Men in Black: Ποια είναι η θεωρία συνωμοσίας πίσω από την ταινία

Την δεκαετία του ’50 ήταν μία από τις πιο διαδεδομένες στις Ηνωμένες Πολιτείες
03 Φεβρουαρίου 2023 11:33
Men in Black: Ποια είναι η θεωρία συνωμοσίας πίσω από την ταινία

Το κόμικ The Men in Black κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Έκτοτε έχει προσαρμοστεί σε μία μεγάλη ποικιλία μέσων.

Η δημοτικότητα και η εμπορική επιτυχία της κωμωδίας-επιστημονικής φαντασίας Men in Black του 1997, σε σκηνοθεσία Barry Sonnenfeld και με πρωταγωνιστές τους Will Smith και Tommy Lee Jones όμως, ήταν αυτή που δημιούργησε ένα πετυχημένο franchise, συμπεριλαμβανομένων δύο σίκουελ: Men in Black II και Men in Black 3, μιας σειράς κινουμένων σχεδίων, βιβλία, βιντεοπαιχνίδια, θεματικά πάρκα, αλλά και το πιο πρόσφατο spin-off που κυκλοφόρησε το 2019, με τίτλο Men in Black: International.

 

Στην ταινία του ‘97, οι δύο πρωταγωνιστές είναι πράκτορες μιας μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ και έχουν την ευθύνη να παρακολουθούν τις κινήσεις των εξωγήινων στην γη, ώστε να αποφεύγονται οι διαταραχές στην ισορροπία του ανθρώπινου πληθυσμού, αλλά και να επεμβαίνει με πιο δραστικά μέτρα όταν αυτές αποτελούν απειλή για την κοινωνία. Μέρος της δουλειάς τους είναι να σβήνουν από την μνήμη του κάθε ανθρώπου που ήρθε σε επαφή με εξωγήινους την συγκεκριμένη εμπειρία. Το όνομα της υπηρεσίας είναι MIB και είναι αυτή που παρακολουθεί τους διαστημικούς επισκέπτες χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη συσκευή για να σβήνει τις αναμνήσεις οποιουδήποτε είναι μάρτυρας αυτών των εξωγήινων δραστηριοτήτων.

Μολονότι το σενάριο της ταινίας είναι ξεκάθαρη μυθοπλασία, τον προηγούμενο αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύχθηκε μία θεωρία συνωμοσίας που ήθελε κάποιες μυστήριες και αινιγματικές φιγούρες ντυμένες με μαύρα κοστούμια, να γυρίζουν σε κάθε πολιτεία της χώρας τρομοκρατώντας τους ανθρώπους που έλεγαν ότι ήρθαν σε επαφή με Α.Τ.Ι.Α (Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα).

Επιπρόσθετα, οι εμπνευστές της ίδιας θεωρίας διέδιδαν ότι αυτοί οι τύποι ήταν μοχθηροί μυστικοί πράκτορες της κυβέρνησης με απώτερο σκοπό όχι μόνο να παρενοχλήσουν αλλά ακόμα και να δολοφονήσουν αυτούς που είχαν ανάλογη επαφή και εμπειρία. Η συγκεκριμένη θεωρία συνομωσίας εξαπλώθηκε σε μεγάλο βαθμό την δεκαετία του ’50 από διάφορους ουφολόγους.

Όλα ξεκίνησαν από έναν άντρα, ένα αγόρι και έναν σκύλο σε μια βάρκα. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 1947, ο Harold Dahl, περιπολούσε τον ανατολικό κόλπο του νησιού Maury, της Washington, οδηγώντας το σκάφος του παράλληλα και αρκετά κοντά στην ακτή. Στο σκάφος ήταν δύο μέλη του πληρώματος, ο δεκαπεντάχρονος γιος του και ο σκύλος του. Σε μία ανύποπτη στιγμή, σηκώνοντας το βλέμμα προς τον ουρανό, αναφέρει ότι ήρθαν σε οπτική επαφή με UFO. O Dahl μάλιστα έδωσε λεπτομερή περιγραφή για το σχήμα τους αλλά και τον αριθμό τους. Είχε δηλώσει ότι ήταν 6 σε αριθμό, σε σχήμα ντόνατ, και πετούσαν περίπου 1 χιλιόμετρο από πάνω τους.

Η μαρτυρία του Dahl, όπως ήταν φυσικό τράβηξε την προσοχή των ΜΜΕ της εποχής με αποτέλεσμα η αμερικανική κοινωνία να συζητάει το συγκεκριμένο θέμα με μεγάλη ένταση. Στην συνέχεια, βέβαια ο ίδιος προχώρησε την κατάσταση ένα βήμα παρακάτω, δηλώνοντας ότι ένας παράξενος, κουστουμαρισμένος μυστήριος τύπος ντυμένος στα μαύρα τον πλησίασε και τον προειδοποίησε να μην μιλήσει ποτέ ξανά για την υποτιθέμενη επαφή που είχε με τα A.T.I.A..

Οι αναφορές όμως για τους «Άντρες με τα Μαύρα» δεν σταμάτησαν εκεί. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο ουφολόγος Albert K. Bender, ισχυρίστηκε ότι τον επισκέφτηκαν κάποιοι μαυροφορεμένοι τύποι που τον προειδοποίησαν με απειλητικό ύφος ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως τις έρευνες του για τα UFOs. Ο Bender υποστήριξε μάλιστα ότι οι συγκεκριμένοι άντρες ήταν μυστικοί κυβερνητικοί πράκτορες στους οποίους είχε ανατεθεί η αποστολή να καταστείλουν, ακόμα και να καταστρέψουν ό,τι στοιχεία υπήρχαν που αφορούσαν επαφή με Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα στον ουρανό.

Βέβαια, η υποτιθέμενη εξωγήινη επαφή σύμφωνα πάντα με το FBI, αποδείχτηκε ότι ήταν μία καλοστημένη φάρσα, με τους εμπλεκομένους να δηλώνουν ότι εάν ερωτηθούν από τις αρχές, θα συμφωνούσαν ότι όλα ήταν μία απάτη διότι δεν ήθελαν περαιτέρω προβλήματα για το θέμα.