Θα είναι το Star Wars Jedi: Fallen Order αυτό που αναζητούν οι fans;

Μια σύντομη ματιά πριν την κυκλοφορία
12 Νοεμβρίου 2019 11:00
Θα είναι το Star Wars Jedi: Fallen Order αυτό που αναζητούν οι fans;

Μετά τα αμφιλεγόμενα πρόσφατα κεφάλαια της σειράς Battlefront, η EA όπως όλα δείχνουν θέλει να επαναφέρει τα Star Wars παιχνίδια στις ρίζες τους και πιο κοντά σε αυτό που οι fans αγάπησαν και επιθυμούν, σε μια καθαρόαιμη δηλαδή single-player εμπειρία. Έχει όμως το Fallen Order τη στόφα και τα απαραίτητα στοιχεία για να πραγματοποιήσει αυτό το όνειρο; Κι’ αν ναι, είναι ικανό να φέρει κάτι καινούργιο στο Star Wars σύμπαν;

Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από το τελευταίο καθαρόαιμο single-player Star Wars παιχνίδι, το Force Unleashed II. Είναι ομολογουμένως ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. Τόσο μεγάλο που φέρει μονομιάς στο νου την διάσημη εισαγωγή των ταινιών «a long time ago in a galaxy far, far away». Αναμφίβολα η σειρά Battlefront πρόσφερε αρκετές συναρπαστικές στιγμές στους φίλους των first person multiplayer shooters. Παράλληλα όμως άφησε ένα τεράστιο κενό, μεγαλώνοντας τη δίψα στους fans που επιθυμούσαν μια επική single-player εμπειρία με πιο σύνθετους RPG και combat μηχανισμούς, όπως στα Knights of the Old Republic και Force Unleashed αντίστοιχα. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, το Star Wars Jedi: Fallen Order δείχνει να πληροί ορισμένα κριτήρια για κάτι εξίσου συναρπαστικό.  

Το παιχνίδι το αναπτύσσει η Respawn Entertainment. Πρόκειται για το στούντιο πίσω από την sci-fi shooter σειρά Titanfall και τo battle royale hit, Apex Legends. Αν αφήσουμε στην άκρη το Apex Legends και το πρώτο Titanfall που ήταν αμιγώς multiplayer παιχνίδια, το Titanfall 2 ήταν ένα φανταστικό single-player παιχνίδι που εξαιτίας δυστυχώς της απήχησης του πρώτου και την ατυχία να κυκλοφορήσει σε μια περίοδο με άλλα μεγαθήρια γύρω του, δεν έλαβε την προσοχή και την αναγνώριση που του άξιζε. Ήταν ένα παιχνίδι που είχε υπέροχο shooting, αρκετά ευφάνταστο οπλοστάσιο, ενώ διέθετε και μια ενδιαφέρουσα συναισθηματική ιστορία που εστίαζε στο δεσμό του πρωταγωνιστή με το νοήμων mech.

Στο Fallen Order πρωταγωνιστεί ο Cal Kestis. Ένας μαθητευόμενος Jedi, ο οποίος είναι ο τελευταίος του είδους του. Η ιστορία εξελίσσεται μετά το τρίτο μέρος της ταινίας Revenge of the Sith, όπου το τάγμα των Jedi έχει διαλυθεί εκ των έσω από τον Darth Vader. Η εξαγγελία της αυτοκρατορίας (Order 66) που διατάζει την εξολόθρευση όλων των εναπομεινάντων Jedi, αναγκάζει τον Cal να κρυφτεί. Ωστόσο δεν υπάρχει πραγματική διαφυγή. Πλέον, είναι καιρός για αντεπίθεση.

Η αρχή του παιχνιδιού βρίσκει τον Cal ανήμπορο να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του, αφού είναι κρυμμένος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που μοιραία έχει αποκοπεί από τη Δύναμη, γεγονός που θυμίζει τον Luke Skywalker στο Star Wars: A New Hope. Δεν είναι η ιστορία ενός ακόμα Jedi. Είναι μια ιστορία για το πώς να γίνει ένας εν δυνάμει πρώτα απ’ όλα ήρωας και μετά Jedi. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο παίκτης κερδίζει XP μέσω της μάχης και των αποστολών, ενώ ένα τύπου RPG skill tree δίνει την αίσθηση της προόδου, καθώς ο Cal ανακαλύπτει εκ νέου τις δυνάμεις του. Παράλληλα, μαθαίνει νέες δυνάμεις, όπως το Dash Strike και το Leaping Slash που του επιτρέπουν να εξαπολύει απευθείας επιθέσεις πάνω στους εχθρούς, όπως επίσης τις Empowered Slow και Superior Blocking που έχουν ευρύτερη αποτελεσματικότητα στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που δοκίμασαν τον κώδικα του παιχνιδιού, η μάχη στο Star Wars Jedi: Fallen Order χαρακτηρίζεται φυσική και εστιάζει στο ένστικτο, επιτρέποντας στον παίκτη να συνδυάσει την αγριότητα και τη δυναμική των Force powers με τις θανάσιμες, αλλά κομψές επιθέσεις των lightsabers. Το αρχικά απλό σύστημα των δυο κινήσεων (attack και block), σύντομα δίνει πρόσβαση σε μια πλειάδα κινήσεων, όπως για παράδειγμα συνέβαινε στους Arkham τίτλους του Batman. Με καλό επίσης timing, τα parries μετατρέπονται σε counter attacks. Ο παίκτης επιπλέον έχει τη δυνατότητα να αποκρούει τις blaster επιθέσεις από τους stormtroopers επιστρέφοντας τα πυρά πάνω τους.

Η προσθήκη δε των Force powers δίνει την ευκαιρία για μερικά απολαυστικά combos. Το να χρησιμοποιείς το Force Push, εκτρέποντας εισερχόμενες ρουκέτες, ενώ ταυτόχρονα ορμάς με το lightsaber μέσα στο πλήθος των αντιπάλων, είναι όπως περιγράφεται μια τρομερά εθιστική εμπειρία. Ωστόσο, ειδικά όσον αφορά τις duo μονομαχίες με lightsabers, η μάχη είναι συχνά πολύ πιο μετρημένη και προσγειωμένη, αφού έχουν boss fight δομή και κινηματογραφική αίσθηση, όπως οι αντίστοιχες των God of War. Τα lightsaber duels μπορεί φυσικά να είναι σήμα κατατεθέν των Star Wars, όμως εδώ η ομάδα θέλησε να εμβαθύνει περισσότερο, κάνοντάς τα όχι απλά μέρος μιας τυχαίας μάχης, αλλά ένα απαιτητικό τμήμα του παιχνιδιού που θα δοκιμάσει τις ικανότητες των παικτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μάχη με την Ninth Sister, ένα μέλος της «ιεράς εξέτασης» κατά των Jedi, όπου το κλειδί για την επιβίωση είναι η εκμάθηση των κινήσεών της και η αποφυγή. Όπως φάνηκε, ξεκάθαρα, η Respawn θέλει να κάνει τους παίκτες να νιώσουν την αίσθηση της ικανοποίησης όταν νικούν δύσκολους εχθρούς. Μια τακτική που όπως αρκετοί υποστηρίζουν δανείζεται από την σειρά Dark Souls.

Το παιχνίδι επίσης παρουσιάζει ένα νέο ability που ονομάζει Force Slow. Ένα bullet-time σύστημα στην ουσία, όπως εκείνο που είδαμε πρώτη φορά το 2001 στο Max Payne, το οποίο επιβραδύνει τον χρόνο, επιτρέποντας στον Cal να χειραγωγεί αντικείμενα και εχθρούς. Κάτι αντίστοιχο είχαμε δει στην ταινία The Force Awakens, όπου ο Kylo Ren επιβράδυνε τις ριπές των εχθρών στον αέρα. Ωστόσο, εδώ ανοίγονται ενδιαφέρουσες προοπτικές στη δυναμική των επιθέσεων, αφού ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να «λοκάρει» μέσα σε αυτά τα δευτερόλεπτα τους αντιπάλους, δίνοντάς του τον χρόνο να βγάλει από τη μέση αρκετούς stormtroopers, πριν φτάσει στον commander τους. Όσο δυναμώνουν οι ικανότητες του Cal, τόσο αυξάνονται και οι διαθέσιμες επιλογές του Force Slow. Οι αναβαθμίσεις που ξεκλειδώνουν μέσω του skill tree του επιτρέπουν να στοχεύει ολόκληρες ομάδες από αντιπάλους ταυτόχρονα, αυξάνοντας την πιθανότητα ελέγχου περισσότερων εχθρών κατά τη διάρκεια της μάχης.

Επίσης, η κλασική Force Push ability, η οποία σπρώχνει τους εχθρούς μακριά λειτουργεί άρτια με το -όπως το ονομάζει- Force Slow, δημιουργώντας έτσι την πιθανότητα για μερικά συναρπαστικά combos. Όταν επί παραδείγματι κάνουμε Force Slowed σε έναν stormtrooper, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε ως ασπίδα πριν τον ωθήσουμε πάνω στους αντιπάλους με το Force Push. Επιπλέον, το Force Slow βοηθά στο platforming και είναι σημαντικό στο να προσπεράσουμε ή να χρησιμοποιήσουμε εμπόδια προς όφελός μας. 

Σύμφωνα με τον CEO της Respawn Vince Zampella, η προσθήκη φρέσκων Jedi ικανοτήτων χρειάστηκε αρκετές διαπραγματεύσεις με τους σεναριογράφους του παιχνιδιού.

Δουλέψαμε αρκετά με την ομάδα των σεναριογράφων και υπήρξαν αρκετά πισωγυρίσματα ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τους κανόνες του Star Wars σύμπαντος, πριν καταλήξουμε τι είναι ή όχι αποδεκτό. Σκεφτήκαμε προσεκτικά όλες τις συνέπειες που θα μπορεί να έχει μια νέα προσθήκη. Είναι ένα γιγαντιαίο σύμπαν κι εμείς δουλεύουμε σε ένα μικρό μόνο κομμάτι του. Παρόλα αυτά, θέλουμε οι fans όταν παίζουν να έχουν αυθεντική Star Wars αίσθηση.

 

Το Fallen Order παρουσιάζει επιπλέον μερικά puzzle στοιχεία που αρκετοί τα παρομοιάζουν με τα αντίστοιχα του Tomb Raider. Συγκεκριμένα, είπαν ότι ο παίκτης έχει την αίσθηση ότι χειρίζεται την Lara Croft σε Star Wars περιβάλλον. Μέσα στο παιχνίδι υπάρχουν αρκετά περιβαλλοντικά puzzles που η επίλυσή τους είναι απαραίτητη ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω. Ωστόσο, οι Force Powers δημιουργούν μερικές μοναδικές προκλήσεις που σύμφωνα με τους δημιουργούς δεν εντοπίζονται σε άλλα παρόμοια παιχνίδια.

Υπάρχουν αρκετές εικαστικές αναφορές που θα μας θυμίσουν τις ταινίες. Από χαρακτήρες, μέχρι τα περιβάλλοντα, τα σκάφη ή τα ρομπότ. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των αποστολών ο Cal επιστρέφει στο starship Stinger Mantis, το οποίο είναι σχεδιασμένο από τον Doug Chiang. Ο Doug έχει δουλέψει πάνω στον σχεδιασμό των σκαφών στις ταινίες The Force Awakens και Rogue One, προσδίδοντας γνώριμη αισθητική στο παιχνίδι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ρομπότ BD-1 που θα μας συντροφεύσει στο ταξίδι μας, το οποίο έχει τον ρόλο, αυτού που λέμε «tension breaker». Όταν, δηλαδή, ένας αστείος χαρακτήρας αποκλιμακώνει την κατάσταση όταν κρίνεται απαραίτητο, κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε ο R2-D2 και ο C-3PO στις ταινίες. Το στούντιο επίσης δηλώνει πως θα συναντήσουμε κάποια γνώριμα πρόσωπα. Ήδη έχουμε δει τον Forest Whitaker ως Saw Gerrera, όμως σύμφωνα με τα λεγόμενα της Respawn θα παρελάσουν κι άλλοι γνωστοί ηθοποιοί απ’ τις οθόνες μας.

Μέχρι στιγμής τα βασικά χαρακτηριστικά του Star Wars Jedi: Fallen Order είναι εξαιρετικά οικεία και καταφέρνουν να συνδυάσουν δημοφιλή στοιχεία άλλων μεγάλων τίτλων, χωρίς φαινομενικά να παίρνουν μεγάλα ρίσκα. Οι δημιουργοί θέλουν να δώσουν έμφαση στο συναίσθημα χωρίς να αποκλίνουν ιδιαίτερα από το σύμπαν που οι fans έχουν αγαπήσει. Προσωπικά το βλέπω ως θετικό αυτό. Φαίνεται (από τα λεγόμενά τους πάντα) ότι είναι δουλεμένο προσεκτικά τόσο το «παικτικό» κομμάτι όσο και το σεναριακό, δίνοντας την αίσθηση μιας αυθεντικής Star Wars εμπειρίας. Ο Zampella μάλιστα είπε πάνω σε αυτό:

Θα βιώσετε αρκετές συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά γι’ αυτές, ωστόσο να είστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσουμε να σας γοητεύσουμε και να κάνουμε τα όνειρα των fans πραγματικότητα.

Όπως και να’ χει, όλα θα κριθούν σε λίγες μέρες. Το Star Wars Jedi: Fallen Order κυκλοφορεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου για PS4, Xbox One και PC. Μείνετε συντονισμένοι στο Unboxholics.com για το Review. Μέχρι τότε, εσείς τι περιμένετε από το πόνημα της Respawn; Πιστεύετε με ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα πως θα βιώσουμε κάτι συγκλονιστικό; Πείτε μας στα σχόλια.