Windows 11 2023 Update: Κυκλοφορούν σήμερα - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η 23H2 έκδοση έρχεται και φέρνει πληθώρα από AI χαρακτηριστικά
31 Οκτωβρίου 2023 21:18
Windows 11 2023 Update: Κυκλοφορούν σήμερα - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Και επίσημα η Microsoft κυκλοφόρησε για όλους το Windows 11 2023 Update, τη νέα έκδοση του πασίγνωστου λειτουργικού της συστήματος που είναι γνωστή και ως Windows 11, version 23H2.

Το συγκεκριμένο update είναι πλέον διαθέσιμο για όλους τους υπολογιστές με συμβατές τεχνικές προδιαγραφές και περιλαμβάνει τη νέα Copilot AI και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που είχε κυκλοφορήσει η Microsoft στο πλαίσιο ενός optional update προς το τέλος του προηγούμενου μήνα.

Βέβαια, σε σχέση με τα όσα είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο μένα, το Windows 11 2023 Update φέρνει και μερικές ακόμη αλλαγές. Πλέον τα Windows 11 δε θα περιλαμβάνουν το Microsoft Teams ως προ-εγκατεστημένη εφαρμογή. Αντιθέτως θα υπάρχει απλά ένα καρφιτσωμένο εικονίδιο στο Γραμμή Εργασιών για να διευκολύνει όσους επιθυμούν να εγκαταστήσουν μόνοι τους την εφαρμογή. Παράλληλα, η Microsoft φαίνεται πως ετοιμάζεται να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να απεγκαταστήσουν και άλλες ενσωματωμένες εφαρμογές, αφού πλέον apps όπως τα Microsoft Store, Game Bar, Phone Link και Tips περιλαμβάνουν μια “system” ένδειξη και βρίσκονται σε μια ξεχωριστή λίστα εντός των ρυθμίσεων.

Πως να εγκαταστήσετε τα Windows 11, version 23H2:

Η μεγάλη 23H2 αναβάθμιση των Windows 11 είναι απευθείας διαθέσιμη μέσα από το Windows Update στις ρυθμίσεις. Αν δεν σας εμφανίζεται ωστόσο, δοκιμάστε να τικάρετε την επιλογή “Get the latest updates as soon as they’re available”, και μετά να ελέγξετε ξανά για ενημερώσεις. Να σημειωθεί πως αν η Microsoft ανιχνεύσει πως κάποιος driver ή εγκατεστημένη εφαρμογή προκαλεί ασυμβατότητα, τότε μπλοκάρει την ενημέρωση και δεν την εμφανίζει στο Windows Update μέχρι να επιβεβαιωθεί πως το θέμα έχει επιλυθεί.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί και ότι αν ο υπολογιστής σας δεν πληροί τις επίσημες απαιτήσεις συστήματος των Windows 11 (σύγχρονο επεξεργαστή, TPM 2.0, κτλπ), αλλά τα έχετε εγκαταστήσει πάρα αυτά, τότε η αναβάθμιση ΔΕΝ εμφανίζεται καθόλου. Αν θέλετε να μεταβείτε στη νέα έκδοση σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί εκ νέου εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος με ISO ή άλλη μέθοδο.

Το επίσημο σύντομο βίντεο παρουσίασης των Windows 11 23H2:

Αναλυτικά όλα τα νέα χαρακτηριστικά και οι αλλαγές των Windows 11 23H2:

Η σημαντικότερη νέα προσθήκη αυτής της ενημέρωσης είναι το Windows Copilot, μια βοηθός τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί όπως το Bing Chat, αλλά είναι ενσωματωμένη απευθείας στην επιφάνεια εργασίας των Windows 11. Ειδικότερα, το Copilot θα εμφανίζεται ως πλαϊνή μπάρα στη δεξιά πλευρά της οθόνης, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να αλλάζουν με μια περιγραφή τις ρυθμίσεις του υπολογιστή τους, να ξεκινούν εφαρμογές ή ακόμη και να κάνουν άλλες γενικές ερωτήσεις.

Το Copilot μπορεί να κάνει ότι και το  ChatGPT, όπως για παράδειγμα σύνθεση κειμένου, e-mails και περιλήψεις, ενώ μπορεί να χειριστεί και προγράμματά σας. Αν του ζητήσετε να παίξει μουσική για να συγκεντρωθείτε, θα ανοίξει το Spotify και θα βάλει αντίστοιχη playlist. Παράλληλα, μπορεί μέχρι και να σας βοηθήσει με τη δημιουργία περιεχομένου, αφού η AI μπορεί να κάνει upscale φωτογραφίες σας, να σβήσει το background τους, να τις κάνει resize ή να αλλάξει τη φωτεινότητά τους, μέχρι και να σας φτιάξει βίντεο χρησιμοποιώντας προγράμματα της Adobe!

Ειδικά για το Copilot έχει προστεθεί η νέα συντόμευση Windows Key + C.

Οι AI λειτουργίες είναι γενικά στο επίκεντρο της ενημέρωσης. Έτσι, η Microsoft έχει ετοιμάσει και μια τεράστια αναβάθμιση για τη ζωγραφική, η οποία αποκτά dark mode, καθώς και υποστήριξη για layers/διαφάνεια, όπως ακριβώς το Photoshop! Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι το Paint Cocreator, μια νέα λειτουργία που επιτρέπει στο πρόγραμμα να δημιουργεί εικόνες από prompts κειμένου.

AI λειτουργίες θα αποκτήσει και το Snipping Tool που αναβαθμίζεται και πλέον θα μπορεί να εξάγει κείμενο. Αυτό σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή, πατώντας το Print Screen, θα μπορείτε να εξάγετε οποιοδήποτε κείμενο προβάλλεται στην οθόνη σας, είτε αυτό είναι σε βίντεο είτε σε εικόνα. Παράλληλα, το εργαλείο υποστηρίζει πλέον και την καταγραφή ήχου.

Αντίστοιχα, και το ενσωματωμένο πρόγραμμα μοντάζ των Windows, το Microsoft Clipchamp θα αποκτήσει την AI λειτουργία Auto Compose που βοηθάει στο video editing με βάσει την είσοδο του χρήστη.

Με τη νέα έκδοση των Windows 11 και η εφαρμογή των φωτογραφιών γίνεται πιο ισχυρή, προσφέροντας πλέον περισσότερες editing επιλογές, όπως το αυτόματο θόλωμα του παρασκηνίου. Παράλληλα, η αναζήτησή της έχει βελτιωθεί, αφού θα επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν με λέξεις κλειδιά που αντιπροσωπεύουν τις εικόνες!

Συνεχίζοντας, ο File Explorer θα εκσυγχρονιστεί με νέα εμφάνιση που περιλαμβάνει μια φρεσκαρισμένη κεντρική σελίδα με μεγαλύτερα thumbnails και ένα carousel πρόσφατων και καρφιτσωμένων αρχείων. Μάλιστα, ο File Explorer θα μπορεί πλέον να ανοίγει άμεσα RAR και 7-zip αρχεία, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσετε έξτρα προγράμματα, με την Microsoft να υπόσχεται πως το 2024 θα προστεθεί και η δυνατότητα της δημιουργίας/συμπίεσης σε αυτά τα formats (tar, 7-zip, rar, gz, κ.α.).

Τα Windows 23H2 φέρνουν και αμέτρητες μικρές βελτιώσεις για να κάνουν τη ζωή των χρηστών ευκολότερη. Για παράδειγμα, επιστρέφει επιτέλους η επιλογή η γραμμή εργασιών να δείχνει ολόκληρα τα ονόματα των προγραμμάτων και όχι μόνο τα εικονίδια, καθώς και να σταματήσει η αυτόματη ομαδοποίηση.

Άλλη μια νέα λειτουργία είναι το Dynamic Lighting. Αυτή θα επιτρέπει στα Windows να διαχειρίζονται από μόνα τους τα χρώματα όλων των RGB του υπολογιστή και των περιφερειακών σας, μέσα από την ενσωματωμένη εφαρμογή των ρυθμίσεων του λειτουργικού συστήματος. Η σχετική επιλογή θα προστεθεί στο μενού Personalization, μέσα από το οποίο ο χρήστης μπορεί ήδη να αλλάξει το Wallpaper του, κ.ο.κ. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι συσκευές να πρέπει να υποστηρίζουν το HID LampArray στάνταρ. Μέχρι στιγμής εταιρίες όπως οι Acer, Asus, HP, HyperX, Logitech, Razer και Twinkly έχουν συνεργαστεί με τη Microsoft για να μπορούν οι χρήστες να ελέγχουν τον φωτισμό των προϊόντων τους μέσα από τα Windows.

Η αναβάθμιση θα φέρει επίσης ένα νέο μικτή ήχου με άμεση πρόσβαση στην ένταση του κάθε ανοιχτού προγράμματος ξεχωριστά, μια αναβαθμισμένη Windows Backup εφαρμογήνέα χαρακτηριστικά για τους χρήστες γραφίδων, υποστήριξη για ασφαλή σύνδεση σε ιστοσελίδες με passkeys, καθώς και πολλά άλλα.

Μπορείτε να βρείτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft πατώντας εδώ.