Τα πάντα για το Android 6.0 Marshmallow

Όλα τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει το λειτουργικό
19 Αυγούστου 2015 10:05
Τα πάντα για το Android 6.0 Marshmallow

Η Google επιβεβαίωσε πως το Android M, η επόμενη έκδοση του Android, θα ονομάζεται Marshmallow. Ένα χρόνο, λοιπόν, μετά την κυκλοφορία του Android 5.0 Lollipop, έρχεται το Android 6.0 Marshmallow για να διορθώσει τις αδυναμίες του προκατόχου του και να προσφέρει μερικά νέα χαρακτηριστικά. Το Lollipop ήταν μεγάλη αναβάθμιση, τόσο αισθητικά με το Material Design, όσο και λειτουργικά. Ομολογουμένως όμως, ενώ η Google υποσχόταν πολλά με το Lollipop, λίγα κατάφερε να υλοποιήσει. Το Project Volta αν θυμάστε υποσχόταν μεγάλη αναβάθμιση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η πλειοψηφία όμως των συσκευών είδαν χειρότερη διάρκεια μπαταρίας από αυτή που είχαν με το Android 4.4 KitKat. Αντίστοιχα, bugs και άλλες αδυναμίες έκαναν τους χρήστες, ή έστω την πλειοψηφία αυτών να μην είναι ικανοποιημένοι με το Android 5.0. Καλό θα είναι η Google να μάθει από τα λάθη της και αυτή τη φορά να παραδώσει ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό. Καλό θα είναι βέβαια να μάθουμε και εμείς από τα λάθη μας και να κρατάμε μικρό καλάθι στις όποιες ανακοινώσεις, μέχρι να τις δούμε υλοποιημένες.

Οι όποιες πληροφορίες έχουμε σήμερα για τα νέα χαρακτηριστικά του Android 6.0 Marshmallow, προέρχονται από ένα changelog του API level 23. Οι δύο μεγαλύτερες αλλαγές που έρχονται είναι τα app permission controls και η υποστήριξη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η σύντομη περιγραφή της Google έχει ως εξής:

Android Platform Change:

Final Permissions User Interface — we updated the permissions user interface and enhanced some of the permissions behavior.

API Change:

Updates to the Fingerprint API — which enables better error reporting, better fingerprint enrollment experience, plus enumeration support for greater reliability.

Τα χαρακτηριστικά του Android 6.0 Marshmallow μέχρι στιγμής

Το τρίτο και τελικό update του Android M developer preview είναι πλέον διαθέσιμο για τις Nexus συσκευές και συγκεκριμένα για τα Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 και Nexus Player. Από αυτό μαθαίνουμε τις νέες λειτουργίες της νέας έκδοσης Android οι οποίες αναφέρονται παρακάτω.

Visual Voicemail

Η λειτουργία αυτόματου τηλεφωνητή του πάροχου απευθείας από το τηλέφωνο θα είναι εφικτή, αρχικά σε T-Mobile και Orange France δίκτυα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα δίκτυα από άλλες χώρες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα οπτικό interface αντί για το ακουστικό που ίσχυε μέχρι σήμερα για τη λειτουργία του τηλεφωνητή. Αντί δηλαδή να ακολουθείτε ηχογραφημένες οδηγίες για να ακούσετε το μήνυμα του τηλεφωνητή σας, μπορείτε να το κάνετε απευθείας από την οθόνη της συσκευής σας. Φαίνεται ως μια μικρή αναβάθμιση, αλλά η ενσωμάτωση της από τους παρόχους όλου του κόσμου δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Rotating Home screen

Άλλο ένα απλό χαρακτηριστικό που φτάνει επιτέλους στο Android είναι η περιστροφή της Home οθόνης. Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας σε landscape, τόσο στις εφαρμογές, όσο και στην Home screen.

Τέλος στο Dark theme

Η stock υποστήριξη θεμάτων στο Android, είναι κάτι που θα χαροποιούσε κάθε χρήστη. Η πρώτη έκδοση Android M, είχε την επιλογή ενός Dark θέματος. Έκτοτε, η Google αφαίρεσε την επιλογή για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Δεν είναι σίγουρο ακόμα αν αυτή η αλλαγή είναι μόνιμη, ή αν το Dark theme θα κάνει την επιστροφή του όταν οριστικοποιηθεί η έκδοση Android Marshmallow που θα κυκλοφορήσει στους καταναλωτές.

Διορθώθηκε το App drawer

Το κάθετο scrolling της λίστας των εφαρμογών ήταν μια καλή ιδέα, στην υλοποίηση του όμως είχε προβλήματα με τον αλφαβητικό διαχωρισμό στα αριστερά της οθόνης. Το τελευταίο αφαιρέθηκε και πλέον υπάρχουν περισσότερες εφαρμογές που χωρούν στην οθόνη.

Δυνατότητα διαγραφής screenshot

Προστέθηκε επιλογή διαγραφής στο screenshot preview, ενώ πριν υπήρχε μόνο η δυνατότητα διαμοιρασμού της εικόνας.

Αφαίρεση εικονιδίων από τη Status Bar

Ένα χαρακτηριστικό που θα χαροποιήσει αρκετούς χρήστες είναι η επιλογή των εικονιδίων που θα εμφανίζονται στη Status Bar. Αν δηλαδή έχετε συνέχεια ανοιχτό το Bluetooth και δε θέλετε να καταλαμβάνει χώρο στη Status Bar, απλά το αφαιρείτε. Το ίδιο ισχύει για το Cast εικονίδιο, hotspot, Do Not Disturb, ξυπνητήρι, διάφορα profiles, Wi-Fi, δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και άλλα. Θα μπορείτε να το βρείτε στο νέο System UI Tuner το οποίο εμφανίζεται όταν ενεργοποιείτε τα Developer Options.

RAM Manager

Την επιλογή Memory τη βρίσκουμε πλέον στα Settings και από αυτή μπορούμε να ελέγξουμε ποιες εφαρμογές καταναλώνουν την περισσότερη RAM και γενικότερα να κάνουμε μια καλύτερη διαχείριση μέσω της παρακολούθησης των δεδομένων.

Επιλογή Network Settings Reset

Κρυμμένη στα Backup and Reset settings βρίσκεται η επιλογή Network Settings Reset. Αν επιλεγεί, επιτρέπει τη διαγραφή όλων των ρυθμίσεων δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεων Wi-Fi, τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και τις συνδέσεις Bluetooth.

Ανανέωση του αποθηκευτικού χώρου

Είτε με microSD κάρτα, είτε με USB On The Go (OTG) ή ακόμα και χωρίς επέκταση, η παρακολούθηση του αποθηκευτικού χώρο είναι μια διαρκής απασχόληση των χρηστών. Η νέα έκδοση Android ενσωματώνει μια απλή μπάρα που σας δείχνει πόσο εναπομένοντα χώρο έχετε στη συσκευή, ενώ αναλύει και το είδος των αρχείων που τον καταλαμβάνουν.

App permissions

Από τις σημαντικότερες αλλαγές που θα δούμε στο Android. Ο χρήστης πλέον θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ή να απορρίπτει συγκεκριμένες άδειες από το σύνολο αυτών που ζητάει μια εφαρμογή. Για παράδειγμα, αν θέλετε να στείλετε ένα ηχητικό μήνυμα με το WhatsApp, θα σας ζητηθεί για μία και μοναδική φορά η χρήση του μικροφώνου σας. Όπως καταλαβαίνετε, η ρύθμιση των αδειών δε θα γίνεται όταν εγκαθιστάτε μια εφαρμογή, αλλά όταν αυτή η εφαρμογή θελήσει πρόσβαση για πρώτη φορά σε ένα χαρακτηριστικό του τηλεφώνου σας. Μπορείτε ακόμα να επανεξετάσετε τις άδειες που έχετε παραχωρήσει από τα Settings, ή να δείτε τις άδειες κατηγοριοποιημένες ανά τύπο και ποιες εφαρμογές τις χρησιμοποιούν.

Υποστήριξη δακτυλικών αποτυπωμάτων

Η υποστήριξη δακτυλικών αποτυπωμάτων θα επιτρέψει στους χρήστες όχι μόνο να ξεκλειδώνουν το τηλέφωνό τους με αυτά, αλλά να τα χρησιμοποιούν για αγορές στο Play Store, είσοδο σε όλες τις υπηρεσίες της Google και πρόσβαση αντί κωδικού, σε δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο. Φυσικά θα απαιτείται συσκευή που να ενσωματώνει αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Mobile πληρωμές

Το Android Pay είναι το νέο σύστημα πληρωμών της Google και στοχεύει σε “απλότητα, ασφάλεια και επιλογή”, επιτρέποντας σας να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας, αντί για τις πιστωτικές σας κάρτες σε εκατοντάδες χιλιάδες καταστήματα. Είναι συμβατό με κάθε συσκευή που έχει NFC δυνατότητες και “τρέχει” Android 4.4 KitKat και μεταγενέστερο, ενώ υποστηρίζεται από τις Visa, Mastercard, American Express. Ουσιαστικά πρόκειται για την απάντηση της Google στο Apple Pay.

App links

Όταν επιλέγετε ένα link, συνήθως σας εμφανίζεται ένα παράθυρο που σας ρωτάει με ποια εφαρμογή θέλετε να ανοίξει το συγκεκριμένο link. Αυτό καταργείται και πλέον, αν επιλέξετε ένα σύνδεσμο Twitter από το mail σας για παράδειγμα, η εφαρμογή του Twitter θα ανοίξει αυτόματα.

Φόρτιση και μπαταρία

Ακόμα μια πολύ σημαντική είδηση για το Android M, ειδικά μετά την απογοητευτική διάρκεια της μπαταρίας στο Lollipop,  είναι το Doze mode. Αυτό βελτιώνει ουσιαστικά το standby χρόνο της συσκευής. Χρησιμοποιώντας ανιχνευτές κίνησης, η συσκευή αναγνωρίζει πότε έχει αρκετό χρόνο να χρησιμοποιηθεί, αν για παράδειγμα ο χρήστης της κοιμάται και αυτόματα μειώνει τις διεργασίες του παρασκηνίου, εξοικονομώντας μπαταρία. Σε ανάλογα tests που πραγματοποιήθηκαν σε δύο Nexus 9, το ένα με Lollipop και το άλλο με Android M, διαπιστώθηκε πως εκείνο με το M έδωσε σχεδόν διπλάσιο χρόνο standby. Υπάρχει επίσης υποστήριξη για συνδέσεις USB Type-C που προσφέρει γρηγορότερους χρόνους φόρτισης και επιτρέπει στους χρήστες να φορτίζουν άλλες συσκευές με το τηλέφωνό τους.

Αυτόματο Backup και Restore εφαρμογών

Άλλο ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Οι εφαρμογές πλέον μαζί με τα δεδομένα χρήστη και τις ρυθμίσεις που περιέχονται σε αυτές θα γίνονται backup αυτόματα στο Google Drive. Μοναδικός περιορισμός, οι ρυθμίσεις και τα δεδομένα χρήστη να είναι μικρότερα από 25MB ανά εφαρμογή, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εφαρμογής. Το Backup θα λαμβάνει χώρα μία φορά τη μέρα και μόνο αν η συσκευή βρίσκεται σε Wi-Fi και δε χρησιμοποιείται εκείνη τη στιγμή. Τα δεδομένα που θα αποθηκευτούν δε καταλαμβάνουν χώρο από το δικό σας εναπομείναντα στο Google Drive, ενώ είναι κρυπτογραφημένες. Αν χάσετε λοιπόν τη συσκευή σας, ή απεγκαταστήσετε την εφαρμογή, την επόμενη φορά που θα την εγκαταστήσετε θα επανέλθουν όλες οι ρυθμίσεις σας και η πρόοδος σας, αν π.χ. πρόκειται για game. Αυτό ισχύει και για εφαρμογές που εγκαθίστανται μέσω APKs ή από third-party app stores.

Προσαρμόσιμες συσκευές αποθηκευτικού χώρου

Η Google δεν έχει καμία αγάπη για τον εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο και το έχει αποδείξει με τις Nexus συσκευές και την έλλειψη microSD θύρας. Φαίνεται, όμως, πως τώρα κάνει ένα βήμα πίσω, αφού επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός εξωτερικού αποθηκευτικού χώρου, όπως μια SD κάρτα ή ένα USB stick, να διαμορφωθεί ως εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος. Τα Adoptable Storage Devices επιτρέπουν δηλαδή στο χρήστη να μεταφέρει ελεύθερα προσωπικά δεδομένα και εφαρμογές στον “προσαρμοσμένο” αποθηκευτικό χώρο. Φυσικά υπάρχει η αντίστοιχη κρυπτογράφηση για να αποτρέψει προβλήματα ασφαλείας.

Google υπηρεσίες

Το Google Now έχει βελτιωθεί και πλέον έχει εμπλουτιστεί από το Knowledge Graph της Google με ένα δισεκατομμύριο διαφορετικές οντότητες, από ομάδες ποδοσφαίρου μέχρι βενζινάδικα και από εκπομπές στην τηλεόραση μέχρι συνταγές μαγειρικής. Για παράδειγμα, αν το ρωτήσετε “πόσο ακόμα θέλουμε για εκεί”, μπορεί να αντιληφθεί που βρίσκεστε, που πάτε και να υπολογίσει το χρόνο που ζητάτε άμεσα. Επίσης αν είστε στο Spotify και ενώ ακούτε ένα κομμάτι, ρωτήσετε “Ok Google, πως τον λένε”, θα αντιληφθεί πως ρωτάτε για το όνομα του μουσικού, δίνοντας σας τα ανάλογα αποτελέσματα.

Ο Google Chrome είναι πιο ταχύς από ποτέ. Αντιλαμβάνεται πια την ποιότητα της σύνδεσης σας στο Internet και τροποποιεί τα αποτελέσματα για βέλτιστο browsing. Μάλιστα, οι ιστοσελίδες που είναι optimized για κινητά, θα φορτώνουν 4 φορές ταχύτερα, χρησιμοποιώντας 80% λιγότερα bytes. Επίσης θα μειώσει τη χρήση μνήμης κατά 80MB ενώ θα υποστηρίζει και offline mode.

Το Google Photos θα αποκτήσει ολόκληρο το φάσμα των δυνατοτήτων του, αναγνώριση δηλαδή πόλεων, πραγμάτων αλλά και προσώπων κι ας μην έχουν γίνει tag σε κάποια φωτογραφία. Έπειτα μπορείτε να αναζητήσετε αυτές τις κατηγορίες των φωτογραφιών. Μπορείτε να μοιραστείτε οποιαδήποτε φωτογραφία με όποιον θέλετε κι ας μην έχει την εφαρμογή του Google Photos, απλά δίνοντας το link της φωτογραφίας.

Το Android 6.0 Marshmallow αναμένεται να κυκλοφορήσει το τρίτο τρίμηνο του 2015. Πως σας φάνηκαν οι νέες λειτουργίες; Περιμένατε κάτι περισσότερο; Θέλατε κάτι διαφορετικό; Τι θα θέλατε να δείτε βελτιωμένο από αυτά που διαβάσατε μέχρι να δοθεί στην κυκλοφορία το νέο λειτουργικό; Ανυπομονούμε να διαβάσουμε τις απόψεις σας στα σχόλια.

Tags: