, η κατοχή των οποίων τους δίνει ζωή, χαρά, αλλά και κίνητρο να συνεχίζουν να ψάχνουν τον επόμενο στόχο και να αποκτούν σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα. Για αυτούς τους ανθρώπους η συλλογή αντικείμενων είναι ένα συναρπαστικό κυνήγι που δεν τελειώνει ποτέ και όσο μεγάλες συλλογές κι αν έχουν πάντα επιθυμούν το κάτι παραπάνω.

Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως οργανώνουν και τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής τους ώστε να ικανοποιούν το πάθος τους, αποκτώντας μεγάλους χώρους για να παρουσιάζουν τα εκθέματά τους και ακριβό εξοπλισμό συντήρησης και αρχειοθέτησης των συλλογών τους. Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων εντάσσονται σύμφωνα με τους ψυχολόγους και άτομα με κάποιας μορφής ψυχαναγκασμό, απόλυτα καθοδηγούμενοι από την επιθυμία τους να αποκτούν συνεχώς νέα υλικά αγαθά.

Για να μην παρεξηγηθώ, σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι κάθε άνθρωπος που φτιάχνει μεγάλες και ακριβές συλλογές είναι παθολογικά ή ψυχικά άρρωστος. Απλώς τυχαίνει μία υποκατηγορία μανιωδών συλλεκτών να το κάνουν ψυχαναγκαστικά, όχι γιατί το έχουν ανάγκη αλλά γιατί νομίζουν ότι το έχουν. Σε μια πιο σκοτεινή εκδοχή των πραγμάτων, μία συλλογή σπάνιων αντικειμένων, αλλά και ό,τι ακολουθεί αυτήν, δηλαδή η τακτική επιμέλεια, η σωστή οργάνωση, τακτοποίηση και παρουσίασή της συλλογής μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να κρατάει υπό έλεγχο κάποιο ψυχολογικό τραύμα ή να καλύψει ένα ψυχικό κενό. Αυτό συμβαίνει καθώς κοντά στη συλλογή του νιώθει έντονο το αίσθημα της ιδιοκτησίας και της ασφάλειας, μιας και βρίσκεται μέσα σε έναν δικό του, προσωπικό χώρο που τον βοηθάει να ξεπερνάει τους φόβους και τις ανασφάλειές του. Για όσους από εμάς είμαστε gamers συχνά βαφτίζουμε αυτόν το χώρο ως την “σπηλιά” μας.

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και η συλλογή αντικειμένων χρειάζεται μέτρο, χρόνο και υπομονή (εκτός αν είστε μανιώδης συλλέκτης). Για να φτιάξουμε μια πετυχημένη συλλογή πρέπει αυτή να φτιαχτεί με προσοχή, αφοσίωση και αγάπη. Πολλές φορές δε χρειάζεται καν να αποτελείται από πανάκριβα και υπερπολυτελή αντικείμενα. Αυτό που χρειάζεται να βάλουμε σε αυτήν είναι ένα κομμάτι του χαρακτήρα μας ώστε να την κάνουμε μοναδική και ιδιαίτερη πρώτα για εμάς και μετά για τους άλλους. Αν η συλλογή δεν ακτινοβολεί το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη της, τότε δεν πετυχαίνει κανένα σκοπό και για μένα άδικα υπάρχει. Αν δεν αποτελεί πηγή χαράς και έμπνευσης γι αυτόν που έβαλε το χρόνο και τον κόπο για να τη φτιάξει, τότε δε θα εκτιμηθεί από κανέναν άλλο. Και αν έχετε συλλογές, κάπου θαμμένες σε κάποια κούτα, συρτάρι, πατάρι ή ντουλάπα βγάλτε την.

Στολίστε ένας μέρος του σπιτιού σας με κάτι που κάποτε αγαπήσατε ακόμα κι αν τώρα που μεγαλώσατε σας φαίνεται παιδικό. Μη φοβάστε ότι θα σας κοροϊδέψουν, γιατί αν το τοποθετήσετε σε ένα ράφι, το παρουσιάσετε όμορφα και δείξετε στους άλλους ότι το αγαπάτε τότε η συλλογή σας θα κερδίσει την εκτίμηση κι άλλων ανθρώπων. Προσωπικά, έχω αρκετές και αρκετά διαφορετικές συλλογές στο δικό μου χώρο και είμαι για όλες περήφανος για διαφορετικούς λόγους. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κλείσω με μια φράση ενός αγαπημένου μου φίλου που λέει:

“Το ότι μεγαλώνουμε δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να αγαπάμε αυτά που ήταν σημαντικά για εμάς όσο ήμασταν νέοι”.


Εσείς κάνετε συλλογές; Αν ναι, ποιες είναι αυτές και ποιες θα θέλατε να έχετε κάνει αλλά δεν μπορέσατε; Πείτε μας στα σχόλια ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από το αγαπημένο αυτό χόμπι.

Tags: