Read later
 • Written by 
 • Βιντεοπαιχνίδια και κοινωνικοποίηση

  Βιντεοπαιχνίδια και κοινωνικοποίηση

  Πίσω από ένα σταχτοδοχείο

  Οι τεχνολογικές κοινωνίες έχουν δώσει μια ροπή στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Μια ροπή προς το απρόσωπο. Μια ροπή που όσο πιο κοντά νομίζουμε ότι μας φέρνει, τόσο περισσότερο μας απομακρύνει. Σε τέτοιες κοινωνίες, η επικοινωνία είναι ενυπόστατη και ανυπόστατη ταυτόχρονα. Πολλοί άνθρωποι μιλούν μεταξύ τους, μα λίγοι επικοινωνούν. Η ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια είναι πια μια διέξοδος πολλών ανθρώπων για τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων και την κάλυψη της ανάγκης για επικοινωνία. Δεν αμφιβάλλω για την αποτελεσματικότητά της. Αναγνωρίζω όμως, ότι όπως παντού, έτσι κι εδώ, υπάρχει μια προβληματική.

  Έχω παρατηρήσει πως κατά ένα μεγάλο ποσοστό, εκφράζουμε την αγάπη μας για τα βιντεοπαιχνίδια στους άλλους, με γνώμονα την ανταπόκριση. Στην ερώτηση «Τι παιχνίδια παίζεις;», οι συνηθέστερες απαντήσεις κυμαίνονται ανάμεσα στα πιο γνωστά, συζητημένα και προβεβλημένα παιχνίδια. Δεν είναι πως οι άνθρωποι δεν παίζουν άλλους μικρότερους και άγνωστους τίτλους. Δεν είναι πως οι τίτλοι που παραλείπουν να αναφέρουν είναι πιο προσωπικοί ή ντρέπονται για αυτούς. Ασυναίσθητα όμως, καθοδηγούμενοι υποσυνείδητα από την ανάγκη για επικοινωνία επιλέγουν να αναφέρουν παιχνίδια που στατιστικά ο συνομιλητής τους έχει πιθανότητα να γνωρίζει ή να έχει ασχοληθεί. Στατιστικά, λοιπόν, οι τίτλοι που είναι πιθανότερο κάποιος να γνωρίζει είναι αυτοί που έχουν προβληθεί, διαφημιστεί και συζητηθεί περισσότερο. Αυτό συμβαίνει διότι η εξωτερίκευση της αγάπης μας για τα βιντεοπαιχνίδια πραγματοποιείται για κάποιο σκοπό, δηλαδή την ανταπόκριση και την εύρεση κοινών στοιχείων με τον συνομιλητή, τα οποία μέσα από την επικοινωνία θα βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση και τη δημιουργία μιας κοινωνικής σχέσης.

  Μάθαμε να αγαπάμε εμφανώς, ένα διαλεχτό μέρος το οποίο κρίνουμε ως ικανό να μας παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνηθίσαμε να δείχνουμε την αγάπη μας εκεί που μετράει. Το κριτήριο για να εκφράσουμε την αγάπη μας για τα βιντεοπαιχνίδια είναι το ποσοστό ανταπόκρισης των άλλων. Ειδάλλως, είτε δεν θα εκφραστούμε καθόλου, είτε θα αναφερθούμε στους τελευταίους τίτλους με τους οποίους ασχοληθήκαμε. Οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι σαφώς σε δυσμενέστερη θέση όσον αφορά τις πιθανότητες ανταπόκρισης του συνομιλητή μας. Γι’ αυτό, τις περισσότερες φορές, οι πιο πολλοί άνθρωποι γινόμαστε επιλεκτικοί, φτιάχνοντας μια λίστα με παιχνίδια δημοφιλή. Αυτή η λίστα δεν είναι ψεύτικη. Μιλάμε όντως για παιχνίδια με τα οποία ασχοληθήκαμε. Η επιλογή των παιχνιδιών της λίστας, όμως, δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαία.

  Αναμφίβολα, η πρακτική αυτή μπορεί να μας βοηθήσει. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ απέναντί της όσο γνωρίζω ότι έχει βοηθήσει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό gamers, κυρίως κοντά στην εφηβική ηλικία, να σταματήσουν να κλείνονται στον εαυτό τους, να μοιραστούν εμπειρίες, να ξεπεράσουν ενδεχομένως κάποια προβλήματα και να δημιουργήσουν ομαλά κοινωνικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή όμως δεν χαίρομαι να βλέπω την αγάπη των ανθρώπων για κάτι, να εκφράζεται τόσο στημένα και να έχει σκοποθεσία. Και αυτό, γιατί η αγάπη δεν είναι συναίσθημα, αλλά αίσθημα. Το –συν, είναι ένα συνθετικό που δηλώνει έναν δεσμό, μια σχέση, μια κατά κάποιο τρόπο εξάρτηση. Η αγάπη όσο ρομαντικό ή γλυκανάλατο και αν ακούγεται, είναι ανεξάρτητη και απροϋπόθετη. Δεν αγαπάμε επειδή μας αγαπούν, αλλά ούτε και για να μας αγαπούν. Δεν περιμένουμε, ή δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να περιμένουμε, αντάλλαγμα ή ανταπόδοση. Πριν δεχτώ παράπονα για την εξωπραγματική και μη ρεαλιστική αγάπη που περιέγραψα, θέλω να φέρω ως παράδειγμα την όχι και τόσο δυσεύρετη εξιδανικευμένη, κατά τη γνώμη μου, μορφή της. Η σχέση αγάπης  ενός γονιού με το παιδί του, υπό φυσιολογικές συνθήκες πάντα, στηρίζεται ακριβώς επάνω στην έννοια του «απροϋπόθετου».

  Με λυπεί λοιπόν, να βλέπω ανθρώπους να κόβουν και να ράβουν την αγάπη τους για τα παιχνίδια, στα μέτρα κάποιου άλλου, ακόμη και όταν αυτό συμβαίνει σε ένα πλαίσιο αθωότητας και με καλές προθέσεις. Ο σκοπός, δεν εξαγίασε, και δεν θα εξαγιάσει ποτέ τα μέσα, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Είμαστε τόσο απελπισμένοι καμιά φορά να γίνουμε αποδεκτοί και να κοινωνικοποιηθούμε μέσα σε μια κοινωνία, η οποία όσο περισσότερους τρόπους μας προσφέρει για να το κάνουμε, τόσο περισσότερο μας δυσκολεύει σε αυτό, που μοιάζει αστείο για κάποιον τρίτο που μας παρατηρεί, ακόμη και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε. Ο στρουθοκαμηλισμός όμως, δε θα βοηθήσει. Όσο και να στεκόμαστε πίσω από ένα τραπεζάκι κρατώντας ένα σταχτοδοχείο μπροστά από το κεφάλι μας, μπορώ από προσωπική εμπειρία να εγγυηθώ πως δεν έχει το θεμιτό αποτέλεσμα.

  Το να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας είναι σαν να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, ο οποίος αγχώνεται άδικα. Ανησυχούμε τόσο πολύ για το εάν θα έχουμε κοινά με κάποιον ο οποίος αγαπά επίσης τα βιντεοπαιχνίδια. Ψάχνουμε τόσο διεξοδικά τα σημεία που να ταυτίζονται οι απόψεις μας, για να γίνουν βάση μιας επικοινωνίας που να αφορά αυτό που τόσο αγαπάμε. Δυστυχώς όμως ψαχουλεύουμε, σκαλίζουμε και ανακατώνουμε χωρίς νόημα. Το κοινό στοιχείο που ψάχνουμε με τόσο ζήλο, το οποίο να είναι ικανό να μας φέρει κοντά σε κάποιον, το έχουμε ήδη. Η αγάπη μας για τα βιντεοπαιχνίδια, για την οποία κάνουμε όλον αυτόν τον κόπο, είναι αυτή που μας συνδέει. Οτιδήποτε άλλο κρίνω πως είναι περιττό.

  Βάσω Κοζαδίνου

  Βρείτε τη συντάκτρια: vasokozanidou@unboxholics | Facebook

  Login to post comments
  Comments (16)
  Refresh Comments
  Choose Order:
  • Comment Link
   PisTolakos
   PisTolakos 25/07/2017 21:20:28
   Πολύ ωραίο άρθρο και ενδιαφέρουσα η οπτική που διάλεξες...!!
  • Comment Link
   DarthGamer
   DarthGamer 20/07/2017 15:44:44
   Να προσθέσω πως δεν χρειάζεται να συμφωνείς με κάποιον στα πάντα για να έχετε μια ωραία συζήτηση, ίσα, ίσα οι καλύτερες συζητήσεις πολλές φόρες γίνονται από ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις.
  • Comment Link
   only_human1987
   only_human1987 10/07/2017 12:58:43
   +1 Πολύ καλό άρθρο για ένα θέμα που αν και δεν έχει συζητηθεί και πολύ,παραμένει επίκαιρο.
  • Comment Link
   MariosGiannakidis
   MariosGiannakidis 10/07/2017 10:17:36

   Βάσω = ο θηλυκός Ματσαμάκης
   τα φιλιά μου!!!


   Μπράβο Βάσω, σε ευχαριστούμε, σταθερή αξία!

   Υ.Γ : αλήθεια που είναι ο Μάτσα; φαντάρος κι αυτός;
  • Comment Link
   UnboxFun
   UnboxFun 07/07/2017 16:53:23
   Συγχαρητήρια Βάσω για αυτό το άρθρο. Θα έλεγα πως είναι συγκινητικό.
  • Comment Link
   KostasVeniz
   KostasVeniz 07/07/2017 10:02:23
   Βάσω = ο θηλυκός Ματσαμάκης
   τα φιλιά μου!!!
  • Comment Link
   2nisis
   2nisis 07/07/2017 08:57:44
   Θα διαφωνησω με τα σχολια του τυπου "οποιος παιζει gta και fifa" δεν εχω τι να πω μαζι του. Σκεφτειτε αυτο το μεσο οπως ο κιν/φος. Δεν πανε ολοι στη ταινια για να την αναλυσουν αλλα για να περασουν ενα ομορφο απογευμα. Ομως πληρωσαν και αυτοι εισιτηριο, ειναι χρησιμοι για τη βιομηχανια. Δεν χρειαζεται για να μιλησω με καποιον που ειδε το spiderman, να χει δει ολες τις ταινιες για να μου πει τη γνωμη του, θα ειναι απολυτως σεβαστη. Κατακρινουμε system seller παιχνιδια που εφεραν λαους ολοκληρους στο κοσμο μας και τη τεχνη αυτη που τοσο αγαπαμε. Ειναι αδικο και προς τα παιχνιδια και προς τον εαυτο μας. Να σημειωσω οτι το σχολιο μου δεν παει προς το αρθρο το οποιο θεωρω πανεμορφο, αλλα προς καποιες λαθος εντυπωσεις που δημιουργουνται κατα την αποψη μου παντα!!! Ευχαριστω
  • Comment Link
   maniacos93
   maniacos93 07/07/2017 00:49:00
   Καιρό είχα να διαβάσω ένα τέτοιο άρθρο. Πραγματικά σε συγχαίρω Βάσω και για τον τρόπο γραφής σου αλλά και για το περιεχόμενο του άρθρου.
   Τώρα, όσον αφορά τα λεγόμενα του άρθρου, συμφωνώ απόλυτα. Και όπως είπε και ένα παλικάρι πιο κάτω, όταν βλέπεις ότι κάποιος γνωρίζει περί του ''αθλήματος'' που λέγεται gaming, ανοίγεσαι και κάνεις ωραία και εποικοδομητική συζήτηση. Όταν όμως βλέπεις κάποιον που νομίζει ότι γνωρίζει πράγματα περί του gaming και τα μόνα παιχνίδια που έχει ασχοληθεί είναι το Lol, το PES, το CS, άντε και κανένα CoD, εκεί σωπαίνεις και τον αφήνεις να λέει μόνος του τις αρλούμπες του γιατί στην τελική θα σε κάνει να ξεχάσεις και αυτά που ήξερες..
  • Comment Link
   darkblood
   darkblood 07/07/2017 00:39:57
   Τις περισσοτερες φορες η αγαπη μας για τα βιντεοπαιχνιδια δεν ειναι αρκετη .Συμφωνω πως δεν ειναι ωραιο(ουτε καν λογικο) το να κρυβομαστε και να ψαχουλευουμε τα γνωστα παιχνιδια με σκοπο μια συζητηση , να κοινωνικοποιηθουμε οπως λες.Αλλα καθως ειμαστε κοινωνικα οντα χρειαζεται καποιες φορες, καποιοι να μπαινουν σε αυτην την διαδικασια.Το θεμα ειναι να προτεινουμε κιολας προτασεις ενταξης ενος ατομου σε μια κοινωνικη ομαδα ωστε να μην οδηγειται σε μια τετοια κατασταση.Ωραιος αθρο Βασω!Οπως λεει ο σακης αυτο το αρθρο ειναι τροφη για σκεψη.
   Υ.Γ η αγαπη ειναι συναισθημα .Αισθημα ειναι οτι εχει να κανει με τις αισθησεις
  • Comment Link
   Vereor_Nox_Venti
   Vereor_Nox_Venti 06/07/2017 22:15:45
   Για αλλη μια φορα εξαιρετικη moonpie, με εξαιρετικο αρθρο. Μπραβο, πολυ σωστη!
  • Comment Link
   seit
   seit 06/07/2017 22:11:14
   an pis kati ksexoristo kati pou den ine idio me tin pliopsifia se vgazoune i trelo i xazo... totes giati na asxolithis ;;;an ine kapios pou goustari to gaming tha kathiso na miliso gia otidipote, ala an ine pedi tou gta kai fifa den mporis na pis kai tipota opote sopenis...poli endiaferon arthro pou sikoni sizitisi pantos..
  • Comment Link
   Zarzonus
   Zarzonus 06/07/2017 20:12:22
   Παρόλο που το άρθρο έχει σίγουρα δίκιο, νιώθω ότι αναφέρει μόνο μία γωνία του προβλήματος αυτού.

   Τα games, τα οποία έχουν ενταχθεί την τελευταία μία δεκαετία στην pop κουλτούρα και κατ'επέκταση στην mainstream ψυχαγωγία δεν είναι τα μόνα τα οποία κόβουμε και ράβουμε με σκοπό να ενταχθούμε σε μία ομάδα ατόμων. Το ίδιο ισχύει και με ταινίες, σειρές, μουσική, ακόμα και βιβλία. Προσωπικά, αφού ανέφερα αυτά, πιστεύω πως δεν φταίνε τα games που αποτελούν μέσο ψυχαγωγίας, αλλά τα μέλη μίας κοινωνίας είναι αδύναμες και μη-ανεπτυγμένες προσωπικότητες.
  • Comment Link
   Captain_Zaraki
   Captain_Zaraki 06/07/2017 20:11:26
   Φανταστικο αρθρο Βασω, με το οποιο συμφωνω απολυτα!
  • Comment Link
   NikeFerrari
   NikeFerrari 06/07/2017 19:21:28
   Συμφωνώ Βάσω.

   Το κοινό έδαφος όπου και όταν υπάρχει ως υπόβαθρο συζήτησης, δηλαδή γενικά ύπαρξη αγάπης προς τα videoπαιχνίδια, είναι στις πλείστες περιπτώσεις αρκετό.
  • Comment Link
   gk3zero
   gk3zero 06/07/2017 19:17:02
   Πολύ ωραίο άρθρο! Μπράβο σου!!
  • Comment Link
   deadmoon
   deadmoon 06/07/2017 17:56:25
   Πολυ ωραιο αρθρο! Μερικες φορες πρεπει να τονιζουμε το αυτονοητο, διοτι πολλες φορες το ξεχναμε και αγχωνομαστε για πραγματα ανουσια. Και αυτο ισχυει παντου στη ζωη.

  Gaming News

  Tech & Science News