Sekiro: Shadows Die Twice Video Preview

Πώς ο Hidetaka Miyazaki φρεσκάρει ριζικά τη λατρεμένη φόρμουλα
12 Μαρτίου 2019 14:43
Sekiro: Shadows Die Twice Video Preview

Έπειτα από πρόσκληση της Activision, η οποία κάλυψε τα έξοδα διαμονής και μεταφοράς, ταξίδεψα στο Λονδίνο, όπου είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω μιας περίπου μισής ώρας παρουσίαση για το Sekiro: Shadows Die Twice. Παράλληλα μου δόθηκε η δυνατότητα να παίξω περίπου μία ώρα από το πόνημα της FromSoftware. Ολοκλήρωσα την εισαγωγή και περίπου είκοσι λεπτά από το πρώτο επίπεδο του παιχνιδιού, ενώ μετά οι διοργανωτές μάς επέτρεψαν να δούμε και μια πιο προχωρημένη περιοχή με δυσκολότερους εχθρούς και με τον κεντρικό πρωταγωνιστή να έχει περισσότερες δυνατότητες.

Πλέον μπορώ να πω με βεβαιότητα πως είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος για το παιχνίδι, μιας και η FromSoftware φαίνεται πως ετοιμάζει κάτι πραγματικά μοναδικό.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, το Sekiro είναι το νέο παιχνίδι του Hidetaka Miyazaki. Πρόκειται για τον ιδιοφυή δημιουργό της Dark Souls σειράς και του Bloodborne. Αυτό δεν πρέπει να σας ξεγελά όμως. Το Sekiro δεν είναι Souls παιχνίδι με Ninjas. Όσοι προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το παιχνίδι με αυτή τη λογική θα τα βρουν σκούρα, όπως διαπίστωσα και ο ίδιος. Και εδώ θέλω να πω μια ιστορία.

Λίγο πριν το event, θέλοντας να προετοιμαστώ, έβαλα ξανά το δίσκο του Dark Souls 3 στην κονσόλα μου. Ήθελα να ξεσκουριάσω λίγο και να ξαναμπώ στο κλίμα των FromSoftware τίτλων. Η προετοιμασία όχι απλώς δεν απέδωσε καρπούς, αλλά ίσως και να έκανε τα πράγματα χειρότερα. Το Sekiro είναι ένα πραγματικά δύσκολο παιχνίδι και δύσκολο με διαφορετικό τρόπο από τα Souls.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θέλω να σταθώ στους τρόπους με τους οποίους το Sekiro αλλάζει ριζικά την λατρεμένη Souls φόρμουλα, παρόλο που η βασική του ραχοκοκαλιά δανείζεται πολλά στοιχεία.

Το παιχνίδι δεν είναι RPG

Το Sekiro δεν έχει οθόνη δημιουργίας παίκτη, όπως τα Souls. Δεν υπάρχουν classes, ούτε στατιστικά. Ο πρωταγωνιστής είναι ο Sekiro ή όπως τον αποκαλούν πολλοί ο ‘One-Armed Wolf’ και το παιχνίδι αφηγείται την ιστορία του. Η εμφάνισή του είναι προκαθορισμένη. Μάλιστα, ο χαρακτήρας μιλά και έχει τη δική του καθορισμένη προσωπικότητα.

Ο θάνατος είναι πιο σημαντικός από ποτέ

Η διάσημη 'You Died' οθόνη των Souls δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική στο Sekiro. Πλέον ο χαρακτήρας μας έχει τη δυνατότητα του Resurrection. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναστηθεί ακαριαία όταν πεθάνει. Βέβαια κάθε φορά έχει περιορισμένες χρήσεις του Resurrection, οπότε αν και σίγουρα θα αποφύγετε μερικούς άδικους και απρόσμενους θανάτους, μην περιμένετε το παιχνίδι να γίνει περίπατος. Κάθε άλλο, επειδή υπάρχει το Resurrection η ποινή του θανάτου είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο Sekiro σκοτώνοντας εχθρούς αποκτά experience. Αν χάσετε, αυτό το experience χάνεται επίσης για πάντα. Ναι. καλά διαβάσατε. Δεν μπορείτε να επιστρέψετε στο σημείο που χάσατε για το πάρετε πίσω. Άμα πεθάνετε, το experience σας χάνεται για πάντα. Η μόνη σας ελπίδα είναι να σας βοηθήσουν οι θεοί και να λάβετε το Unseen Aid, αφού υπάρχει η πιθανότητα μερικές φορές, αν το επιθυμούν οι θεοί, να διατηρήσετε το 30% του experience σας κατά το θάνατο. Παράλληλα, υπάρχει και άλλη μια τεράστια επίπτωση του θανάτου σας, η οποία αφορά την ιστορία. Δεν θα την αναλύσω γιατί μπορεί να θεωρεί spoiler, αλλά πιστέψτε με, πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε το θάνατο στο Sekiro.

Το Progression είναι εντελώς διαφορετικό

Πλέον με την απουσία των στατιστικών, το progression είναι εντελώς διαφορετικό. Δεν μπορείτε να κάνετε grind τους εύκολους εχθρούς για να αυξήσετε την μπάρα της ζωής σας ή την δύναμη των επιθέσεών σας. Αντιθέτως με το experience που αποκτάτε από τους εχθρούς μπορείτε να ξεκλειδώσετε μερικά προκαθορισμένα skill από ένα skill tree με τρείς υποκατηγορίες.

Τα skills αυτά αν και θα σας δώσουν περισσότερες τακτικές επιλογές, κάνοντας πιο εύκολο το stealth για παράδειγμα, δεν θα σας κάνουν πολύ δυνατότερους. Ο μόνος τρόπος για να γίνεται πραγματικά καλύτεροι είναι να εξοικειωθείτε με τους βασικούς μηχανισμούς. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε κάνει σαφώς δυσκολότερο το όλο παιχνίδι. Το σύστημα μάχης ωστόσο μοιάζει εξαιρετικά βαθύ και καλοφτιαγμένο, οπότε όταν γίνετε επιδέξιοι παίκτες η ικανοποίηση σίγουρα θα είναι απίστευτη.

Εννοείται πως μπορείτε βέβαια να αυξήσετε τη ζωή σας και τη δυνάμη των επιθέσεών σας, αλλά αυτό γίνεται μέσα από αντικείμενα που ρίχνουν τα bosses.

Ο παίκτης έχει ένα βασικό όπλο, τα πάντα πλέον αφορούν το προσθετικό χέρι

Ο παίκτης έχει μόνο το katana του ως βασικό όπλο. Ξεχάστε το "OP" Drake Sword που μπορούσε να εκμεταλλευτεί ένας αρχάριος παίκτης στο πρώτο Dark Souls για να κάνει παιχνιδάκι την εισαγωγή. Πλέον και αυτή η τακτική αποτελεί παρελθόν και ο βασικός τρόπος για να γίνεται πραγματικά καλύτεροι είναι, όπως τόνισα και πριν, να εξοικειωθείτε με τους βασικούς μηχανισμούς.

Οι αλλαγές και η παραμετροποίηση στο Sekiro γίνονται μέσα από το προσθετικό χέρι του "Wolf", το οποίο μπορείτε να εξοπλίσετε με κανόνι φωτιάς για εχθρούς που έχουν αυτή την αδυναμία, με ένα τσεκούρι που ρίχνει τις ασπίδες και γενικότερα με πολλά άλλα gadgets που αλλάζουν την μάχη, δίνοντας πολλές στρατηγικές επιλογές. Κάθε στιγμή μπορείτε να έχετε εξοπλισμένα περισσότερα από ένα gadgets στο προσθετικό χέρι, τα οποία εναλλάσσονται σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της μάχης.

Ο γάντζος αλλάζει ουσιαστικά το level design

Στο οπλοστάσιο του Sekiro πλέον υπάρχει και ένας γάντζος. Ένα πράσινο εικονίδιο, όπως στα "Batman Arkham" παιχνίδια, μας δείχνει διαρκώς αν μπορούμε να γαντζωθούμε από κάπου και με το πάτημα ενός κουμπιού να φτάσουμε εκεί ακαριαία. Η ενσωμάτωση αυτού του μηχανισμού έχει ως αποτέλεσμα το level design να είναι εξαιρετικά διαφοροποιημένο. Πλέον υπάρχει τρομερό verticality και οι περιοχές είναι πολύ πιο ανοιχτές.

Μάλιστα, ο γάντζος είναι και εργαλείο στο combat, αφού μπορείτε να φύγετε γρήγορα από μια μάχη που χάνετε ή να πάτε προς το μέρος ενός ranged εχθρού κατευθείαν. Είναι σίγουρα κάτι πολύ διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει στα Souls που η εμπειρία ήταν συνήθως πιο γειωμένη και επίπεδη. Το πόσο καλά εκμεταλλεύτηκαν οι δημιουργοί αυτή τη νέα διάσταση που τους δόθηκε, θα το δούμε στο τελικό παιχνίδι, αλλά οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές.

Το Stealth προσθέτει ένα νέο επίπεδο βάθους στις αναμετρήσεις

Τέλος, το stealth είναι ένα ακόμη νέο στοιχείο που αλλάζει την γνώριμη συνταγή. Πλέον όσο εξοικειώνεστε με μια πίστα τόσο μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτό το στοιχείο για να βγάλετε εύκολα και γρήγορα από τη μάχη έναν δύσκολο εχθρό για παράδειγμα. Από τη λιγοστή εμπειρία μου κατάλαβα πως δεν γίνεται να εξοντώσετε τους πάντες με το stealth. Το Sekiro δεν είναι stealth παιχνίδι εξάλλου. Απλά ο μηχανισμός αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο που έχει ο παίκτης στο πλούσιο και βαθύ οπλοστάσιό του, για να ανταπεξέλθει στις πολυεπίπεδες προκλήσεις που θα συναντήσει στο ταξίδι του στη Φεουδαρχική Ιαπωνία.

Μέσα από τον player που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια συζήτηση, όπου μαζί με τον Σάκη Καρπά, μιλάμε για το Sekiro, αναλύοντας διάφορες πτυχές του.

Το Sekiro: Shadows Die Twice κυκλοφορεί στις 22 Μαρτίου για τα PlayStation 4, Xbox One και PC. Φυσικά, εδώ στους Unboxholics θα καλύψουμε πλήρως την κυκλοφορία του, όποτε μείνετε συντονισμένοι.