Η Πηγή της Νιότης μπορεί να μην είναι μύθος για πολύ ακόμη…

Μια ανατρεπτική ανακάλυψη
25 Ιανουαρίου 2024 17:56
Η Πηγή της Νιότης μπορεί να μην είναι μύθος για πολύ ακόμη…

Η Πηγή της Νιότης είναι μια θρυλική πηγή που υποτίθεται ότι έχει τη δύναμη να επαναφέρει τη νεότητα σε όποιον πίνει ή κάνει μπάνιο στα νερά της. Ιστορίες για μια τέτοια πηγή έχουν ακουστεί σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια, εμφανιζόμενες για παράδειγμα στα γραπτά του Ηρόδοτου (τον 5ο αιώνα π.Χ.), στην περίφημη «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» (τον 3ο αιώνα μ.Χ.) και στις ιστορίες του μυθικού βασιλιά ‘Ιωάννη του Πρεσβύτερου’ (στις πρώιμες Σταυροφορίες, 11ος/12ος αιώνας μ.Χ.).

Ο θρύλος έγινε ιδιαίτερα γνωστός τον 16ο αιώνα, όταν συνδέθηκε με τον Ισπανό εξερευνητή Juan Ponce de León, πρώτο κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο. Ο Ponce υποτίθεται ότι αναζητούσε την Πηγή της Νεότητας όταν ταξίδεψε στη σημερινή Φλόριντα το 1513. Ωστόσο, πρόκειται για μύθο, αφού δεν υπάρχει καμία καταγραφή από την εποχή του ότι έψαχνε ποτέ για μια τέτοια πηγή.

Σήμερα, η Πηγή της Νιότης εξακολουθεί να είναι μια πασίγνωστη ιστορία, αφού έχει ενσωματωθεί στην ποπ κουλτούρα. Έχουμε δει πολυάριθμες ταινίες και άλλες αφηγήσεις που βασίζονται στην άπιαστη αναζήτηση της αιώνιας νεότητας, είτε σαν έννοια είτε σαν μέρος.  Πλέον, η έρευνα μπορεί να θεωρηθεί ότι ολοκληρωθεί.

Η Πηγή της Νιότης φαίνεται πως κρύβεται…μέσα μας! Στο ίδιο μας το DNA.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ερευνητές από το Cold Spring Harbor Laboratory, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Corina Amor Vegas, έκαναν μόλις μια τρομερά σημαντική ανακάλυψη στην έρευνα για την αντιγήρανση. Ανακάλυψαν ότι τα Τ κύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά ώστε να στοχεύουν και να εξαλείφουν τα γερασμένα κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα, τα οποία παύουν να αναπαράγονται καθώς γερνάμε, συσσωρεύονται στο σώμα και προκαλούν επιβλαβείς φλεγμονές που συνδέονται με ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Η Amor Vegas και η ομάδα της επικεντρώθηκαν σε μια μορφή "ζωντανού" φαρμάκου που είναι γνωστό ως CAR (χημικός υποδοχέας αντιγόνου) Τ κύτταρα. Με τον χειρισμό αυτών των κυττάρων, εξάλειψαν με επιτυχία τα γερασμένα κύτταρα σε ποντίκια, οδηγώντας σε εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία παρουσίασαν χαμηλότερο σωματικό βάρος, βελτιωμένο μεταβολισμό και ανοχή στη γλυκόζη, καθώς και αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Όλα αυτά χωρίς καμία ιστική βλάβη ή τοξικότητα.

Η προσέγγιση αυτή, που περιγράφεται ως αναζωογόνηση των γερασμένων ποντικιών και επιβράδυνση της γήρανσης στα νεότερα, ξεχωρίζει για την αποτελεσματικότητα και τη μακροζωία της. Μια εφάπαξ δόση CAR T κυττάρων μπορεί να έχει δια βίου οφέλη, προστατεύοντας ενδεχομένως από κοινές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Εξηγώντας την εντυπωσιακή ανακάλυψη, η επιστήμονας τόνισε:

"Τα Τ κύτταρα έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν μνήμη και να παραμένουν στο σώμα σας για πραγματικά μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από ένα χημικό φάρμακο. Με τα CAR T κύτταρα, έχετε τη δυνατότητα να λάβετε αυτή τη μία θεραπεία και μετά τέλος. Για τις χρόνιες παθολογίες, αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Σκεφτείτε τους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία πολλές φορές την ημέρα σε σχέση με το να κάνετε μια ένεση μόνο και μετά είστε έτοιμοι να συνεχίσετε για πολλά χρόνια".

Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα επεκτείνει τις πιθανές εφαρμογές των CAR T κυττάρων, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από τον αμερικανικό οργανισμό FDA για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων του αίματος από το 2017. Η ομάδα της Amor Vegas διερευνά τώρα αν αυτά τα τροποποιημένα Τ κύτταρα μπορούν να παρατείνουν όχι μόνο το εύρος της υγείας αλλά και τη διάρκεια ζωής των ποντικιών.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η επιστήμη μόλις έκανε σημαντικό βήμα προς την επίτευξη ενός πραγματικού ισοδύναμου της μυθικής πηγής της νιότης, με επιπτώσεις πολύ πέρα από το πεδίο της θεραπείας του καρκίνου.

Tags: