Για ποιο λόγο οι Σουηδοί βάζουν microchips στα σώματά τους;

Έφτασε η στιγμή που άνθρωπος και μηχανή θα γίνουν ένα;
02 Ιουλίου 2018 04:00
Για ποιο λόγο οι Σουηδοί βάζουν microchips στα σώματά τους;

Χιλιάδες Σουηδοί επιλέγουν να βάλουν microchips μέσα στο σώμα τους, τα οποία μπορούν να  λειτουργούν σαν πιστωτικές κάρτες, κλειδιά, ακόμη και εισιτήρια τραίνων. Από την στιγμή που το chip θα μπει κάτω από το δέρμα οι κάτοχοι του δε θα έχουν πλέον να ανησυχούν μήπως ξεχάσουν την κάρτα της δουλειάς ή το εισιτήριο τους για το τραίνο, καθώς αυτές οι πτυχές της ζωής τους θα αυτοματοποιηθούν. Για πολλούς ανθρώπους όμως η ιδέα και μόνο ενός chip μέσα στο σώμα τους θυμίζει περισσότερο την εικόνα ενός δυστοπικού μέλλοντος που η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τους πολίτες της, παρά μια δημοκρατική κοινωνία που ευημερεί και σέβεται την ιδιωτικότητα. Ωστόσο πάνω από 3.000 Σουηδοί έχουν ένα NFC (near-field communication) chip κάτω από το δέρμα τους ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη. Γεγονός αποτελεί ότι αυτά τα chips αποκτούν μια πιο επίσημη διάσταση λόγω του ότι η σουηδική κρατική σιδηροδρομική SJ θα τα αναγνωρίζει πλέον ως μέσο πληρωμής για τα δρομολόγια.

Τί είναι όμως αυτό που ωθεί τους Σουηδούς να κάνουν κάτι τέτοιο; Γιατί να θέλει κανείς να βάλει ένα microchip στο σώμα του; Προφανώς οι χιλιάδες Σουηδοί που το επέλεξαν δεν είναι αφελείς και ούτε το έκαναν σαν μια κίνηση εντυπωσιασμού. Αυτό το ερώτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο από ότι φαίνεται και οι λόγοι που κάποιοι επιλέγουν να ενσωματώσουν chips στο σώμα τους είναι αρκετοί. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά όλους τους παράγοντες που έκαναν τους Σουηδούς τους πρώτους που ενσωμάτωσαν το chip και όχι τους πολίτες κάποια άλλης χώρας.

Κατά την άποψη μου ίσως ο πιο προφανής λόγος που οι Σουηδοί δέχθηκαν ένα microchip στο σώμα τους χωρίς ιδιαίτερες καχυποψίες, είναι το υψηλό βιωτικό επίπεδό τους και η μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνουν στον τρόπο που λειτουργούν οι κρατικοί μηχανισμοί στη χώρα τους. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες εξίσου σημαντικοί που δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Για παράδειγμα οι Σουηδοί λατρεύουν την τεχνολογία και πιστεύουν βαθύτατα στην θετική επίδρασή της σε μια κοινωνία όπως η δική τους. Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να φανεί στο γεγονός ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από την εξουσία έχουν επενδύσει βαρύτατα σε υποδομές τεχνολογίας.

Αυτή η αγάπη των Σουηδών για την τεχνολογία έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Πάρα πολλές τεχνολογικές φίρμες και μεγάλα ονόματα του τεχνολογικού τομέα προέρχονται από την πληθυσμιακά μικρή χώρα της Σουηδίας. Εταιρίες όπως Spotify, Skype, Ericsson, Electrolux, Volvo και προσωπικότητες όπως Niklas Zennström (Skype), Martin Lorentzon (Spotify), Daniel Ek (µTorrent και Spotify), δείχνουν πως πρόκειται για μια χώρα με καθαρά τεχνολογικό προσανατολισμό. Η Στοκχόλμη είναι το σπίτι 22.000 εταιριών τεχνολογίας τη στιγμή που το 18% του εργατικού δυναμικού της πόλης εργάζεται σε ρόλους που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία. Επίσης η χώρα καταφέρνει να επενδύει το 3.6% του ΑΕΠ της σε έρευνα και ανάπτυξη ενώ ο στόχος για άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι να φτάσουν το 3% μέχρι το 2020.

Παρόλα αυτά αυτή η αμφιλεγόμενη κίνηση δεν αποκλείεται να είναι και μια πρώτη εικόνα του μέλλοντος. Αυτές οι τρεις χιλιάδες Σουηδών θα μπορούσαν να γίνουν τρία εκατομμύρια Ευρωπαίων με ενσωματωμένα chip στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα τα microchip θα μπορούσαν να έχουν και μια πολύ ευρεία εφαρμογή εκτός από την πληρωμή εισιτηρίων και την πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους, όπως για παράδειγμα εφαρμογές στον χώρο της ιατρικής.

Στο επίμαχο θέμα της ενσωμάτωσης chip στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν κυρίως δύο απόψεις. Από την μία μεριά υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν πως η εμφύτευση chip στο ανθρώπινο σώμα είναι λάθος και δε θα έπρεπε να συμβαίνει. Είτε επειδή κάποιος φοβάται την επαλήθευση μιας θεωρίας συνομωσίας, είτε λόγω κάποιων υπαρκτών φόβων που όντως υφίστανται. Για παράδειγμα η μόλυνση κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης είναι υπαρκτός κίνδυνος, όπως και η πιθανότητα σύνθλιψης του σε ένα ατύχημα θα μπορούσε να εκθέσει το περιεχόμενο του σε άμεση επαφή με τους ανθρώπινους ιστούς. Όπως και να έχει οι κίνδυνοι εφαρμογής του πέρα από ακραίες θεωρίες συνομωσίας είναι πέρα για πέρα υπαρκτοί και αληθινοί. Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι η NFC τεχνολογία απέχει πολύ από το να τελειοποιηθεί και ακόμη και στις πρώτες δοκιμές της SJ υπήρχαν προβλήματα στην χρήση. Μερικές φορές αντί για τον κωδικό του εισιτηρίου στα smartphone των ελεγκτών εμφανιζόταν το LinkedIn προφίλ των χρηστών.

Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που όχι απλά είναι υπέρμαχοι αυτής της συγκεκριμένης τεχνολογίας, αλλά πιστεύουν πως μελλοντικά, η περαιτέρω συγχώνευση των ανθρώπων με τις μηχανές, είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Ο Elon Musk είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η ανθρωπότητα αναγκαστικά θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην συγχώνευση με τις μηχανές αν θέλει να παραμείνει σχετική και να ανταγωνιστεί την τεχνητή νοημοσύνη. Οι δηλώσεις του δεν ήταν λόγια του αέρα, αφού στην συνέχεια ο δισεκατομμυριούχος Musk ίδρυσε την Neuralink μια εταιρία που σαν σκοπό έχει την δημιουργία chip που θα ενσωματωθούν στον εγκέφαλο. Με λίγα λόγια είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι το μέλλον μας είναι βιονικό και πως το επόμενο σκαλοπάτι στην εξέλιξη της ανθρώπινης φυσιολογίας θα είναι η ένωσή μας με μηχανές και υπολογιστές.

Ωστόσο η σιγουριά ορισμένων για το γεγονός ότι οι μελλοντικές γενιές ανθρώπων θα εναγκαλίσουν έτσι απλά την ιδέα να βάλουν υπολογιστές μέσα στο σώμα τους, ίσως να διαψευστεί. Δεν είναι μόνο η απροθυμία του κόσμου να δεχθεί microchip ή βιονικά μέλη στο σώμα του, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί μια τέτοια προσπάθεια να μην ευοδώσει. Το πιο απλό είναι να μην καταφέρουμε ποτέ να εξελίξουμε την τεχνολογία μας σε βαθμό που θα μπορούμε να ενσωματώσουμε microchips στο σώμα μας. Ούτως η άλλως δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία τεχνολογία που δε θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε. Σε πολλές ταινίες είχαμε δει φουτουριστικές τεχνολογίες να θεωρούνται δεδομένες μετά το 2000, ωστόσο η δεύτερη δεκαετία της νέας χιλιετίας ετοιμάζεται να τελειώσει και κάποιες τεχνολογίες ανήκουν ακόμη στην σφαίρα της φαντασίας.

Επομένως μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η τεχνολογία και τι εκπλήξεις κρύβει το μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αναφορά του συγκεκριμένου θέματος προκαλεί αντιδράσεις, πόσο μάλλον η εφαρμογή της τεχνολογίας σε καθημερινούς ανθρώπους. Ίσως η ενσωμάτωση των chips να εξαρτηθεί τελικά από την προσωπική άποψη του καθενός.  Ωστόσο θα θέλαμε να μάθουμε και την δική σας άποψη για την αναδυόμενη αυτή τεχνολογία. Θα βάζατε ένα chip μέσα σας εάν υπήρχε ουσιαστικός λόγος για την χρήση τους; Πιστεύετε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι να συγχωνευτεί περαιτέρω με μηχανές και υπολογιστές;

Tags: