Αξίζει το Life is Strange: Before the Storm;

Μια ματιά στο πρώτο επεισόδιο του νέου κεφαλαίου της σειράς
04 Σεπτεμβρίου 2017 18:49
Αξίζει το Life is Strange: Before the Storm;

Έχουν περάσει δυο χρόνια από το φινάλε του Life is Strange και το θυμάμαι ακόμα σαν να ήταν χθες. Αναμφίβολα ήταν η έκπληξη της χρονιάς. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ένα σχεδόν άγνωστο μικρό Γαλλικό studio χωρίς αξιοσημείωτο παρελθόν, θα παρέδιδε ένα απ’ τα καλύτερα interactive games που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, κοιτάζοντας μάλιστα στα ίσια αντίστοιχες ακριβές παραγωγές. Το Life is Strange ήταν ένα παιχνίδι που έπρεπε να φτάσεις μέχρι τέλους για να το εκτιμήσεις ως σύνολο, διότι η αρχή του δεν μπορούσε με τίποτα να σε προϊδεάσει για το τι θα ακολουθούσε. Τόσο, που σε έκανε πραγματικά να αναρωτιέσαι αν παίζεις το ίδιο παιχνίδι. Ξεκίνησε με στοιχεία αρκετά έντονου και δύσπεπτου teen δράματος, ωρίμασε, στην πορεία σοβάρεψε, έγινε σκοτεινό και μας άφησε εμβρόντητους στο τέλος. Είχαν εξ αρχής αυτή τη πρόθεση; Πήραν το feedback των πρώτων επεισοδίων και έκαναν αλλαγές; Κανείς δε θα μάθει. Το αποτέλεσμα όμως δικαιώνει. Ωστόσο δεν έχει να κάνει με το τέλος αυτό καθαυτό, ούτε τόσο με την εξαιρετική τροπή του σεναρίου. Είναι ένα να ταξίδι αυτογνωσίας, επιλογής και αυτοπροσδιορισμού. Η ομορφιά του Life is Strange βρίσκεται στα συναισθήματα που αντλεί στον παίκτη καθώς έχει τη δυνατότητα να ταυτίσει τους μικρότερους και να επαναφέρει στους μεγαλύτερους μνήμες μιας εποχής ξεχασμένης.

Το Before the Storm -μιας και το βασικό studio δουλεύει πάνω στο δεύτερο κύκλο του Life is Strange-, έρχεται από ένα διαφορετικό, που ακούει στο όνομα Deck Nine. Αν αυτό το όνομα δεν σας λέει κάτι τότε ίσως το Idol Minds που χρησιμοποιούσε πριν το 2017 και είναι γνωστό μεταξύ άλλων για τη σειρά Cool Boarders σας πει. Κι αν αυτό σας φοβίζει και σας κάνει να αμφιβάλετε για το αποτέλεσμα του Before the Storm, να σας υπενθυμίσω ότι η προηγούμενη δουλειά της Dontnod Entertainment (το studio πίσω από τον πρώτο κύκλο) ήταν το Remember Me. Οπότε πριν αρχίσουμε να κρίνουμε και να αφορίζουμε ας δώσουμε μια ευκαιρία κι ας δούμε πως το πρώτο επεισόδιο «Awake» στέκεται.

Το Before the Storm λοιπόν αποτελεί prequel του πρώτου κύκλου κι’ αυτή τη φορά καταπιάνεται με την ιστορία της κολλητής φίλης της Max, Chloe Price. Η Chloe βρίσκεται σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο. Πριν δυο χρόνια έχασε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα τον πατέρα της με τον οποίο ήταν πολύ κοντά, η παιδική κολλητή της φίλη Max έχει φύγει για το Seattle και η μητέρα της προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή της επαναφέροντας παράλληλα την πατρική φιγούρα στη ζωή της κόρης της με έναν διαφορετικό άντρα που η Chloe δεν εγκρίνει. Όλα αυτά τα γεγονότα ωθούν την ίδια να κάνει την επανάστασή της, η οποία όμως όπως θα δούμε κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητη και χωρίς αιτία είναι.

Αυτό που προσωπικά μου άρεσε είναι ότι παρά τις απαντήσεις και την συμπεριφορά που επιλέγει ο παίκτης να έχει η Chloe –η οποία παρεμπίπτοντος μπορεί να είναι εντελώς απαίσια- βλέπουμε ότι πίσω από τον φαινομενικά bad ass χαρακτήρα που θέλει να δείχνει προς τα έξω, μέσα της κρύβει ένα πανέμορφο, ευαίσθητο και πληγωμένο κορίτσι, που παλεύει να καταλάβει τον εαυτό της και τη θέση της στον κόσμο. Η Deck Nine λαμβάνοντας υπόψη ότι ο παίκτης γνωρίζει ήδη την εξέλιξη της ιστορίας και το τι θα συμβεί στους χαρακτήρες που παρελαύνουν στην οθόνη, έπρεπε να καταφέρει να μας κάνει εκ νέου να νοιαστούμε. Έτσι θα δούμε γνώριμους χαρακτήρες που έχουμε ήδη σχηματίσει γνώμη γι’ αυτούς, το πώς εξελίχθηκαν και το πόσο διαφορετικοί ήταν από αυτό που εμείς ξέραμε. Το πρώτο επεισόδιο επικεντρώνεται στην σχέση μεταξύ της Chloe και της Rachel Amber. Η Rachel είναι το δημοφιλές κορίτσι του σχολείου το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στην έναρξη του πρώτου κύκλου. Ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί αυτή η σχέση και τι τροπή θα πάρει το σενάριο.

Όμως όλα δείχνουν ότι η σχέση αυτή μεταξύ των δυο κοριτσιών θα είναι και το επίκεντρο του Before the Storm. Η Rachel ως άλλη Laura Palmer (βλ.Twin Peaks) κρύβει αρκετά μυστικά και στη πραγματικότητα απέχει κατά πολύ από την εικόνα που πιστεύει η τοπική κοινωνία του Arcadia Bay για εκείνη. Το υπερφυσικό στοιχείο απουσιάζει ή μάλλον δείχνει να απουσιάζει, καθώς ακόμα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Υπάρχουν κάποιες υποψίες ειδικά προς το τέλος του επεισοδίου, αλλά κρατώ τις επιφυλάξεις μου. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα στο χρόνο με τη μορφή του φαινομένου της πεταλούδας, όμως υπάρχουν με μια άλλη μυστήρια μορφή που δεν επηρεάζει στο gameplay κι ακόμα δεν μπορώ να προσδιορίσω αν είναι υπερφυσική ή σκηνοθετικό τέχνασμα. Να σας πω μεταξύ μας την αλήθεια, το φινάλε του Awake είναι πολύ ύποπτο και έχω την εντύπωση –μακάρι να μη διαψευστώ- ότι θα δούμε εξαιρετικά μυστήρια γεγονότα και χαρακτήρες μα παίρνουν μέρος. Είμαι σχεδόν σίγουρος όταν με το καλό ολοκληρωθούν τα τρία επεισόδια αυτού του prequel και κάνουμε την σύνδεση με την ιστορία της Max, ότι θα προκύψει τέτοια τροφή για συζήτηση που θα ανάψει φωτιά στα forums. Αλλά ας συγκρατήσουμε τον ενθουσιασμό μας.

Στο gameplay ακολουθήθηκε η γνωστή συνταγή των διαλόγων που κάποια αντικείμενα ή πράξεις μπορούν να ξεκλειδώσουν παραπάνω επιλογές σε αυτούς. Ωστόσο το studio μας παρουσίασε ένα νέο μίνι παιχνίδι πάνω στους διαλόγους που έχει να κάνει με την αντιπαράθεση της Chloe με κάποιους συγκεκριμένους χαρακτήρες ώστε να τους βάλει στη θέση τους, να αποφύγει μια κατάσταση ή να τη προκαλέσει. Το πώς θα το κάνει αυτό ή αν θα τα καταφέρει εξαρτάται από το τι απάντηση θα επιλέξει ο παίκτης. Ανάμεσα στις απαντήσεις υπάρχει μια επιλογή που αν ο παίκτης πατήσει, ενεργοποιείται αυτό το mini game αντιπαράθεσης με μια μπάρα που εμφανίζεται στην οθόνη. Ανάλογα με τις επιλογές μας, πηγαίνει είτε προς την Chloe είτε προς τον άλλο χαρακτήρα.

Σε όποιον γεμίσει πρώτα αυτός «κερδίζει». Δεν είναι τόσο σημαντικό ως προς την εξέλιξη (τουλάχιστον έτσι δείχνει) όμως είναι αναμφίβολα αρκετά διασκεδαστική διαδικασία. Οι διάλογοι γενικά δεν περιέχουν τόσο teen drama όσο γνωρίσαμε στην αρχή του πρώτου κύκλου που θέλαμε αν θυμάστε να κόψουμε τις φλέβες μας, ωστόσο υπάρχει, αλλά σε αρκετά ευτυχώς χαμηλά επίπεδα. Γέλασα πολλές φορές με τις ατάκες της Chloe ειδικά προς τον εν δυνάμει πατριό της αλλά και με τις αντιδράσεις της, κάνοντάς την το ίδιο αγαπητή με την Max, αλλά υπό εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ως προς τα γραφικά έχει γίνει αλλαγή από την Unreal Engine 3 στη Unity με τις βελτιώσεις να είναι εμφανείς. Το lip sync είναι πιο προσεγμένο, το τοπία και οι λήψεις της κάμερας για ακόμα μια φορά εντυπωσιάζουν, όμως η μουσική επένδυση θεωρώ πως ξανακλέβει την παράσταση. Μπορεί να μην υπογράφει ο ίδιος συνθέτης του πρώτου κύκλου, όμως το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από αξιοπρεπές.

Σαφώς και τη παρούσα στιγμή είναι νωρίς να βγάλουμε ασφαλές συμπεράσματα, όμως μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι η Deck Nine τα κατάφερε εξίσου καλά με την Dontnod Entertainment και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αν δεν το γνωρίζαμε δε θα καταλαβαίναμε τη διαφορά. Ο δρόμος σε αυτό το περίπου τρίωρο πρώτο επεισόδιο έχει στρωθεί με καλές όπως όλα δείχνουν προθέσεις και σεναριακά το παιχνίδι φαίνεται υποσχόμενο. Ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά και να μιλάμε στο μέλλον για ακόμα ένα διαμαντάκι.