EVE - Το ηλεκτρικό μονοθέσιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Γνωρίστε την Arist.u.r.t.le
05 Δεκεμβρίου 2017 12:16
EVE - Το ηλεκτρικό μονοθέσιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Στους Unboxholics ασχολούμαστε και σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο χώρο των μεταφορών. Έτσι είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς να σας παρουσιάσουμε την ομάδα που εκπροσωπεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο θεσμό της Formula Student με το όνομα Aristotle University Racing Team Electric (Arist.u.r.t.le χάριν συντομίας) και το νέο ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο τους με την ονομασία ΕVE.

H Formula Student είναι ένας παγκόσμιος θεσμός διαγωνισμών μονοθεσίων που συμμετέχουν αγωνιστικές ομάδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποτελούμενες από σπουδαστές και διοργανώνεται από την SAE International. Για τη συμμετοχή σε αυτούς, κάθε ομάδα καλείται να ακολουθήσει ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο μία φανταστική αυτοκινητοβιομηχανία συνάπτει συμβόλαιο με την ομάδα για το σχεδιασμό και τη κατασκευή ενός μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου. Το πρότυπο αυτοκίνητο, αξιολογείται για τις δυνατότητες του στα αγωνίσματα τα οποία διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα στατικά αγωνίσματα και τα δυναμικά αγωνίσματα. Ξεκινώντας από τα στατικά αγωνίσματα αυτά είναι:

  • Business Presentation – Η ομάδα σε ρόλο κατασκευαστικής εταιρείας καλείται να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο για την πώληση του οχήματος σε κριτές, οι οποίοι έχουν τον ρόλο επενδυτών.
  • Cost Event – Η ομάδα κάνει μία χρηματοοικονομική ανάλυση όπου γίνεται πλήρης κοστολόγηση κάθε εξαρτήματος του οχήματος.
  • Design Event – Η ομάδα παρουσιάζει τις σχεδιαστικές λύσεις που επιλέχθηκαν για την κατασκευή του μονοθέσιου.

Περνώντας στα δυναμικά αγωνίσματα, αυτά είναι τα:

  • Acceleration – Το μονοθέσιο επιταχύνει για 75m και προσμετράται ο χρόνος του
  • Autocross – Το μονοθέσιο κινείται σε οριοθετημένη διαδρομή με σκοπό την κατάταξή του βάσει του καλύτερου χρόνου
  • Skid Pad – Το μονοθέσιο κινείται σε πίστα σχήματος 8 με βασικό κριτήριο τη δυνατότητα κίνησης υπό στροφή με μεγάλη ταχύτητα, μετρώντας το φορτίο των πλευρικών δυνάμεων.
  • Endurance & Efficiency – Το μονοθέσιο καλείται να διανύσει μία απόσταση 22km όσο πιο γρήγορα και αποδοτικά γίνεται.

H Arist.u.r.t.le δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 από 6 άτομα με σκοπό την έρευνα και δημιουργία του πρώτου ηλεκτροκίνητου αγωνιστικού μονοθέσιου στη Βόρεια Ελλάδα. Απώτερος σκοπός της είναι η συμμετοχή σε όσο το δυνατόν περισσότερους διαγωνισμούς, συναγωνιζόμενη ομάδες πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο. Κατά βάση η χρηματοδότηση και συντήρηση του προγράμματος αυτού γίνεται από το πανεπιστήμιο και από ιδιωτικές χορηγίες. Το 2016, μετά από δύο χρόνια το κατάφερε κατασκευάζοντας το Electra και απαριθμώντας πλέον 28 μέλη κατασκεύασε το δεύτερο όχημά της με την ονομασία Eve. Για την κατασκευή κάθε οχήματος η ομάδα μελετά, σχεδιάζει και κατασκευάζει το όχημα από το μηδέν, από το πλαίσιο και τα αεροδυναμικά βοηθήματα μέχρι custom PCB και προγραμματισμό microController, πλην ελάχιστων εξαρτημάτων όπως είναι οι κινητήρες και οι μπαταρίες. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του EVE είναι τα εξής:

  • Βάρος: 299kg
  • Κινητήρας: 2 * 55 kw Emrax 228
  • Αεροδυναμικά: Κατασκευασμένα από ανθρακόνημα
  • Ανάρτηση: Διπλά ψαλίδια με ρυθμιζόμενος αποσβεστήρες
  • Τροχοί: Ζάντες 13’’ OZ Racing με ελαστικά Hoosier R13’’/7’’/20.5’’
  • Ιπποδύναμη: 107bhp με περιοριστή , 148bhp χωρίς περιοριστή
  • Ροπή: 720 Nm
  • Επιτάχυνση 0-100: 3.9 sec
  • Τελική ταχύτητα: 120 km/h

 

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος της ομάδας του ΑΠΘ είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μηχανικών Υπολογιστών κ. Μηνάς Αλεξιάδης. Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές των τμημάτων των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Οικονομικών Επιστημών. Για την καλύτερη επικοινωνία και οργάνωση των μελών της, η ομάδα είναι χωρισμένη σε 9 υποομάδες, με συντονιστή τον αρχηγό της, Αντώνη Καραμεσίνη. Επειδή το Eve ανήκει στην κατηγορία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, βάσει κανονισμών πρέπει να υπάρχει γενική επίβλεψη της κατασκευής από 3 υπεύθυνους ηλεκτρικού συστήματος για την πιστοποίηση της ασφάλειάς του, ρόλο που έχουν αναλάβει 3 διδακτορικοί φοιτητές Εργαστηρίου Ηλεκτρικών Μηχανών.

Οι διακρίσεις για την ομάδα δεν άργησαν ακόμη και όταν η προσπάθειά τους ήταν ακόμη στα σπάργανα. Το 2014, στην Ιταλία συμμετέχοντας στην κατηγορία class 3, μόνο με σχέδια κατέκτησε την 4η θέση στη γενική κατάταξη ενώ το 2015 στην Αγγλία ανεβαίνοντας κατηγορία στην class 2 (σχέδια και κάποια εξαρτήματα κατασκευασμένα) κατέκτησε την 3η θέση στη γενική κατάταξη. Το 2016 στο event της Ουγγαρίας, έχοντας κατασκευάσει το Electra διακρίθηκε στους 5 finalist, κερδίζοντας τις εντυπώσεις για την κατασκευή του μονοθεσίου τους. Φτάνοντας στο 2017, έχοντας κατασκευάσει το Eve, η ομάδα ξεκίνησε την αγωνιστική σεζόν με την 8η θέση στο διαγωνισμό της Ιταλίας, ενώ στη Γερμανία ολοκλήρωσε με επιτυχία το αγώνισμα αντοχής, όντας μία εκ των 12 ομάδων που τα κατάφεραν σε σύνολο 35 συμμετοχών. Στο τελευταίο διαγωνισμό της Ουγγαρίας η ομάδα απέσπασε θετικά σχόλια για το σχεδιασμό και την κατασκευή του μονοθεσίου και κατέκτησε την 5η θέση στα δυναμικά αγωνίσματα. Έτσι έπειτα από τρεις διαγωνισμούς η ομάδα έχει κατακτήσει την 45η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα σε 120 ομάδες.

 

Όπως καταλαβαίνετε το εγχείρημα αυτό είναι πολύ δύσκολο και πέραν της απαραίτητης τεχνογνωσίας, τη σωστή επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων, απαιτεί επιμονή, υπομονή και πίστη στον στόχο της ομάδας. Το πρόγραμμα αυτό πέραν της αίγλης του αγώνα και το γόητρο της διάκρισης, σκοπό έχει την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την ανάδειξη του επιστημονικού έργου των φοιτητών και αυριανών επιστημόνων. Εμείς από πλευράς μας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στα παιδιά και να μην χάσουν την επιμονή τους για τη συνεχόμενη εξέλιξή τους.