PS5 Pro: Ο λόγος που το PS5 Slim «επιβεβαιώνει» και την ισχυρότερη έκδοση

Αναλύοντας τις φήμες
10 Οκτωβρίου 2023 23:29
PS5 Pro: Ο λόγος που το PS5 Slim «επιβεβαιώνει» και την ισχυρότερη έκδοση

Πριν μερικά λεπτά η Sony επιβεβαίωσε αυτό που οι αναγνώστες του Unboxholics.com γνωρίζουν εδώ και μήνες. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως το Νοέμβριο θα έρθει στα ράφια των καταστημάτων μια νέα λεπτότερη έκδοση του PS5, με αποσπώμενο μέσο ανάγνωσης δίσκων, καθώς και μεγαλύτερης χωρητικότητας SSD δίσκο του 1TB.

Αυτό ήταν κάτι που ακουγόταν εδώ και καιρό στους gaming κύκλους. Ειδικότερα, ο γνωστός leaker της βιομηχανίας, Tom Henderson, είχε φέρει στα φώτα της δημοσιότητας σχεδόν όλα τα πλάνα του hardware τμήματος του PlayStation, μιλώντας τόσο για το PS5 Slim όσο και για το PlayStation Portal.

Ειδικότερα όσον αφορά τη φορητή συσκευή, αυτή είναι αρκετά ιδιαίτερη, αφού όπως επιβεβαίωσε και η ίδια η Sony από το PlayStation Showcase 2023 event της, λειτουργεί μόνο μέσω Remote Play streaming από τη βασική PS5 κονσόλα του ιδιοκτήτη. Αυτή ήταν μια λεπτομέρεια που είχε μοιραστεί από την πρώτη στιγμή ο Henderson, ο οποίος είχε αποκαλύψει συγχρόνως ότι το PlayStation ετοιμάζει και δικά του in-ear ακουστικά, κάτι που επίσης επιβεβαίωσε η ίδια η Sony.

Μιας και η φύση του PlayStation Portal έμοιαζε αρκετά παράξενη αρχικά, την ώρα που και άλλοι leakers δεν είχαν αποκαλύψει κάτι αντίστοιχο, όπως για παράδειγμα ο γνωστός κατεργάρης Jeff Grubb, πολλοί gamers αμφισβήτησαν τη φήμη και το αν οι πληροφορίες του Henderson ευσταθούν, παρά το ιστορικό που έχει πλέον χτίσει. Το ίδιο συνέβη και με το PlayStation Slim, το οποίο καθώς δεν είχε ανακοινωθεί σε κανένα από τα δύο πρόσφατα σόου του PlayStation, πολλοί ομοίως αμφισβήτησαν αν υπάρχει.

Τελικά, το τεράστιο leak των hardware πλάνων του PlayStation από τον Henderson επιβεβαιώθηκε σχεδόν στο 100%. Πλέον μένει μόνο μια λεπτομέρεια. Μια σημαντική λεπτομέρεια. Το PS5 Pro.

O Henderson δεν είχε μιλήσει μόνο για το φορητό Portal, το PS5 Slim και τα ασύρματα ακουστικά. Είχε μιλήσει και για το PS5 Pro. Πλέον που όλα τα σκέλη της φήμης του έχει επιβεβαιωθεί όμως, είναι σχεδόν βέβαιο πως και οι πληροφορίες του για το PS5 Pro μάλλον ισχύουν.

Τι ξέρουμε για το PS5 Pro:

Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα φρεσκάρισμα. Ο Henderson είχε επισημάνει πριν μερικές εβδομάδες πως η Sony εργάζεται «100%» αυτή τη στιγμή στο PS5 Pro. Μάλιστα, δε στάθηκε μόνο εκεί, αφού είχε αποκαλύψει ότι και τα πρώτα dev kit prototypes σχεδιάζεται να φτάσουν στα χέρια των PlayStation Studios μέσα στους επόμενους μήνες, με τις third-party εταιρίες να τα λαμβάνουν μέχρι το τέλος του έτους. Η κυκλοφορία της κονσόλας μάλλον έχει οριστεί για το τέλος του 2024.

Λίγο αργότερα είχαμε μάθει πληροφορίες και για τις τεχνικές του προδιαγραφές από τον ίδιο. Μέσα από δημοσίευμα στο keytogaming.com, ο Henderson αποκάλυψε πως το PlayStation 5 Pro βρίσκεται υπό ανάπτυξη από τις αρχές του 2022 και τόνισε ξανά πως αναμένεται να κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 2024. Η κονσόλα έχει αυτή τη στιγμή κωδική ονομασία ‘Trinity’, με τη Sony να συνεχίζει να δανείζεται ονομασίες από την λατρεμένη ταινία The Matrix, αφού το PS4 Pro είχε κωδική ονομασία ‘Neo’ και το PlayStation VR το αποκαλούσε εσωτερικά ‘Morpheus’.

Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές του, η Sony έχει ξεκινήσει ήδη να διοργανώνει demo εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών, με τις σημαντικότερες ομάδες ανάπτυξης να λαμβάνουν τα πρώτα development kits μέχρι το Νοέμβριο του 2023.

Όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές της αναβαθμισμένης κονσόλας, ανέφερε πως θα έχει ‘30 WGP’ και μνήμη των ‘18000mts’. Προφανώς και θα αναρωτιέστε τι ακριβώς σημαίνουν αυτοί οι όροι. Τα WGP είναι η σύντομη ονομασία για τα workgroup processors που στεγάζουν το hardware των γραφικών στην RDNA αρχιτεκτονική, όπως τα compute units. Από την άλλη, τα MT/s είναι συντομογραφία για megatransfers ανά δευτερόλεπτο και χρησιμοποιούνται για να δείξουν την ταχύτητα της μνήμης. Οι γρηγορότερες GDDR6 έχουν αυτή τη στιγμή ταχύτητα που αγγίζει τα 18,000 MT/s.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η κονσόλα στοχεύει βελτιωμένα και σταθερά FPS σε 4K ανάλυση, ενώ θα έχει καλύτερο ray-tracing και ένα νέο performance mode για 8K ανάλυση.

Πόσα TFLOPS θα είναι το PS5 Pro;

Αυτή τη στιγμή το απλό PS5 που είναι διαθέσιμο από το 2020 έχει APU με 36 compute units που είναι χρονισμένα στα 2.23GHz (variable frequency). Τα νούμερα αυτά μεταφράζονται σε 10.28 TFLOPS επεξεργαστικής ισχύς.

Αν υποθέσουμε πως η Sony δε θα κάνει τη μετάβαση στην RDNA 3 αρχιτεκτονική, επιλέγοντας ενδεχομένως για λόγους συμβατότητας ξανά γραφικά RDNA 2 αρχιτεκτονικής, η πιο άμεσα συγκρίσιμη κάρτα γραφικών είναι η Radeon RX 6800. Αυτή έρχεται ομοίως με 60 Compute Units, 1700 MHz Base Clock και 2105 MHz Boost Clock. Η απόδοση της κάρτας είναι 16.17 TFLOPS. Αρά αν την χρησιμοποιήσουμε ως βάση, το PS5 Pro θα είναι το λιγότερο 16 TFLOPS. Φυσικά, αν η Sony χρονίσει ξανά το ίδιο ψηλά την GPU, το νούμερο αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Από την άλλη, αν η Sony κάνει τη μετάβαση στην RDNA 3 αρχιτεκτονική, με μια GPU των 60 CUs, η διαφορά στην απόδοση θα είναι ακόμη πιο δραματική. Η RDNA 3 χρησιμοποιεί ενισχυμένα compute unit ζεύγη. Κάθε WGP (workgroup processor) εξακολουθεί να αποτελείται από δύο CUs, ακριβώς όπως η RDNA 2. Ωστόσο, κάθε CU διαθέτει πλέον δύο ALUs και δύο μονάδες διανυσμάτων. Έτσι, αν και ο αριθμός των CUs παραμένει ο ίδιος, κάθε CU διαθέτει διπλάσιους πόρους!

Τέλος, η RDNA 3 αρχιτεκτονική είναι σημαντικά ανώτερη στο ray-tracing, με την AMD να υπόσχεται έως και 80% καλύτερη απόδοση. Πρόκειται για μια από τις υποσχέσεις της τρέχουσας γενιάς κονσολών που ίσως να δούμε επιτέλους να υλοποιείται και στα 60FPS.