Τι πρόγραμμα ακολουθεί ο Elon Musk στην καθημερινότητά του;

Καταφέρνει να αφιερώνει χρόνο σε 5 εταιρίες
19 Φεβρουαρίου 2018 20:17
Τι πρόγραμμα ακολουθεί ο Elon Musk στην καθημερινότητά του;

Όταν ακούμε το όνομα του Elon Musk, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε τις πετυχημένες εταιρίες του, τον αντίκτυπο που έχει το έργο του στο μέλλον της ανθρωπότητας, καθώς και το πόσο λαμπρά καταφέρνει να διαχειριστεί τον ντόρο γύρω από το όνομα του, καταφέρνοντας να πουλήσει από καπέλα μέχρι φλογοβόλα με μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Αυτό που σίγουρα λίγοι έχουν καθίσει να σκεφτούν, είναι πως τα καταφέρνει να διαχειρίζεται τόσες εταιρίες με μόλις 24 ώρες στην ημέρα του; Πώς οργανώνει την καθημερινότητα του για να ανταπεξέλθει σε ένα τόσο υπερβολικά απαιτητικό πρόγραμμα;

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι η αναμενόμενη, μιας και το πρόγραμμα και η καθημερινότητα του Elon Musk δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή ενός τυπικού ανθρώπου(λογικό αν σκοπεύεις να γίνεις ο πρώτος που θα αποικήσει έναν νέο πλανήτη). Ο Elon Musk αναγκάζεται να δουλεύει πάρα πολλές ώρες για να τα πετύχει όλα αυτά και όταν λέμε πολλές εννοούμε ΠΟΛΛΕΣ, αν και τώρα τελευταία έχει μειώσει τον εργασιακό του φόρτο, συνηθίζει να εργάζεται για 80 ώρες την εβδομάδα με τον περισσότερο χρόνο του να είναι αφιερωμένος στην SpaceX και στην Tesla, δουλεύει δηλαδή ακριβώς τις διπλάσιες από τις τυπικές 40 που δουλεύει εβδομαδιαίως ο περισσότερος κόσμος. Στο παρελθόν, όταν είχε ξεκινήσει τις εταιρίες του o Musk έφτανε μέχρι και τις 100 ώρες εργασίας, τροφοδοτούμενος από 8 diet coke και πάρα πολλούς καφέδες ημερησίως. Από τις εργατοώρες του ο ίδιος υπολογίζει πως το 80% του χρόνου του το ξοδεύει σε engineering και design, αποφεύγοντας τις περιττές κλήσεις και email για να εξοικονομήσει χρόνο, αυτός είναι και ο λόγος που διατηρεί μία περίεργη διεύθυνση στο email του για να αποφύγει τα spam μηνύματα στο inbox του που θα τον καθυστερούσαν.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά πως κατανέμει τον χρόνο του ανάμεσα στα projects του, τις εταιρίες και την οικογένεια του σε εβδομαδιαία βάση και ποιες συνήθειες ακολουθεί μέσα στην μέρα του που τον έχουν βοηθήσει να πετυχαίνει τους στόχους του. Κάθε Δευτέρα ο Musk ξεκινάει την εργασιακή του εβδομάδα στην SpaceX και περιστασιακά επισκέπτεται φίλους του στην Silicon Valley όπου και θα διανυκτερεύσει. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα τις περάσει εργαζόμενος στην Tesla, κάποιες φορές στα γραφεία της εταιρίας στο Palo Alto και κάποιες άλλες στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Fremont. Οι Πέμπτες τώρα θα καθοριστούν από τις υποχρεώσεις που έχει στην κάθε εταιρία αλλά και από τις προθεσμίες που υπάρχουν στον ορίζοντα και τρέχει να προλάβει, αλλά συνήθως είτε παραμένει στην Tesla είτε επιστρέφει στην SpaceX όπου θα παραμείνει και την Παρασκευή. Τα σαββατοκύριακα είναι συνήθως πιο χαλαρά και πλέον σπάνια εργάζεται και Σάββατα τα οποία πλέον τα περνάει με τους 5 γιους του. Τις Κυριακές του τις περνάει στο Bel Air mansion του ή ταξιδεύει σε κάποια από τις εταιρίες του αν χρειαστεί. Βέβαια αυτό το πρόγραμμα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα και υπάρχει ένας βαθμός ευελιξίας, οπότε εάν χρειαστεί μπορεί να το αλλάξει για να ανταποκριθεί σε κάποιον επείγον ζήτημα που θα προκύψει.

Όσον αφορά τις καθημερινές του συνήθειες πολλές από αυτές θα σας εκπλήξουν και άλλες θα σας κουράσουν μόνο που θα τις διαβάσετε, παρόλα αυτά εάν κρίνουμε από το τελικό αποτέλεσμα ότι και εάν κάνει προφανώς δουλεύει. Η μέρα του ξεκινάει από τις 7 εφτά το πρωί και συνήθως δεν τρώει πρωινό, όταν φάει όμως τρώει ομελέτα συνοδευόμενη από καφέ, τα γεύματα του Elon συμβαίνουν κατά κύριο λόγω καταμεσής των επαγγελματικών του meeting και σύμφωνα με δικά του λόγια είναι το μέρος όπου τρώει πάρα πολύ, βέβαια τρώει πολύ γρήγορα και δεν ασχολείται πάνω από 5 λεπτά με το φαγητό του. Η μία συνήθεια που δεν προσπερνάει ποτέ είναι τα καθημερινά ντους, μιας και είναι για αυτόν από τις σημαντικότερες συνήθειες που με τον έναν τρόπο ή τον άλλον θα βρει χρόνο για να τις κάνει. Ο Musk θα βρει χρόνο 1 ή 2 φορές την εβδομάδα να αφιερώσει στο σώμα του και να επισκεφτεί το γυμναστήριο, επίσης μην ξεχνάμε ότι είναι και βιβλιοφάγος, μάλιστα υπήρχε μία περίοδος της ζωής του που διάβαζε μέχρι και 10 ώρες την μέρα, μερικά από τα αγαπημένα του βιβλία είναι ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, βιογραφίες μεγάλων εφευρετών όπως του Einstein καθώς και άλλα βιβλία φαντασίας.

Το multitasking σε γενικές γραμμές είναι ένα σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής του, όπως είναι βέβαια και το να δουλεύει για πάρα πολλές ώρες συνεχόμενα, για αυτό προσπαθεί να το εφαρμόζει ακόμη και όταν έχει αυτός την εποπτεία των παιδιών του. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο χρόνο αφιερώνει στα παιδιά του, αλλά μάλλον περνάει μαζί τους δυο μέρες την εβδομάδα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και κάνοντας άλλες ασχολίες. Όπως καταλαβαίνεται δεν υπάρχει και πολύς ελεύθερος χρόνος στο πρόγραμμα του, και πολύ λογικό με όλα αυτά που προσπαθεί να διαχειριστεί και να πετύχει, όταν υπάρχει όμως συνηθίζει να παίζει παιχνίδια, να βλέπει ταινίες, να αφιερώνει κάποιο χρόνο στα παιδιά του, να συναντιέται με φίλους του και να ξεσηκώνει το Twitter με τα post του. Η μέρα για αυτόν θα τελειώσει κατά τις 1 το βράδυ όπου θα κοιμηθεί για 6 με 6.5 ώρες, λιγότερο από αυτό έχει βρει ότι επηρεάζει την παραγωγικότητα του μέσα στην μέρα.

Κάπως έτσι ο Elon Musk καταφέρνει να κάνει το μέλλον να φαίνεται πιο κοντά μας από ποτέ και να δίνει ελπίδα πως η ανθρωπότητα θα γίνει ένα διαπλανητικό είδος πριν το 2030, όλα αυτά όμως όπως διαβάσετε έχουν και κάποιο τίμημα, όλη η δόξα του Musk και το δέος γύρω από το όνομα του και τους φιλόδοξους στόχους του είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, το υπόλοιπο παγόβουνο χτίστηκε με πολύ δουλεία, μεράκι και σίγουρα έναν αντισυμβατικό τρόπο σκέψης και ταλέντο.