Όλες οι ταινίες Planet of the Apes από τη χειρότερη στην καλύτερη

Τις είδαμε όλες και τις βάζουμε σε σειρά!
14 Μαΐου 2024 13:59
Όλες οι ταινίες Planet of the Apes από τη χειρότερη στην καλύτερη

Το σπουδαίο franchise του Planet of the Apes, προσφέρει μία ιδιαίτερη ματιά για την κοινωνία, την ανθρωπότητα, αλλά και τις συνέπειες των πράξεών μας. Από το 1968, την χρονιά δηλαδή που έκανε πρεμιέρα η πρώτη ταινία, μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να απεικονίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες όπως και τις κοινωνικές προκλήσεις με τις οποίες χρειάζεται να έρθουν αντιμέτωποι οι χαρακτήρες του. Βασισμένο στο βιβλίο του Pierre Boulle, με τίτλο La Planète des Singes, το franchise μοιάζει, ανεξάρτητα από την εποχή, σαν ένας καθρέφτης που αντανακλά τις ανθρώπινες ανησυχίες και αναζητήσεις.

Στο κείμενο αυτό θα προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε με αξιολογική σειρά όλες τις ταινίες του σύμπαντος που μετρά περίπου 56 χρόνια κινηματογραφικής ζωής!

10. Planet of the Apes (2001)

Η ταινία του 2001 αφηγείται την ιστορία του αστροναύτη Leo Davidson, που προσγειώνεται σε έναν πλανήτη που κατοικείται από πιθήκους. Στον συγκεκριμένο πλανήτη, οι πίθηκοι αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως σκλάβους. Ο Leo, με τη βοήθεια ενός πιθήκου που ονομάζεται Ari, και ενώ παλεύει για να επιβιώσει, αποκαλύπτει σκοτεινά μυστικά.

Μετά από μια άκρως επιτυχημένη δεκαετία, αυτή του ‘90, με ταινίες που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στον κινηματογράφο, ο Tim Burton επιστρέφει με το ριμέικ της ταινίας του 1968, Planet of the Apes. H προσπάθεια του, αν και αισθητικά μπορεί κάποιος να την βρει όμορφη, δεν καταφέρνει να αγγίξει την ένταση και το βάθος της αρχικής ταινίας.


9. Beneath the Planet of the Apes (1970)

Το Beneath the Planet of the Apes συνεχίζει από εκεί όπου σταμάτησε η πρώτη ταινία. Βλέπουμε λοιπόν ένα άλλο διαστημόπλοιο να φτάνει στον πλανήτη που κυβερνάται από πιθήκους, μεταφέροντας τον αστροναύτη Brent, ο οποίος αναζητά τον συνάδελφο του που αγνοείται, τον Taylor.

Αν και η περιορισμένη, ολιγόλεπτη εμφάνιση του Charlton Heston απογοήτευσε τους περισσότερους θεατές εκείνης της εποχής, ο James Franciscus προσφέρει μια αξιόλογη παράσταση ως ο νέος πρωταγωνιστής. Πέρα από αυτό, η κάπως παραγεμισμένη πλοκή της σε συνδυασμό με τον βιαστικό ρυθμό της, ήταν οι βασικές αδυναμίες που δεν επέτρεψαν στην ταινία ποτέ, να φτάσει το επίπεδο του προκατόχου της.


8. Battle for the Planet of the Apes (1973)

Στο Battle for the Planet of the Apes, άνθρωποι και πίθηκοι συνυπάρχουν στον ίδιο πλανήτη. Ο Caesar, ο ηγέτης του πολιτισμού των πιθήκων, προσπαθεί να διατηρήσει την ειρήνη μεταξύ των δυο ειδών. Τελικά, τα πράγματα στραβώνουν με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε μια μεγάλη μάχη.

Εδώ, έχουμε το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα με την ταινία του ’70. Η πλοκή είναι αδιάφορη και οι χαρακτήρες, πέρα από τον Caesar, κάπως επιφανειακοί. Αν σκεφτεί κανείς ότι η ταινία αποτελεί την πέμπτη προσθήκη μέσα σε διάστημα έξι χρόνων, μπορεί να αντιληφθεί την ύπαρξη κορεσμού τόσο σε επίπεδο θεματικής όσο και στο επίπεδο της αφήγησης.


7. Conquest of the Planet of the Apes (1972)

Η ιστορία διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου έχει επιβληθεί η σκλαβιά των πιθήκων. Ο Caesar, ο γιος των αείμνηστων πιθήκων Cornelius και Zira, μεγαλώνει μαζί τους, όμως, τελικά, θα είναι αυτός που θα οδηγήσει τον λαό του σε μια επανάσταση ενάντια στην καταπιεστική κυριαρχία των ανθρώπων.

Ενώ ορισμένοι μπορεί να βρουν την απεικόνιση της βίας κάπως άβολη, το βασικό της μήνυμα για τη σπουδαιότητα του αγώνα για δικαιοσύνη και ισότητα, την κάνει μια από τις πιο σημαντικές ταινίες στο συγκεκριμένο σύμπαν. Το Conquest of the Planet of the Apes παραμένει μέχρι και σήμερα μια ισχυρή προσθήκη στο franchise.


6. Rise of the Planet of the Apes (2011)

Μεγαλωμένος από έναν συμπονετικό επιστήμονα, ο Caesar δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό με τους ανθρώπους. Τελικά, καθώς η κατάσταση περιπλέκεται, θα γίνει ηγέτης μιας επανάστασης μεταξύ των πιθήκων ενάντια στην κακομεταχείριση τους.

Σε ένα πραγματικά αξιόλογο reboot, η έβδομη προσθήκη στο franchise αποδεικνύει πως όταν υπάρχει όραμα και μια ξεκάθαρη ιδέα, τότε, η επανεκκίνηση ενός κλασικού σεναρίου μπορεί να σε καθηλώσει. Το Rise of the Planet of the Apes δίνει μία φρέσκια και αναζωογονητική ματιά στην σειρά ταινιών.


5. Escape from the Planet of the Apes (1971)

Καθώς ο Cornelius και η Zira καταφέρνουν να γυρίσουν πίσω στο χρόνο στο Λος Άντζελες του 20ου αιώνα, αντιμετωπίζουν ρατσισμό και διώξεις.

Ο κοινωνικός σχολιασμός στις αρχικές κυρίως ταινίες του franchise ήταν πάντα έντονος. Εδώ, στο Escape from the Planet of the Apes, αυτές οι θεματικές απεικονίζονται με έναν ιδιαίτερα κατανοητό και φρέσκο τρόπο. Η φοβία για το άγνωστο αλλά και η προκατάληψη παρουσιάζονται εξαιρετικά μέσα από την καθηλωτική αφήγηση.


4. Kingdom of the Planet of the Apes (2024)

Η επίσημη σύνοψη της ταινίας αναφέρει: Mετά τη βασιλεία του Caesar, οι πίθηκοι είναι το κυρίαρχο είδος και ζουν αρμονικά μεταξύ τους ενώ οι άνθρωποι ζουν κρυμμένοι. Καθώς ένας νέος τύραννος πίθηκος χτίζει την αυτοκρατορία του, ένας νεαρός πίθηκος ξεκινά ένα οδυνηρό ταξίδι που θα τον κάνει να αμφισβητήσει όλα όσα γνώριζε για το παρελθόν και θα κάνει επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον τόσο για τους πιθήκους όσο και για τους ανθρώπους.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο franchise είναι το φετινό Kingdom of the Planet of the Apes. Η ταινία του Wes Ball κατάφερε να ξεπεράσει τις αμφιβολίες, αλλά και τις προσδοκίες των περισσοτέρων. Μέσα από εντυπωσιακές σεκάνς δράσης, στέκεται ψηλά στη λίστα, καθώς φέρνει φρέσκες ιδέες στο σύμπαν, διατηρώντας παράλληλα τις βασικές αξίες του.


3. War for the Planet of the Apes (2017)

Η σύγκρουση μεταξύ πιθήκων και ανθρώπων έχει κλιμακωθεί σε τέτοιο επίπεδο που ο πόλεμος μεταξύ τους είναι μοναδική επιλογή. Την ίδια στιγμή ο Caesar θέλει να πάρει την εκδίκησή του για όλους εκείνους που έχασε.

Σε σκηνοθεσία του Matt Reeves, το War for the Planet of the Apes είναι μια συναισθηματικά έντονη ταινία που αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία επιβίωσης και αυτοανακάλυψης. Ενώ η πλοκή επικεντρώνεται περισσότερο στον βασικό της ήρωα, δεν ξεχνάει ποτέ τη σημασία των δευτερευόντων χαρακτήρων και των θεμάτων που πραγματεύεται.


2. Dawn of the Planet of the Apes (2014)

Με την ανθρωπότητα να έχει σχεδόν αφανιστεί από έναν θανατηφόρο ιό, ο Caesar μαζί με το γενετικά εξελιγμένο είδος του, έχουν κρατήσει τις αποστάσεις τους δημιουργώντας μια απομακρυσμένη κοινότητα βαθιά στο δάσος. Όταν μια ομάδα ανθρώπων έρχονται σε επαφή μαζί τους, η ένταση κλιμακώνεται καθώς και οι δυο πλευρές προσπαθούν να κυριαρχήσουν στην περιοχή.

Και πάλι υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Matt Reeves, το δεύτερο σε σειρά reboot, καταφέρνει με εξαιρετική μαεστρία να παντρέψει την φρέσκια ματιά με το πνεύμα αλλά και τις ιδέες των αρχικών ταινιών, τιμώντας με τον πιο όμορφο και αυθεντικό τρόπο την κληρονομιά που είχε να διαχειριστεί.


1. Planet of the Apes (1968)

Η ιστορία ακολουθεί μια ομάδα αστροναυτών που προσγειώνονται σε έναν μυστηριώδη πλανήτη όπου οι πίθηκοι είναι το κυρίαρχο είδος ενώ οι άνθρωποι είναι ντυμένοι με ρούχα ζώων και βουβοί. Στην προσπάθεια τους να κατανοήσουν το νέο τους περιβάλλον, αποκαλύπτονται μυστικά τόσο για την ιστορία του πλανήτη όσο και για την πραγματική φύση της ύπαρξης τους.

Μια ταινία μνημείο για το είδος της επιστημονικής φαντασίας, το κλασικό Planet of the Apes, είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στο άγνωστο, που συνδυάζει δράση, ένταση και συναίσθημα, ενώ συνεχίζει, μέχρι και σήμερα, να εμπνέει γενιές θεατών με τα μηνύματα που μεταφέρει.