Οι μεγαλύτεροι κρατήρες αστεροειδών στον πλανήτη μας

Τα μεγέθη τους θα σας τρομάξουν
22 Νοεμβρίου 2018 10:31
Οι μεγαλύτεροι κρατήρες αστεροειδών στον πλανήτη μας

Ο πλανήτης μας παρά το σχετικά μικρό του μέγεθος βομβαρδίζεται καθημερινά από χιλιάδες μικρούς μετεωρίτες, με τους περισσότερους να αναφλέγονται πριν καν ακουμπήσουν το έδαφος. Πολλές φορές αυτές οι μπάλες φωτιάς εκρήγνυνται στον αέρα με ένα πολύ εντυπωσιακό τρόπο. Καθημερινά προστίθενται στον πλανήτη μας περίπου εκατό τόνοι υλικού που προέρχονται από το διάστημα, με την πλειοψηφία να αποτελείται από μικρά αντικείμενα έως και κόκκους σκόνης. Αντικείμενα με μεγαλύτερο μέγεθος μέχρι και τα 25 μέτρα δεν αποτελούν μεγάλο κίνδυνο καθώς πολύ σπάνια να φτάσουν το έδαφος ή κοντά σε αυτό και να προκαλέσουν ζημιές.

Ωστόσο υπάρχουν και αστρικά σώματα των οποίων το μέγεθος τους τα καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον πολιτισμό μας ακόμη και στο επίπεδο ανάπτυξης που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε. Οτιδήποτε χτυπούσε την Γη με μέγεθος μεταξύ ενός και δύο χιλιομέτρων θα είχε παγκόσμιες συνέπειες. Συγκριτικά η ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία είναι σπίτι σε αστεροειδείς που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 940 χλμ. σε μήκος. Μνημεία αυτής της επικινδυνότητας των αστεροειδών είναι οι κρατήρες που αφήνουν πίσω τους και παραμένουν αναλλοίωτοι για εκατομμύρια χρόνια. Παρά την διάβρωση που έχει προκληθεί με τα χρόνια και έχει καταστήσει δύσκολη την εξακρίβωση του μεγέθους των αντικειμένων που συγκρούστηκαν με τον πλανήτη μας, υπάρχει ομοφωνία μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας για τους μεγαλύτερους κρατήρες αστεροειδών. Παρακάτω υπάρχει μια λίστα με τους μεγαλύτερους κρατήρες που δημιουργήθηκαν από επιβεβαιωμένες συγκρούσεις ουράνιων σωμάτων με τον πλανήτη μας.

 

1. Κρατήρας του Vredefort

Γνωστός και ως θόλος του Vredefort πρόκειται για τον μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο κρατήρα επάνω στην Γη με την διάμετρο του να φτάνει τα 300 χλμ. Βρίσκεται στην Νότια Αφρική και εξαιτίας του μεγέθους του, η Unesco τον ανακήρυξε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το 2005. Εκτιμάται ότι η πρόσκρουση του στον πλανήτη μας έγινε πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια.

2. Κρατήρας Chicxulub

Πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια εκτιμάται ότι στην χερσόνησο Yucatan του σημερινού Μεξικό προσέκρουσε ο μετεωρίτης που προκάλεσε ή συνείσφερε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων, αυτό από μόνο του είναι ικανό να περιγράψει την τρομακτική καταστροφική του δύναμη. Ο κρατήρας που άφησε πίσω έχει εξακριβωμένο μέγεθος που φτάνει τα 170 χλμ. με κάποιες εκτιμήσεις ειδικών να λένε πως στην πραγματικότητα φτάνει τα 300 χλμ. Εάν επιβεβαιωθεί η θεωρία τότε θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο κρατήρα επάνω στην Γη.

3. Λεκάνη του Sudbury

Στο Οντάριο του Καναδά βρίσκεται ένας από τα παλαιότερους και μεγαλύτερους κρατήρες που γνωρίζουμε. Η λεκάνη το Sudbury έχει μέγεθος που αγγίζει τα 130 χλμ. με την πρόσκρουση να υπολογίζεται πως συνέβη πριν 1.8 δισεκατομμύρια χρόνια.

4. Κρατήρας Acraman

Και η Αυστραλία αποτέλεσε στόχο αστεροειδών στο παρελθόν, πιο συγκεκριμένα πριν από 580 εκατομμύρια χρόνια. Στο κέντρο του σημείου της πρόσκρουσης έχει δημιουργηθεί και μια μικρή λίμνη, με το συνολικό μέγεθος του κρατήρα να φτάνει τα 90 χλμ.

5. Κρατήρας Woodleigh

Στην πέμπτη θέση φιγουράρει πάλι ένας κρατήρας από την Αυστραλία,  μόνο που σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το πραγματικό του μέγεθος μιας και μέρος του δεν είναι απευθείας εκτεθειμένο. Οι αναφορές θέλουν το μέγεθος του να κυμαίνεται μεταξύ 40 και 120 χλμ. και την ημερομηνία πρόσκρουσης πριν από 364 εκατομμύρια χρόνια.

6. Κρατήρας Manicouagan

Αυτός ο κρατήρας σχημάτισε αυτό που είναι σήμερα η λίμνη Manicouagan στο Quebec του Καναδά. Παρά την διάβρωση που έχει υποστεί μετά από εκατομμύρια χρόνια, θεωρείται από τους μεγαλύτερους και πιο καλοδιατηρημένους κρατήρες που υπάρχουν. Εκτιμάται ότι συγκρούστηκε με τον πλανήτη μας πριν από 215 εκατομμύρια χρόνια και άφησε πίσω του έναν κρατήρα 100χλμ.

7. Κρατήρας Morokweng

Ο κρατήρας Morokweng της Νοτίου Αφρικής έχει κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με άλλους κρατήρες. Μέσα του βρέθηκαν τα απολιθωμένα απομεινάρια του  μετεωρίτη που τον δημιούργησε. Το σημείο της πρόσκρουσης βρίσκεται θαμμένο κάτω από το έδαφος κοντά στην έρημο Kalahari και δημιουργήθηκε πριν από 145 εκατομμύρια χρόνια, με την διάμετρο του να αγγίζει τα 70 χλμ.

8. Κρατήρας Kara

Από τις χώρες που έχουν χτυπηθεί από μετεωρίτες εννοείται δεν θα μπορούσε να λείπει η Ρωσία. Ο κρατήρας Kara έχει υποστεί τεράστια διάβρωση από την μέρα που δημιουργήθηκε πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια. Επειδή δεν είναι απευθείας εκτεθειμένος και παρουσιάζει μια ιδιομορφία στην δομή του πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για διπλό κρατήρα τον Kara και τον Ust-Kara. Η συνολική διάμετρος που καταλαμβάνουν εκτιμάται μεταξύ 65 μέχρι και 120 χλμ.

9. Κρατήρας Popigai

Ο Συγκεκριμένος αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα διαμαντιού στον πλανήτη. Οι επιστήμονες θεωρούν πως στο σημείο της πρόσκρουσης που συνέβη πριν από 35 εκατομμύρια χρόνια υπάρχουν τρισεκατομμύρια καράτια διαμαντιών. Η βολίδα που συγκρούστηκε με τον πλανήτη μας στην Σιβηρία άφησε πίσω της έναν κρατήρα με διάμετρο 100 χλμ.

10. Κρατήρας Chesapeake Bay

Είναι σίγουρα ο μεγαλύτερος που βρίσκεται τόσο κοντά σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, μόλις 200 χιλιόμετρα από την Washington. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η σύγκρουση που συνέβη πριν από 35 εκατομμύρια χρόνια δημιούργησε αυτόν τον κρατήρα με διάμετρο 85 χιλιομέτρων.


Αυτοί ήταν οι 10 μεγαλύτεροι και σημαντικότεροι κρατήρες που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη μας. Πλέον υπάρχουν απλά σαν μνημεία για να μας υπενθυμίζουν την καταστροφική ισχύ των αστεροειδών και των κομητών που μας επισκέπτονται. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι σαν είδος να προφυλαχθούμε από μια απειλή τέτοιου μεγέθους.