Μερικά ενδιαφέροντα facts για τις ταινίες Bad Boys που ίσως δεν γνώριζες

“Whatcha gonna do when they come for you?“
07 Ιουνίου 2024 09:53
Μερικά ενδιαφέροντα facts για τις ταινίες Bad Boys που ίσως δεν γνώριζες

Η πρώτη ταινία Bad Boys που έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο του 1995, είχε λάβει ανάμικτες κριτικές, ωστόσο, η εμπορική της επιτυχία έφερε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των Bad Boys II (2003), Bad Boys for Life (2020) και το πρόσφατο Bad Boys: Ride or Die (2024). Βασικοί ήρωες των ταινιών είναι οι Marcus Burnett (Martin Lawrence) και Mike Lowrey (Will Smith), δύο ντετέκτιβ της αστυνομίας του Μαϊάμι. Ο Marcus Burnett είναι οικογενειάρχης που νοιάζεται πολύ για τη σύζυγό του, τα παιδιά του και τη μικρότερη αδελφή του, σε αντίθεση με τον Mike Lowrey που είναι εργένης, οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα και απολαμβάνει έναν πολυτελή τρόπο ζωής.

Δεν είναι όμως μονάχα αυτά τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν τόσο αταίριαστους. Ο Marcus, πάντα προσεκτικός και μετρημένος, δεν αισθάνεται άνετα όταν απομακρύνεται από την ζώνη ασφαλείας του, ενώ από την άλλη, ο Mike, κινείται περισσότερο με το ένστικτο και είναι διατεθειμένος να πάρει όσα ρίσκα χρειάζεται ώστε να πετύχει το στόχο του. Όμως, αυτές οι αντιθέσεις που πολλές φορές τους οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια και γίνονται αιτία για τσακωμούς και διαφωνίες, είναι τελικά το συστατικό που ενισχύει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ τους.

Είναι αλήθεια ότι στα δυο τελευταία σίκουελ, Bad Boys for Life (2020) και Bad Boys: Ride or Die (2024), σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και ηθοποιοί, δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν την δυναμική των πρώτων ταινιών. Το τελικό αποτέλεσμα φάνηκε κουρασμένο, επαναλαμβανόμενο και κυρίως, ανέπνευστο. Παρ' όλα αυτά, οι ταινίες Bad Boys, παραμένουν δημοφιλείς, γεμάτες με ενδιαφέροντα facts που αξίζουν να αναφερθούν. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από αυτά.

Δύο διαφορετικοί ηθοποιοί είχαν επιλεγεί αρχικά για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους

Η επιτυχία των ταινιών κρίθηκε από την χημεία που ανέπτυξαν μεταξύ τους οι Will Smith με τον Martin Lawrence. Βλέποντάς τους, είναι σχεδόν αδύνατον να φανταστείς κάποιο άλλο ντουέτο να ερμηνεύει τους ρόλους τους. Κι όμως, η αρχική ιδέα από τους παραγωγούς ήταν η ταινία να ονομάζεται Bulletproof Hearts με πρωταγωνιστές τους Dana Carvey και Jon Lovitz.

Αυτοσχεδιασμός σε σκηνές και διαλόγους

Ο σκηνοθέτης των δυο πρώτων ταινιών Bad Boys, Michael Bay, βλέποντας τις ικανότητες των Smith και Lawrence, τους ενθάρρυνε να αυτοσχεδιάζουν, με τις κάμερες συνεχώς να γράφουν. Ένας από τους βασικούς λόγους που τους ζητούσε κάτι τέτοιο ήταν επειδή έβλεπε αδυναμίες στο σενάριο και σκεφτόταν τρόπους για να το βελτιώσει.

Η διαμάχη του σκηνοθέτη με τον Will Smith για την ατάκα «Hey, man, I love you»

Στις τελευταίες μέρες γυρισμάτων, ο Michael Bay και ο Will Smith, είχαν μία έντονη διαφωνία σχετικά με την ατάκα «Hey, man, I love you», που έπρεπε να πει ο χαρακτήρας του Smith στον Lawrence. Ήταν σημαντικό για τον Bay να ακουστεί η συγκεκριμένη ατάκα επειδή θεωρούσε ότι θα φανέρωνε την ευαίσθητη πλευρά του Mike Lowrey. Ο ηθοποιός, όμως, είχε διαφορετική άποψη. Η διαφωνία τους κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα, με αποτέλεσμα ο σκηνοθέτης να του δείξει εκνευρισμένα τον ήλιο που έδυε λέγοντας του «Αυτή είναι η γ***η φύση, και δεν πρόκειται να περιμένει εμάς». Ο ηθοποιός τελικά δέχτηκε να πει την ατάκα.

Το ντεμπούτο του Michael Bay

Το Bad Boys του 1995, ήταν το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Michael Bay. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός σκηνοθέτης έγινε ένας από τους πιο διάσημους του Χόλιγουντ, γνωστός για τις θεαματικές ταινίες δράσης και καταστροφής όπως τα The Rock (1996), Armageddon (1998) και τη σειρά ταινιών Transformers.

Ο ηθοποιός που υποδύεται τον Reggie ήταν πραγματικά τρομοκρατημένος

Ο ηθοποιός Dennis Greene, υποδύεται τον Reggie, τον δεκαπεντάχρονο που εμφανίστηκε στην πόρτα του Marcus Burnett για να βγει ραντεβού με την κόρη του. Στα γυρίσματα, ο σωματοφύλακας του Lawrence τον προειδοποίησε ότι δεν έπρεπε να κοιτάξει τον Martin Lawrence στα μάτια ή να του μιλήσει. Ο Lawrence ήταν επίτηδες αγενής και απότομος μαζί του. Όλα βέβαια είχαν στηθεί από τον σκηνοθέτη ώστε να νιώθει άβολα δίπλα στον Lawrence. Επίσης, ο Greene δεν είχε ενημερωθεί ότι θα εμφανιζόταν ο Will Smith και ότι θα τον απειλούσε με όπλο, γεγονός που έκανε την σκηνή ακόμα πιο αποτελεσματική με τον νεαρό ηθοποιό να δείχνει πραγματικά φοβισμένος.

Γιατί χρειάστηκε να περάσουν 8 χρόνια για να βγει η δεύτερη ταινία

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, το σενάριο της πρώτης ταινίας είχε θεωρηθεί αδύναμο τόσο από τον σκηνοθέτη όσο και από τους ηθοποιούς με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε σκηνή να εμπεριέχει και κάποιου είδους αυτοσχεδιασμό. Για τη δεύτερη ταινία, όλοι οι εμπλεκόμενοι ένιωσαν την ανάγκη να γραφτεί ένα καλύτερο σενάριο. Ο Martin Lawrence αποκάλυψε ότι το να βρεθούν όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο και να συμφωνήσουν δεν ήταν εύκολο, κυρίως λόγω των διαφορετικών προγραμμάτων τους. Ο Will Smith πρόσθεσε ότι δεν ήθελαν να βασιστούν τόσο πολύ στον αυτοσχεδιασμό αυτή τη φορά, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση του Bad Boys II, για 8 χρόνια.

Η προετοιμασία των ηθοποιών για το Bad Boys for Life

Και αν για το Bad Boys ΙΙ χρειάστηκαν 8 χρόνια να βγει στους κινηματογράφους, η 3η ταινία, Bad Boys for Life, έκανε πρεμιέρα μετά από 17. Εξαιτίας την μεγάλης αποχής από το σύμπαν των Κακών Παιδιών, οι Will Smith και Martin Lawrence, έβλεπαν πολλαπλές φορές τα 1 και 2 ώστε να έρθουν σε επαφή και πάλι με τους χαρακτήρες τους, επειδή είχε περάσει πολύς καιρός από το 2ο sequel.

Bad Boys: Ride or Die Review - Αξίζει η επιστροφή των “Κακών Παιδιών”;