Πέντε ακόμη ταινίες της περασμένης δεκαετίας που “πάτωσαν“ στο box office - Μέρος 2ο

Κάποιες θέλουν να τις ξεχάσουν και οι ηθοποιοί που συμμετείχαν...
23 Ιουλίου 2023 22:22
Πέντε ακόμη ταινίες της περασμένης δεκαετίας που “πάτωσαν“ στο box office - Μέρος 2ο

Στο πρώτο μέρος αυτού του αφιερώματος προσπάθησα να σας εξηγήσω ότι οι «πατάτες» στο box office -κοινώς «βόμβες» στην αμερικάνικη αργκό- είναι σε πολλές περιπτώσεις απόρροια πολλών προβλημάτων σε μια ταινία.

Τα 2010s όμως αποτέλεσαν την δεκαετία που οι superhero ταινίες γιγαντώθηκαν με την Marvel Studios και τη DC Films να δοκιμάζουν τις τύχες τους, με την πρώτη να τελικά να αποκτά το πάνω χέρι όπως απέδειξε η ιστορία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Marvel και κυρίως από την πλευρά των ταινιών της Fox, στο υποσύμπαν των X-Men, δούλευαν όλα ρολόι.

Μπορεί ο Iron Man, ο Thor, o Captain America και οι υπόλοιποι Avengers να θέριζαν στο box office, αλλά υπήρξαν και παραφωνίες που στοίχισαν ακριβά σε σημείο που έκαναν τους εμπλεκόμενους ήρωες -στην προκειμένη οι X-Men- να… μπούνε στον πάγο.

Σε αυτή την πεντάδα την τιμητική τους έχουν φυσικά οι blockbuster ταινίες αλλά το superhero genre όμως έχει τον πρώτο λόγο.


Green Lantern (2011)

Kάποτε η DC θεωρούσε ότι η ταινία αυτή θα ήταν η αφετηρία του DC Extended Universe, μόνο που η κριτική και εμπορική πορεία του ήταν τέτοια που οι ιθύνοντες έσκισαν ότι πλάνα είχαν και μετέφεραν την «αφετηρία» του DCEU, στο Man of Steel. Το Green Lantern είναι ο ρόλος που πείσμωσε τον Ryan Reynolds από το να μην ξανακάνει το ίδιο λάθος. Θέλησε τόσο πολύ να βγάλει από πάνω του την αποτυχία αυτού του ρόλου της DC που σε ένα από τα σκετσάκια των post-credits https://www.youtube.com/watch?v=V2xZhY31n00 σκηνών του Deadpool 2 γύρισε τον χρόνο πίσω και σκότωσε τον εαυτό του, την ώρα που διαβάζει το σενάριο του Green Lantern.

Μια εμπορική αποτυχία ύψους $220 εκατομμυρίων που κόστισε γύρω στα $200 εκατομμύρια χωρίς καν να υπολογίζεται το κόστος marketing.

Fantastic Four (2015)

Το reboot που η Marvel και η 20th Century Fox θέλουν να διαγράψουν από τις μνήμες τους, καθώς συνέβη εν μέσω της «έκρηξης» του MCU. Η ταινία των Fantastic Four ή FANT4STIC όπως είχε στυλιζαριστεί δεν περίμενε κανείς ότι θα ήταν αυτό το κακό συνονθύλευμα ιδεών και ενός cast που έμοιαζε υποσχόμενο με Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan και Toby Bell. Η αποδοχή στην ταινία του Josh Trank ήταν τέτοια που αποτελεί μια από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών στο Rotten Tomatoes με σκορ μόλις 9%. Σαν να μην έφτανε αυτό τελικά έχασε πάνω από $80 εκατομμύρια για την Fox, καθώς έφερε συνολικά $167.9 εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που η ταινία -προ κόστη marketing- κόστισε περί τα $155 εκατομμύρια.

Monster Trucks (2017)

 

Είναι να απορεί κανείς με τις επιλογές του Χόλιγουντ και των μεγάλων στούντιο όπως η Paramount Pictures να δώσουν το ΟΚ για μια τέτοια ταινία. Το Monster Trucks κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2016 στην Ευρώπη αλλά από τον Ιανουάριο και μετά στον υπόλοιπο κόσμο και τις ΗΠΑ, λαμβάνοντας χλιαρές έως και αρνητικές κριτικές. Το κυριότερο ήταν ότι πάτωσε άσχημα στο box office καθώς δεν έβγαλε ούτε τα… σπασμένα με έσοδα ύψους $64.5 εκατομμυρίων, ενώ είχε κοστίσει περί τα $125 εκατομμύρια.

John Carter (2012)

Είχε πλασαριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα projects της Disney εκείνη την εποχή και ένα από τα μοντέρνα, sci-fi παραμύθια που θα έβγαζε στην οθόνη. Εκτός από ένα all star cast (Willem Dafoe, Mark Strong, Ciaran Hinds, Dominic West και James Purefoy) είχε όλα τα φόντα να γίνει μια χήνα με τα χρυσά αυγά για την Disney.

Δεν είχε λάβει τόσο άσχημες κριτικές όσο άλλες ταινίες στη λίστα, αλλά κατέληξε να χάσει πολλά χρήματα για την Disney. Η παραγωγή της κόστισε περί τα $263 εκατομμύρια και το κόστος της εκτοξεύθηκε συνολικά στα $350 εκατομμύρια. Αφού έβγαλε περί τα $284 εκατομμύρια στο παγκόσμιο box office, η Disney υπολόγισε τις απώλειές της σε πάνω από $200 εκατομμύρια και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ‘πατάτες’ του box office.

Dark Phoenix (2019)

Με την αποδοχή που είχε το Dark Phoenix απόρησαν και όσοι την έφτιαξαν την ταινία γιατί την κυκλοφόρησαν τελικά. Θα αποτελούσε την 4η και τελευταία ταινία των prequel ταινιών των X-Men και ήταν η πρώτη χωρίς την συμμετοχή του Hugh Jackman. O Simon Kinberg είχε φιλοδοξίες να μεταφέρει το Dark Phoenix Saga πιο πιστά από την τελευταία φορά στο X-Men 3 αλλά ούτε τότε τα κατάφερε. Πολλά προβλήματα στην παραγωγή και δράματα στα παρασκήνια. Τελικά η ταινία αποδείχθηκε μια από τις μεγαλύτερες «βόμβες» του box office καθώς η 20th Century Fox έχασε περί που $133 εκατομμύρια δολάρια, μιας και η ταινία είχε κοστίζει περί τα $200 εκατομμύρια και έφερε στα ταμεία της μόλις  $252.4 εκατομμύρια παγκοσμίως.