Windows 11 23H2: Κυκλοφορεί η τεράστια αναβάθμιση – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ημερομηνία, νέα χαρακτηριστικά, βίντεο, κ.α.
26 Σεπτεμβρίου 2023 23:42
Windows 11 23H2: Κυκλοφορεί η τεράστια αναβάθμιση – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα Windows 11 23H2 και επίσημα έφτασαν. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ή ίσως και το μεγαλύτερο feature update του πασίγνωστου λειτουργικού συστήματος μέχρι σήμερα, το οποίο φέρνει πολλά νέα χαρακτηριστικά, αλλαγές που ο κόσμος ζητούσε εδώ και πολύ καιρό και βελτιώσεις για κάθε σχεδόν πτυχή.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Πότε κυκλοφορούν τα Windows 11 23H2:

Η μεγάλη 23H2 αναβάθμιση των Windows 11 είναι διαθέσιμη από σήμερα, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως συνηθίζει η Microsoft, για να γίνει η εμπειρία όσο το δυνατόν ομαλότερη για όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, η διάθεση γίνεται σταδιακά σε κύματα. Αυτό σημαίνει ότι η ενημέρωση μπορεί να μην εμφανιστεί αμέσως σήμερα στο Windows Update για όλους, αφού ενδέχεται να χρειαστούν κάποιες ημέρες για ορισμένους χρήστες, ανάλογα με το hardware, τα εγκατεστημένα τους προγράμματα και άλλους παράγοντες.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι αν ο υπολογιστής σας δεν πληροί τις επίσημες απαιτήσεις συστήματος των Windows 11 (σύγχρονο επεξεργαστή, TPM 2.0, κτλπ), αλλά τα έχετε εγκαταστήσει πάρα αυτά, τότε η αναβάθμιση ΔΕΝ εμφανίζεται αυτόματα. Αν θέλετε να μεταβείτε στη νέα έκδοση θα χρειαστεί εκ νέου εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.

Το επίσημο σύντομο βίντεο παρουσίασης των Windows 11 23H2:

Αναλυτικά όλα τα νέα χαρακτηριστικά και οι αλλαγές των Windows 11 23H2:

Η σημαντικότερη νέα προσθήκη αυτής της ενημέρωσης είναι το Windows Copilot, μια βοηθός τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί όπως το Bing Chat, αλλά είναι ενσωματωμένη απευθείας στην επιφάνεια εργασίας των Windows 11. Ειδικότερα, το Copilot θα εμφανίζεται ως πλαϊνή μπάρα στη δεξιά πλευρά της οθόνης, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να αλλάζουν με μια περιγραφή τις ρυθμίσεις του υπολογιστή τους, να ξεκινούν εφαρμογές ή ακόμη και να κάνουν άλλες γενικές ερωτήσεις.

Το Copilot μπορεί να κάνει ότι και το  ChatGPT, όπως για παράδειγμα σύνθεση κειμένου, e-mails και περιλήψεις, ενώ μπορεί να χειριστεί και προγράμματά σας. Αν του ζητήσετε να παίξει μουσική για να συγκεντρωθείτε, θα ανοίξει το Spotify και θα βάλει αντίστοιχη playlist. Παράλληλα, μπορεί μέχρι και να σας βοηθήσει με τη δημιουργία περιεχομένου, αφού η AI μπορεί να κάνει upscale φωτογραφίες σας, να σβήσει το background τους, να τις κάνει resize ή να αλλάξει τη φωτεινότητά τους, μέχρι και να σας φτιάξει βίντεο χρησιμοποιώντας προγράμματα της Adobe!

Ειδικά για το Copilot έχει προστεθεί η νέα συντόμευση Windows Key + C.

Οι AI λειτουργίες είναι γενικά στο επίκεντρο της ενημέρωσης. Έτσι, η Microsoft έχει ετοιμάσει και μια τεράστια αναβάθμιση για τη ζωγραφική, η οποία αποκτά dark mode, καθώς και υποστήριξη για layers/διαφάνεια, όπως ακριβώς το Photoshop! Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι το Paint Cocreator, μια νέα λειτουργία που επιτρέπει στο πρόγραμμα να δημιουργεί εικόνες από prompts κειμένου.

AI λειτουργίες θα αποκτήσει και το Snipping Tool που αναβαθμίζεται και πλέον θα μπορεί να εξάγει κείμενο. Αυτό σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή, πατώντας το Print Screen, θα μπορείτε να εξάγετε οποιοδήποτε κείμενο προβάλλεται στην οθόνη σας, είτε αυτό είναι σε βίντεο είτε σε εικόνα. Παράλληλα, το εργαλείο υποστηρίζει πλέον και την καταγραφή ήχου.

Αντίστοιχα, και το ενσωματωμένο πρόγραμμα μοντάζ των Windows, το Microsoft Clipchamp θα αποκτήσει την AI λειτουργία Auto Compose που βοηθάει στο video editing με βάσει την είσοδο του χρήστη.

Με τη νέα έκδοση των Windows 11 και η εφαρμογή των φωτογραφιών γίνεται πιο ισχυρή, προσφέροντας πλέον περισσότερες editing επιλογές, όπως το αυτόματο θόλωμα του παρασκηνίου. Παράλληλα, η αναζήτησή της έχει βελτιωθεί, αφού θα επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν με λέξεις κλειδιά που αντιπροσωπεύουν τις εικόνες!

Συνεχίζοντας, ο File Explorer θα εκσυγχρονιστεί με νέα εμφάνιση που περιλαμβάνει μια φρεσκαρισμένη κεντρική σελίδα με μεγαλύτερα thumbnails και ένα carousel πρόσφατων και καρφιτσωμένων αρχείων. Μάλιστα, ο File Explorer θα μπορεί πλέον να ανοίγει άμεσα RAR και 7-zip αρχεία, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσετε έξτρα προγράμματα, με την Microsoft να υπόσχεται πως το 2024 θα προστεθεί και η δυνατότητα της δημιουργίας/συμπίεσης σε αυτά τα formats (tar, 7-zip, rar, gz, κ.α.).

Τα Windows 23H2 φέρνουν και αμέτρητες μικρές βελτιώσεις για να κάνουν τη ζωή των χρηστών ευκολότερη. Για παράδειγμα, επιστρέφει επιτέλους η επιλογή η γραμμή εργασιών να δείχνει ολόκληρα τα ονόματα των προγραμμάτων και όχι μόνο τα εικονίδια, καθώς και να σταματήσει η αυτόματη ομαδοποίηση.

Άλλη μια νέα λειτουργία είναι το Dynamic Lighting. Αυτή θα επιτρέπει στα Windows να διαχειρίζονται από μόνα τους τα χρώματα όλων των RGB του υπολογιστή και των περιφερειακών σας, μέσα από την ενσωματωμένη εφαρμογή των ρυθμίσεων του λειτουργικού συστήματος. Η σχετική επιλογή θα προστεθεί στο μενού Personalization, μέσα από το οποίο ο χρήστης μπορεί ήδη να αλλάξει το Wallpaper του, κ.ο.κ. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι συσκευές να πρέπει να υποστηρίζουν το HID LampArray στάνταρ. Μέχρι στιγμής εταιρίες όπως οι Acer, Asus, HP, HyperX, Logitech, Razer και Twinkly έχουν συνεργαστεί με τη Microsoft για να μπορούν οι χρήστες να ελέγχουν τον φωτισμό των προϊόντων τους μέσα από τα Windows.

Η αναβάθμιση θα φέρει επίσης ένα νέο μικτή ήχου με άμεση πρόσβαση στην ένταση του κάθε ανοιχτού προγράμματος ξεχωριστά, μια αναβαθμισμένη Windows Backup εφαρμογήνέα χαρακτηριστικά για τους χρήστες γραφίδων, υποστήριξη για ασφαλή σύνδεση σε ιστοσελίδες με passkeys, καθώς και πολλά άλλα.

Μπορείτε να βρείτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft πατώντας εδώ.